Foto: Instagram Nike Barič
Včeraj je Košarkarska zveza Slovenije presenetila z vestjo, da selektor Georgios Dikaioulakos na domačem evropskem prvenstvu ne bo računal na Niko Barič. Javnost je stopila na stran igralke, ki je danes pojasnila svojo plat zgodbe in še enkrat podprla Dam

Selektor Georgios Dikaioulakos se je odločil, da na domačem evropskem prvenstvu ne bo računal na Niko Barič, so včeraj sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

V sporočilu za javnost so dodali, da ima Grk na čelu ženske reprezentance pri svoji odločitvi popolno podpro vodstva Košarkarske zveze Slovenije. Se je pa na stran igralke postavila javnost, med njimi je kar precej takšnih, ki pozivajo tudi k bojkotu junijskega prvenstva v Ljubljani.

In zakaj je sploh prišlo do te poteze selektorje? Dikaioulakos je s podporo zveze prst usmeril v objavo Nike Barič na njenem Facebook profilu, na katerem je objavila fotografijo Grkovega predhodnika Damirja Grgića in zapisala: »Take trenerje mamo, ZNALCI pa tujce podpisujejo!«

Baričeva je Grgića podprla že pred dvema letoma, ob tedanji menjavi, kar je poudarila tudi v današnji izjavi. Gre za strokovnjaka, ki je žensko reprezentanco postavil na mednarodni zemljevid in jo leta 2014 prvič popeljal na evropsko prvenstvo, kasneje pa je to storil še leta 2019 in 2021.

Dikaioulakos, ki ga je nasledil oktobra 2021, je v izjavi za Košarkarsko zvezo Slovenije zapis Nike Barič označil za sramotnega ter dejal, da ga to spominja na bolj temne čase zgodovine. Ob tem ga je podprl tudi prvi mož zveze Matej Erjavec, ki je dejal, da gre za velik incident.

Zapis ga spominja na bolj temne čase zgodovine

»Pred dnevi smo lahko na družbenih omrežjih zasledili komentar članice naše ženske članske reprezentance. Ne želim ga ponavljati, a želim poudariti sledeče. Deljenje družbe in ekipe z govorjenjem o tujcih in domačih je lahko sila nevarno in nas spominja na neke druge, bolj temne čase zgodovine. 

Ob tem, da je večina članov naše reprezentance 'tujcev' v nekem drugem okolju, kjer se srčno trudijo svoji ekipi prinesti čim boljši rezultat. In to velja tudi za osebo, ki je napisala ta sramotni komentar. V našem športu ni skrivnost, da je največja vrednost in osnova uspešnega delovanja spoštovanje med vsemi člani ekipe. 

A če ne spoštuješ svojih soigralk, trenerjev in ostalega štaba reprezentance, kar je bilo na žalost opazno tudi v zadnji reprezentančni akciji, ti hrbet hitro obrnejo tudi navijači. Tako sem sprejel odločitev, da Nika Barič ni več članica slovenske ženske košarkarske reprezentance. 

Reprezentanca ni v lasti nikogar. Je največ, kar ti šport lahko ponudi in je nad vsemi nami. Ne moremo vedeti ali bomo Sloveniji prinesli rezultate, ki jih od nas pričakujejo in si jih seveda tudi sami želimo. Vem in zagotavljam pa, da bomo ekipa, na katero bodo vsi v Sloveniji upravičeno ponosni. 

Ekipa, ki bo igrala prepoznavno igro, se borila in bo zvesta svojim načelom. Izjemno sem ponosen in vesel, da delam s skupino igralk, ki so za ekipo ter slovenski dres pripravljane dati svoj maksimum in verjamem, da bodo slovensko košarko popeljale najvišje kar lahko,« je svojo odločitev pojasnil Grk.

Dikaioulakos je sicer deseti selektor ženske članske izbrane vrste, ki so jo pred njim vodili Sergej Ravnikar, Tone Corel, Branko Lah, Dragomir Bukvić, Boris Zrinski, Željko Ciglar, Goran Jovanović, Tomo Orešnik ter med leti 2014 in 2021 najbolj uspešno prav Damir Grgić.

Grgićev naslednik sicer velja za mednarodnega priznanega trenerja, saj je v Evroligi vodil turški Fenerbahče, rusko Nadeždo Orenburg in italijansko Familo Schio. Deloval je tudi na Poljskem, Romuniji in Kitajski, na evropskem prvenstvu pa je vodil ženski reprezentanci Latvije in Grčije.

Incident ali zgolj podpora bivšemu trenerju?

Lahko zgolj ugibamo, kakšen odziv javnosti so po odločitvi selektorja pričakovali pri zvezi, a večji del ljubiteljev košarke je svojo podporo izrazil Niki Barič, na vodstvo Košarkarske zveze pa se je vsul plaz kritik.

Kljub temu ne gre pričakovati, da bo prišlo do spremembe. Čeprav javnost poudarja, da gre za svobodo govoro in zapis nikakor ni žaljiv, ampak je zgolj podpora Grgiću, je Dikaioulakosa podprl tudi predsednik zveze Matej Erjavec: 

»Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije in reprezentance je v zadnjih dneh opravilo veliko pogovorov na temo neprimernega zapisa, ki ga je na družbenih omrežjih objavila Nika Barič. Gre za incident, ki ga preprosto ne moremo in ne smemo spregledati.

Ter še posebej ne dovoliti, da bi takšno početje v slovenski košarki ali celo športu postalo nekaj normalnega in vsakdanjega. Selektor Dikaioulakos ima pri odločitvi, da Baričeva ne bo del slovenske izbrane vrste, popolno podporo Košarkarske zveze Slovenije.«

Nika Barič predstavila svojo plat zgodbe

Izključitev Nike Barič bo gotovo oslabila reprezentanco, saj gre za najboljšo slovensko košarkarico. Mnogi so potezo preslikali na moško izbrano vrsto in zvezi postavili vprašanje, če bi iz ekipe pred domačim prvenstvo izločila tudi Luko Dončića

Tridesetletnica je kar trikrat osvojila Evroligo, leta 2010 pa ji je FIBA podelila nagrado za najboljšo mlado košarkarico leta. V istem letu je bila najkoristnejša igralka mladinskega evropskega prvenstva, pred dobrim desetletjem pa je bila izbrana na naboru severnoameriške lige WNBA.

Organizatorica igre je z Grgićem sodelovala že v Celju, v klubu, ki je tudi po zaslugi bivšega selektorja že nekaj časa nesporni vladar slovenske košarke in tudi zmagovalec zadnjih dveh sezon jadranske lige. Pod vodstvom Grgića je trikrat zaigrala tudi na evropskem prvenstvu.

Košarkarica, ki je pred leti dobila tudi bitko z rakom ščitnice, je danes z dolgim zapisom predstavila še svojo plat zgodbe in poudarila, da je vselej s ponosom igrala za Slovenijo. Tudi, če se je na račun tega odpovedala tekmam v ženski različici lige NBA ali pa so ji nastop odsvetovali zdravniki. 

Z Dikaioulakosom ni v konfliktu

Dodala je, da z zdajšnjim selektorjem nima konflikta. Z objavo ni imela v mislih delitve na domače in tujce, ampak je želela ob vnovičnem uspehu nekdanjega selektorja in klubskega trenerja izraziti svoje mnenje o njegovi zamenjavi pred domačim evropskim prvenstvom in nestrinjanje z načinom in časom te odločitve. 

Grgić je, kot je zapisala, najbolj zaslužen, da je člansko reprezentanco - Baričeva je del nje že več kot 15 let - postavil na evropski košarkarski zemljevid, po njenem mnenju pa si takšne poteze vodstva Košarkarske zveze Slovenije leta 2021, ko je bil zamenjan pred domačim prvenstvom, ni zaslužil. 

Dotaknila se je tudi svoje izključitve iz izbrane vrste. Pričakovala je, da bodo v vodstvu reprezentance imeli toliko hrabrosti, da ji bodo to povedali v obraz in ne pod pretvezo zapisa na družabnih omrežjih, v katerem je zgolj ponovila izrečeno že oktobra leta 2021. 

Po njenem mnenju so vodilni zgolj iskali način, da bi se je lahko čimbolj elegantno znebili, Baričeva pa upa, da se bo vodstvo zveze držalo svojega zapisa, da reprezentanca ni v lasti nikogar. Kot je še dodala, so trenutne razmere v reprezentanci namreč daleč od tega, vzdušje v ekipi pa na najnižji ravni kar pomni.

Zahvalila se je vsem, ki so ji poslali sporočila podpore in jasno zapisala, naj navijači z obiskom tekem podprejo dekleta na domačem evropskem prvenstvu. »Sama bom njihov največji navijač. Srečno Slovenija!« je še poudarila.

Celoten zapis preberite v pripeti objavi.

Komentarji (1)

Politik (ni preverjeno)

Prav je napisala.

Starejše novice