Foto: Bobo
Peter Prevc je v Planici pojasnil razloge za odločitev, da po koncu letošnje sezone zaključi kariero smučarskega skakalca. Ponosen je na rezultate in to, da so z njegovimi uspehi smučarski skoki v Sloveniji še bolj dobili na veljavi.

Danes odmeva odločitev Petra Prevca, ki bo po koncu letošnje sezone končal kariero smučarskega skakalca.

Vrhunec kariere predstavlja sezona 2015/16, ko je bil najboljši v seštevku svetovnega pokala. Tedaj je slavil kar 15 od skupno 23 posamičnih zmag v svetovnem pokalu, 22-krat je stal na stopničkah in osvojil kar 2303 točke. Gre za rekordne številke v posamezni sezoni svetovnega pokala.

Ob 57 uvrstitvah na zmagovalni oder se lahko pohvali še s sedmimi kolajnami z velikih tekmovanj, na olimpijskih igrah 2022 je bil v Pekingu najboljši na mešani ekipni tekmi. Nekaj po 13. uri je v prostorih Nordijskega centra Planica, kjer so mu družbo delali delali tudi sotekmovalci, pojasnil svojo odločitev:

»V Planico sem vas povabil, da vam sporočim, da bo to moja zadnja sezona profesionalnega športnika. Za to odločitev sem si vzel kar nekaj časa, vzel sem si čas za razmislek in mislim, da sem se odločil razsodno.

Na koncu je srce tisto, ki je povedalo, da je čas za to, da si odprem novo stran v življenju. Ne vem še točno, kaj bom delal v prihodnje, možnosti je veliko. O tem se bomo lahko pogovarjali čez 47 dni, zdaj je čas, da nadaljujem sezono, ki je v teku.

Zahvaljujem se vsem, ki so me podpirali tako ob uspehih kot neuspehih. Iz srca sem hvaležen vsem trenerjem, sotekmovalcem, zvezi, sponzorjem, prijateljem in družini. Nina, hvala, zlata si, hvala, da si moja opora in moj svet! Hvala otrokoma, ki ves čas navijata zame in me vselej pričakata z iskrico v očeh.

Hvala staršem, bratoma, sestrama, da so me utrdili, vzgojili in pripeljali v šport. Hvala tudi Tomiju, da mi je stal ob strani, in hvala vsem navijačem! Ko pride planiški dan, se bo zame zgodila velika spremembe, ki pa se je veselim. Hvala!«

Ponosen na vse dosežke

Prevc je v nadaljevanju novinarske konference pojasnil, da je o umiku razmišljal že dve leti, po zadnjih olimpijskih igrah. Dodaten namig za to, da ne gre z glavo skozi zid, se je zgodil lani v Planici, ko se je poškodoval po hudem padcu na letalnici.

V družini so ga podprli pri odločitvi, oče mu je dejal, da je na to odločitev že čakal. Verjame, da se tudi po koncu športne kariere ne bo povsem umaknil iz smučarskih skokov, ki so mu prinesli veliko uspehov. Na kateri dosežek v bogati karieri je najbolj ponosen?

»Velik uspeh je to, da sem bil 15 sezon v svetovnem pokalu ter vmes dosegel veliko vrhunskih rezultatov in postavnil nekaj mejnikov. Zelo sem ponosen, da je šport skupaj z mano rasel v Sloveniji in se dvignil na mednarodno zavidljivo raven.«

Za sotekmovalce upa, da si ga bodo zapomnili tudi po tem, ko so skupaj kaj ušpičili. Mlajšim sporoča, da za uspeh ni potrebno veliko, da ni vse v opremi, ampak predvsem osebne odločitve, ki te lahko izobrazijo in izboljšajo.

Foto: Bobo

Uživa v letošnji sezoni

»Ni samo enega razloga za mojo odločitev, jih je sto, tako kot jih je bilo sto tudi za to, da nadaljujemo. Ko si enkrat star 30 let in imaš družino, se ti zdi malce neodgovorno biti v bolnišnici,« je Prevc odgovoril na vprašanje, če je na odločitev o umiku vplival tudi lanskoletni padec v Planici.

Med 21. in 24. marcem bo prav na planiški velikanki skočil oziroma poletel še zadnjič. Verjame v dobro formo, z nasmehom na obrazu pa je dodal, da obstaja tudi možnost svetovnega rekorda.

Odločitev o zaključku športne kariere bi sprejel ne glede na letošnje rezultate, morda bi bilo vse skupaj še lažje, če bi bil tudi danes v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, ki jo je osvojil z velikim kristalnim globusom osvojil leta 2016.

Čeprav v zadnjih letih v individualni konkurenci ni ponovil teh rezultatov, da skoraj nikoli ni čutil, kot da se odpoveduje čemurkoli:

»Nekje sem prebral, da to ni odpovedovanje, ampak odločitve. Kot starš se odločiš, da boš šel za tri dni od doma, nihče te ne sili v to, ampak se za to odločiš, ker se ti zdi to pomembno.

Morda je bilo kakšno sezono prej nekaj 'matranja', v zadnjih dveh letih ne, morda zgolj pred planiških svetovnim prvenstvom, ko ni steklo tako, kot bi si upal. V letošnji sezoni uživam, saj se pozna, da so rezultati in razpoloženje boljši.«

Izboljšal sistem in vse delal boljše

»Ko mi je Peter po tekmah v Kulmu poklical in predstavil, da zaključuje športno kariero, sem ostal brez besed in niti nisem natančno vedel, kaj sem ti odvrnil. Ko sem zbral misli, sem pogledal rezultate skozi celotno kariero.

Od leta 2009 pa do preteklega tedna, ko ste osvojili ekipni naslov svetovnih prvakov v poletih, je bilo teh rezultatov ogromno. Vsi rezultati te postavljajo na mesto najboljšega skakalca in enega najboljših športnikov v zgodovini Sloveniji.

Ob rezultatih so izredno pomembne tudi vrednote, ki si jih prinesel s seboj v naš šport. Znal si jih prenesti med sotekmovalce, v mlajše kategorije in med vse nas. Skozi to si nas delal boljše, izboljšal si tudi sistem. V tem obdobju si skokom dal izredno veliko!« je poudaril Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Borut Meh, predsednik odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, je dodal, da bo z njegovim odhodom v smučarskih skokih nastala velika praznina:

»Skoki so ti dali veliko, vendar trdim, da si sam skokom dal še veliko več. Mislim, da je to, kar se je dogajalo od leta 2016, ko smo beležili velik prirast mladih skakalcev, ki danes uspešno skačejo, da se bo to tudi nadaljevalo. Verjamem, da se ti bodo vsi ti v Planici zahvalili za tvoje delo, trud in odrekanje v življenju. Hvala v imenu panoge.«

Foto: Bobo

Podaljšali prodajo vstopnic za Planico po znižani ceni

»Ob takih trenutkih je prisotna mešanica čustev, radosti in malce žalosti. Vsi se zavedamo, da v karieri športnika nastopi tudi ta trenutke. 

V imenu smučarske družine se ti od srca zahvaljujem za vse nepozabne trenutke radosti, navijanja, trepetanja in včasih tudi strahu. Verjamem, da je to samo začetek novega poglavja, v katerem bomo še naprej dobro in uspešno sodelovali.

Sezona se nadaljuje do Planice, zato smo se na smučarski zvezi odločili, da tudi zaradi današnje najave do petka podaljšamo prodajo vstopnic po znižani ceni in s tem tvojim zvestim navijačem omogočimo, da se tekem udeležijo v čim večjem številu po sprejemljivi ceni,« je Prevcu sporočil prvi mož smučarske zveze Enzo Smrekar.

Kot že zapisano, bo Planica po šivih pokala med 21. in 24. marca, ko bo velikanka gostila finale letošnje sezone svetovnega pokala.

Komentarji (2)

44 (ni preverjeno)

Srecno dalje

Snezic (ni preverjeno)

Daj daj jokica, baba je pritiskala na marketing, da si denar pobiral, zdaj pa te je stisnila v kot. Boš šel po poteh Peterke in cirozi jeter

Starejše novice