Letošnja kolesarska Dirka po Sloveniji se bo jutri pričela na Ptuju. V prvi etapi, ki se bo zaključila v Rogaški Slatini, pa bodo kolesarji prečkali tudi Maribor. Prav zato preverjamo, katere ceste bodo zaprte v tem času v Mariboru.

Dirka po Sloveniji prvič spada v drugi najvišji rang svetovnega kolesarstva (1. Pro). Na največji kolesarski dirki na slovenskih tleh, na kateri bodo tekmovalci med 9. in 13. junijem premagali natanko 803,7 kilometra, bo letos nastopil tudi slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). 

V prvi etapi bo kolesarje pot vodila od Ptuja do Rogaške Slatine, kjer je kljub ne ravno najbolj ravnem terenu pričakovati sprinterski spopad za zeleno majico vodilnega.

Etapa se bo začela na Ptuju, šla bo skozi Lenart v Slovenskih goricah, Šentilj, Zgornjo Kungoto, se nadaljevala v Mariboru, kjer bodo kolesarji prečkali Titov most, svojo pot bodo nadaljevali skozi Slovensko Bistrico, Poljčane, Šmarje pri Jelšah, zaključila pa se bo v Rogaški Slatini. 

Ker bo dirka prečkala tudi Maribor, smo se odločili preveriti, katere ceste bodo zaprte v sredo, ko bo na sporedu prva etapa.

Trasa prve etape, ki se bo pričela na Ptuju, šla skozi Maribor in se končala v Rogaški Slatini (foto: Tour of Slovenia).

Zapore cest v Mariboru med 14.38 in 15.04

Prva etapa kolesarske dirke Tour of Slovenia, ki bo potekala v sredo, 9. junija, s startom na Ptuju ob 13.10 uri in ciljem v Rogaški Slatini predvidoma med 16.30 in 17.30, bo potekala tudi po mariborskih cestah, in sicer na relaciji: Šentiljska cesta – Partizanska cesta – Titova cesta – Tržaška cesta.

Pri tem na Mestni občini Maribor odgovarjajo, da bo promet urejala policija s policisti in policisti motoristi, ki bodo izvajali mobilno zaporo. Glede na različne povprečne hitrosti tekmovalcev se pričakujejo naslednje časovnice prihodov kolesarjev na posamezne ceste:

  • Šentiljska cesta (med 14.38 in 14.51),
  • Križišče Partizanske ceste z Mlinsko ulico in Meljsko cesto (med 14.44 in 14.57),
  • Križišče Partizanske ceste in Titove ceste (med 14.44 in 14.58),
  • Krožišče na Titovi cesti pri UKC (14.46 in 14.59),
  • Križišče Tržaška cesta in Papeževa cesta (med 14.51 in 15.04).

Iz promocijskih aktivnosti bo izvisel Maribor

Kljub temu da Dirka po Sloveniji velja kot posebna priložnost za promocijo države in slovenskih mest, za katero bo še četrto leto zaporedoma poskrbela Slovenska turistična organizacija, pa bo iz promocijskih aktivnosti izvisel tudi Maribor, ki je sicer v preteklih letih sofinanciral dirko.

Kot so še sporočili iz mariborske občine, se namreč organizatorji Dirke po Sloveniji v letošnjem letu niso prijavili na razpis Letnega programa športa.

Trasa prve etape skozi Maribor.

Kraljevska etapa med Ajdovščino in Novo Gorico

Prve razlike med favoriti bodo vidne že v drugi etapi od Žalca do Celja. Tam bo tudi zaključni, okoli en kilometer dolg strm vzpon na celjski grad, pred tem pa bodo morali kolesarji premagati še vzpon na Svetino (5,6 kilometra/7,1 odstotka).

Tretja etapa bo prav tako razgibana in ponuja priložnost za zanimivo dirkanje v drugem delu trase. Potekala bo od Brežic do KrškegaČetrta etapa je kraljevska med Ajdovščino in Novo Gorico. Četudi ni najdaljša, bo kolesarje vodila prek številnih vzponov, zaključek pa je izjemno zahteven.

Sledi 12 kilometrov pred ciljem vzpon na Ravnico (3,2 kilometra/9,5 odstotka), nato pa po spustu v Novo Gorico še zaključni klanec na Sveto goro (2,5 kilometra/13 odstotkov). Za konec v nedeljo, 13. junija, sledi še zadnje dejanje, ki bo sovpadalo s tradicionalnim maratonom Franja.

Začetek zadnje etape bo v ljubljanskem BTC, peta etapa pa bo potekala od Ljubljane do Novega mesta.

Na dirki bo nastopil tudi slovenski as Tadej Pogačar

Potem ko je lanska preizkušnja zaradi pandemije novega koronavirusa odpadla, so letos organizatorji vse moči usmerili v tokratno različico, ki bo zelo močna tudi po mednarodni konkurenci.

Na njej bodo nastopile štiri ekipe svetovne serije in osem ekip profesionalnega kontinentalnega razreda. Nastopili bosta tudi dve slovenski ekipi kontinentalne ravni, Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic, zraven bo tudi slovenska državna reprezentanca.

Na Dirki po Sloveniji bo tekmoval tudi zmagovalca Toura Tadej Pogačar, ki bo čez slabe tri tedne začel braniti rumeno majico na francoski veliki pentlji in njegov pomagač Jan Polanc.

Nastop je potrdil tudi 32-letni Luka Mezgec (BikeExchange), a mu je zadnji čas načrte prekrižala okužba s koronavirusom. Kakšno etapno zmago bosta skušala ukrasti tudi Matej Mohorič in Jan Tratnik. Na dirki pa ne bo nastopil drugi slovenski as Primož Roglič, ki vse svoje trenutne napore polaga v treninge za težko pričakovani Tour de France.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice