Foto: osebni arhiv
Požar na goriškem Krasu je bil v minulih dneh tema številka ena v Sloveniji. Na Primorskem so se z zublji spopadali gasilci s celotne države, tudi Klemen Šen, ki je dan po gašenju postal državni prvak v odbojki na mivki.

V prejšnjem tednu smo spremljali prizore obsežnega požara na Primorskem, ki kljub največjemu obsegu v zgodovini Sloveniji ni požrl niti enega stanovanjskega objekta.

Prebivalci okoliških vasi so morali nekajkrat zapustiti svoja domovanja, ki pa so tudi po zaslugi gasilskih brigad s celotne Slovenije ostala nepoškodovana. Na Krasu je pri gašenju sodeloval tudi odbojkar Klemen Šen.

Član Prostovoljnega gasilnega društva Dolnji Logatec je bil eden od deset tisoč gasilcev s celotne države, ki so skušali omejiti požar in obvarovati bližnja naselja. 

Njegova zgodba je posebna tudi zato, ker je zgolj dan po petkovem gašenju na turnirju v Kranju osvojil naslov državnega prvaka v odbojki na mivki.

»Požar spremljamo, zato smo veseli, da smo lahko pomagali in se stanje umirja. Upamo, da bo karseda hitro zapadel dež in potem se bo požar do konca tedna umiril v takšni meri, da pomoč iz celotne Slovenije ne bo več potrebna,« je za Ljubljanainfo uvodoma dejal novi državni prvak.

Blizu glasnih eksplozij

»Že tri leta nazaj sem na Krasu pomagal gasiti požar, v katerem je zgorelo 45 hektarjev gozda. V primerjavi z letošnjim požarom je to zgolj delček letošnje površine, ko gori 3500 hektarjev. To je bila velika izkušnja, saj tega ne vidiš vsak dan. 

Tudi v medijih je požar predstavljen v drugačni luči, ne vidi se razširjenosti požara. Šele ko gledaš z lastnimi očmi, zares spoznaš, kaj se tam dogaja. Položaj je bil zelo zahteven, a se na srečo umirja, česar sem zelo vesel, gre pa za velike razsežnosti,« poudarja Šen.

Dvajsetletnik je tekom petka v »bojni liniji« z ognjem preživel skoraj 12 ur, gasilce pa so ob zahtevnem terenu najbolj ovirala neeksplodirana sredstva iz prve svetovne vojne.

Tako je bilo potrebno še nekoliko bolj paziti, kje se gibati in hoditi, kljub temu pa se Klemen spominja številnih detonacij in eksplozij, ki so predvsem posledica visoke temperature:

»Povedano nam je bilo, da ob gašenju ne smemo iti meter in pol s poti. Praktično vsake dve minuti je počilo, imeli smo tudi bližnje srečanje, ko smo gasili travnik in je kakšnih 30 metrov od nas močno počilo. Bilo je kar zelo nevarno.«

FOTO: osebni arhiv

Gasilstvo prva otroška ljubezen

Klemen se je v petek na Kras odpravil kljub temu, da je dan kasneje že dopoldne načrtoval nastop na državnem prvenstvu v odbojki na mivki.

Kot je dejal, je čutil potrebo, da pomaga prizadetim ljudem in vasem ter tako na terenu še enkrat potrdi poslanstvo gasilcev, ki so v njegovem življenju stalnica že od mlajših let:

»Prva ljubezen je bilo gasilstvo, ker sem gasilec že od malih nog. Z gasilstvom je povezana celotna družina, oče je poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec. 

Je pa oče igral tudi odbojko, ki me je v prvem razredu osnovne šole pritegnila tako močno, da sem pričel obiskovati treninge. Odbojka je sedaj moj primarni cilj.«

Dan po gašenju požara postal državni prvak

Kot že zapisano, je Klemen v paru z Nejcem Zemljakom, edinim profesionalnim slovenskim odbojkarjem na mivki, le nekaj ur po tem, ko je v petek gasil požar na Krasu, v soboto osvojil naslov državnega prvaka v odbojki na mivki.

»Občutki so zelo dobri. Še posebej zato, ker je naslov prišel malce nepričakovano. Z Nejcem sva bila zelo vesela, da naju je to doletelo. Odigrala sva dober turnir in zmagala,« priznava mladi odbojkar.

Novi državni prvak priznava, da mivka zahteva več naporov kot parket, je pa odbojka na mivki koristna za obrambo in blok, saj je potrebno pokriti večje polje kot v dvorani. Odbojko na mivki dojema kot dobro pripravo.

Logaško-mariborska naveza je bila v velikem finalu z dvema dobljenima nizoma boljša od para Rok Bračko in Jan Pokeršnik. Zemljak se je veselil tretjega naslova državnega prvaka, Šen je osvojil prvega:

»Nejc je profesionalni odbojkar na mivki, ki jo igra skozi celotno sezono. Letos ni imel soigralca, moj pa se je poškodoval, zato sva se našla v zadnjem trenutku. 

Z Nejcem sva skupaj zaigrala že lani, letos pa sva na prvenstvo šla v stilu, kar bo, pač bo. Na srečo se je tako izšlo, da sva odigrala dobro in zmagala.«

Klemen Šen in Nejc Zemljak (foto: Odbojkarska zveza Slovenije).

Prestop v ACH predstavlja nov izziv

»Letos sem se dogovoril z ACH Volleyjem. To je zame velik korak, saj sem doslej igral za ekipo Brezovice v 1.B ligi, zdaj pa grem k državnim prvakom in najboljšemu klubu v regiji. Se že zelo veselim,« Klemen ne skriva navdušenja po selitvi k prvakom.

Klemen je celotno člansko kariero odigral v dresu Brezovice, s katero se je v minuli sezoni dokazoval v drugem rangu slovenskega rokometa. ACH Volley predstavlja korak ali dva naprej na njegovi športni poti.

Tega se dobro zaveda tudi sogovornik, ki se bo skušal najprej dokazati v odlični ekipi in trenerju dokazati, da si zasluži priložnost zaigrati na tekmah:

»Upam, da bom letos lahko čim več igral. Želim si, da bi se ekipa v ligi prvakov prebila čimdlje, cilj je osvojitev državnega prvenstva, srednjeevropske lige in pokal. Osebni največji cilj je nastop za reprezentanco, česar si verjetno želijo vsi.« 

Šen ob tem ne skriva želje, da bi se rad v prihodnosti preizkusil tudi v tujini, še prej pa želi pomagati klubu iz Ljubljane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice