Foto: Jure Banfi
Mariborčani so se v drugem krogu Prve lige Telemach razveselili prvih točk v državnem prvenstvu, s tesnim slavjem pa so podaljšali uspešnost na tekmah z Gorico. Kaj sta po zmagi dejala Radovan Karanović in Aljaž Antolin?

Goričani tudi po drugem povratku med prvoligaše niso prekinili posta na tekmah z Mariborčani, ki so že 16. zapored ostali neporaženi na medsebojnih obračunih.

Čeprav so Primorci povedli z golom Etiena Velikonja, so Roko Baturina, Nino Žugelj in Ivan Brnić poskrbeli za preobrat, avtogol Roka Kronavetra pa je poskrbel za zanimivo končnico.

Gostje iz Nove Gorice so bili kljub vsemu prekratki, Mariborčani pa so pred ponedeljkovim odhodom v moldavski Kišinjev samozavest okrepili s prvo zmago v Ljudskem vrtu v sezoni 2022/23:

»Najbolj pomembno je, da smo zmagali, ne moremo pa reči, da smo blesteli. Nasprotniku smo delili dve standardni situaciji, da povede in se vrne v igro. 

Če pogledamo na vse, kaj se je dogajalo, moramo biti zadovoljni. Čimprej se moramo obrniti proti torkovi tekmi in se najbolje pripraviti za obračun,« je po tesni zmagi uvodoma povedal Radovan Karanović.

Mariborske vrste redčijo poškodbe

»Dogaja se veliko, najprej poškodba Božića, nato še Milca in odhodi. Ni enostavno. V igri fantov, ki dobijo priložnost, je videti preveč krčev. Na hitro se moramo znajti, vendar je ta zmaga prišla zelo prav,« se zaveda strateg vijolic.

Marka Božića, ki je na tekmi z Radomljami začutil bolečino v hrbtu, bodo skušali pripraviti v prihajajočem tednu, o poškodbi Martinu Milcu pa kroži več scenarijev. Karanović polaga upe v zadnje informacije, da kapetan vijoličastih še ni sklenil jesenskega dela sezone. 

Aleks Pihler si je včeraj zgolj kakšno minuto po vstopu v igro poškodoval gleženj, trener Maribora pa iskreno priznava, da je odhod Antoinea Makoumbouja pustil veliko luknjo v igri državnih prvakov.

O novih močeh - pred vrati Ljudskega vrta sta Enej Jelenič in Vedran Vidaković - Karanović včeraj ni želel govoriti, se je pa z nekaj besedami dotaknil torkove tekme v Kišinjevu in razkril tudi recept za zmago:

»O taktiki za torek ne bi želel govoriti, kar se tiče pa kadra, imamo res težave. Še enkrat se je pokazalo, da odločitev pred prejšnjo tekmo ni bila napačna. Ne glede na to, koliko nas je, moramo v torek pokazati srce in na takšen način pridemo do želene zmage.«

Foto: Jure Banfi

Ničla v evropskih tekmovanjih, pet golov v ligi

»To je verjetno posledica menjavanja postave pa tudi neosredotočenosti ob prekinitvah. Na tokratni tekmi smo prejeli dva zadetka iz standardne situacije in brez ene prave priložnosti Gorice. 

To je na tem nivoju nedopustno. Temu področju dajemo ogromno pozornosti, na tekmi pa se zgodi, kar se, in na tem bomo morali še delati,« se je Karanović dotaknil razlik v čvrstosti obrambe na ligaških in evropskih tekmah.

Menno Bergsen, ki je uspešno zamenjal poškodovanega Ažbeta Juga, v kvalifikacij UEFA Lige prvakov še ni klonil, v državnem prvenstvu pa je žogo iz svoje mreže pobral že petkrat, čeprav mu kdorkoli težko očita krivdo.

Trener vijoličastih pa se je ob napetem zaključku dvoboja z Gorico dotaknil tudi sebičnosti v igri nekaterih varovancev ter jim med drugim sporočil, da včasih dobra asistenca šteje več od zadetka:

»Z njimi se ukvarjamo vsakodnevno, sem pa bil zelo jezen pri sebičnosti Brnića, Žuglja in na koncu tudi Antolina. To so mladi fantje, ki potrebujejo čas, vendar smo prišli do situacije, da smo komaj ohranili zmago, namesto da bi vodili z izidom 4:1.«

Skušali odmisliti spomin na tekmo z Radomljami

»Po težki tekmi z Radomljami smo prišli do zmage. Strnili smo glave, se pogovorili in motivirano šli v tekmo z Gorico. Srečanje smo dobro pričeli, vendar nas je prekinitev spet stala gola. Dobro smo nadaljevali in do odmora preobrnili rezultat. 

V drugi polčas smo šli suvereno, zadeli še enkrat, po nekaj neizkoriščenih priložnostih pa smo prejeli še en gol, zato smo v zadnjih 20 minutah kar pošteno trpeli, na srečo pa so tri točke ostale doma,« je po pomembni zmagi uvodoma dejal Aljaž Antolin.

Mladi vezist je tekmo pričel v začetni enajsterici, tudi on pa je moral odgovoriti na vprašanje, zakaj takšne razlike v obrambi na ligaških in evropskih preizkušnjah.

Devetnajstletnik iz Ižakovcev je dejal, da se morda v misli nogometašev prikradejo tudi evropske obveznosti, saj je v uvodu sezone potrebno hitro menjavati ritem v glavi, a je to po njegovih besedah vse del nogometa.

Tako kot v obračunu z Radomljami, je tudi včerajšnje srečanje ponudili vodstvo Goričanov, a je bil odgovor gostiteljev tekme precej boljši kot pred dobrim tednom:

»Ko smo prejeli gol, so se pojavili podobni občutki, vendar ne bomo prišli nikamor, če bomo imeli to v mislih. Potrebno je dvigniti glave in pozitivno iti naprej. Ob zaostanku ne preostane nič drugega, da suvereno gremo v nadaljevanje tekme.«

Foto: Jure Banfi

Želi po stopinjah Makoumbouja

»Strinjam se s trenerjem, on je vsakodnevno z mano na treningih in me vidi na tekmah. Proti Radomljam sem odigral zares slabo, to priznam.

Upam pa, da bom šel stopničko po stopničko in z dvignjeno glavo stopam naprej,« je Antolin iskreno odgovoril na kritiko trenerja, da zadnjih tekem ni pričenjal zaradi skromnejše forme.

So na predstave v zadnjih tednih morda vplivale tudi govorice s konca prejšnje sezone, da ima nekaj snubcev iz tujine? Antolin se s tem ni skušal pretirano obremenjevati, saj je osredotočen zgolj na Maribor, čeprav priznava, da je lahko tudi to vplivalo na njegovo igro.

Spomladi je na nekaj tekmah že nakazal, da so vijoličasti v njem dobili novega mladega aduta, a je tedaj igral ob boku Makoumbouja, ki ga zdaj ni več v Mariboru.

Lahko Prekmurec obuje njegove čevlje?

»Ni pritiska, vsak igralec ima svoj stil igre. Makoumbou je bil zame razred višje v naši ligi. V pol leta, ko sem bil v Mariboru, sem se učil od njega. Hočem iti po njegovih stopinjah, vendar se zavedam, da bo težko, saj je zelo dober nogometaš.«

Antolin bo ob težavah s poškodbami verjetno zaigral tudi v Kišinjevu, kjer Prekmurec pričakuje čvrsto tekmo. Se Maribor lahko prebije v tretji krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov?

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Magyar Bacsi (nepreverjen)

Revček posrani, podrislani ŠIŠ - MIŠ!!!

Starejše novice