Slovenska motokros reprezentanca se je na ekipnem svetovnem prvenstvu uvrstila v jutrišnji finale.

Slovenska motokros reprezentanca, ki jo vodi Bogomir Gajser, se je na ekipnem svetovnem prvenstvu, na dirki za pokal narodov v Veliki Britaniji, s sedemnajstim mestom v kvalifikacijah, uvrstila v jutrišnji finale.

Tako so Tim Gajser, Jan Pancar in Peter Irt Slovenijo ponovno – po petih letih – popeljali med dvajset najboljših reprezentanc na svetu. 

S tem so izpolnili glavni cilj, ki so si ga zadali pred odhodom na tekmovanje, vendar pa kot že zadnjih nekaj let, tudi letos ni šlo vse gladko. Le dan pred odhodom se je poškodoval Jernej Irt, zato ga je v zadnjem trenutku zamenjal mlajši brat Peter, vendar pa so takoj napovedali, da so se sposobni boriti za uvrstitev med najboljšo petnajsterico.

Žreb je naši ekipi za kvalifikacije določil dvaindvajseto startno mesto. Prvi se je v dirki kategorije MXGP boril Tim Gajser, ki je z vodstvom od starta do cilja povedel Slovenijo na prvo mesto, zato sta lahko bila Pancar in Irt pred nastopom bolj sproščena. Drugi je nato v kategoriji MX2 tekmoval Jan Pancar, ki je startal solidno, med dirko pa ga je padel oddaljil od visoke uvrstitve. 

Končal je na dvaintridesetem mestu in Slovenija je bila po dveh dirkah šestnajsta. V zadnji, tretji kvalifikacijski dirki pa je tekmoval Peter Irt, ki je z borbeno vožnjo končal na petindvajsetem mestu. 

Skupno je Slovenija osvojila sedemnajsto mesto in bo jutri tekmovala v A finalu svetovnega prvenstva. Zmagovalci kvalifikacij so postali Francozi, sledili pa so jim Nizozemci in Avstralci. 

Finalne vožnje bodo jutri popoldne. Prva dirka, v kateri se bosta pomerili kategoriji MXGP in MX2 bo ob 14.10, dirka kategorij MX2 in MX open bo ob 15.30, finalna dirka kategorij MX open in MXGP pa bo ob 17.08 po slovenskem času.

Rezultati kvalifikacij:

MXGP: 1. Slovenija (Tim Gajser), 2. Francija, 3. Italija
MX2: 1. ZDA, 2. Avstralija, 3. Nizozemska, … 32. Slovenija (Jan Pancar)
MX Open: 1. Nizozemska, 2. Francija, 3. Švica, … 25. Slovenija (Peter Irt)
Skupna razvrstitev: 1. Francija 4 točke, 2. Nizozemska 4, 3. Avstralija 6, … 17. Slovenija 26

Starejše novice