FOTO: Jure Banfi
Bralci Mariborinfo ste preko anket izbrali najboljšo enajsterico NK Maribor vseh časov!

Maribor je daleč najuspešnejši nogometni klub v Sloveniji, ki je edini doslej igral v skupinskih delih najelitnejših tekmovanj, lige Evropa in lige prvakov. V bogati zgodovini kluba od leta 1960  je mariborski dres nosilo veliko odličnih nogometašev. 

V akciji Izbiramo najboljšo enajsterico NK Maribor vseh časov #idealnihenajst se je nabralo na stotine glasov, ki smo jih prešteli in sestavili najboljšo enajsterico Nogometnega kluba Maribor vseh časov po izboru bralcev Mariborinfo.

Na golu Handanović

Pa začnimo kar pri vratarju. Daleč največje število glasov je prejel aktualni prvi vratar vijol'čnih Jasmin Handanović, ki v dresu Maribora navdušuje od leta 2011. V tem času je bil eden izmed glavnih akterjev pri vseh največjih uspehih NK Maribor v zadnjih letih. Čeprav je prejšnji mesec dopolnil že 40 let še vedno zanesljivo zaseda mesto prvega vratarja NK Maribor, pogodbo pa ima do konca prihodnje sezone.

Omenimo lahko, da je bil v glasovanju najbližje Handanoviću Marko Simeunović, tretje mesto pa je zasedel Herbert Vabič, ki se ga spominjajo le starejši navijači NK Maribor.

Branilski par Šuler – Galić, na bokih Karić in Milec

V obrambni vrsti ste največ glasov namenili osrednjima branilcema Marku Šulerju in Marinku Galiću, levemu bočnemu branilcu Amirju Kariću in desnemu bočnemu branilcu Martinu Milcu.

Šuler in Milec sta predstavnika trenutne generacije NK Maribor, medtem ko sta Amir Karić in Marinko Galić v vijol'čnem dresu navduševala ob prelomu tisočletja ter sodelovala pri prvi zgodovinski uvrstitvi NK Maribor v ligo prvakov leta 1999.

Tudi tu je bil boj za idealno enajsterico zelo napet. Še posebej blizu sta bila desni bočni branilec Grega Židan in osrednji branilec Matjaž Kek.

Tomislav Prosen prvo ime na sredini

Vezno linijo sestavljajo legendarni napadalni vezist Tomislav Prosen, obrambni specialist Stipe Balajić, Dejan Djuranović in kreativni Nastja Čeh.

Tomislav Prosen je v začetku decembra praznoval 74. rojstni dan, za NK Maribor pa je v letih 1962-1968, 1970/1971, 1972-1974 in 1977-1979 odigral kar 391 tekem, kar ga uvršča na drugo mesto nogometašev z največ nastopov za NK Maribor. V tem času je kot klasična desetka zabil 76 golov, bil pa je eden izmed glavnih imen vijoličastega moštva leta 1967, ko se je NK Maribor prvič uvrstil v prvo zvezno jugoslovansko ligo. 

Družbo mu v najboljši enajsterici NK Maribor vseh časov po izboru bralcev Mariborinfo dela Stipe Balajić, čigar 19-ica je v Ljudskem vrtu upokojena. V vezno linijo je največ bralcev Mariborinfo uvrstilo še Dejana Djuranovića in Nastjo Čeha, zelo blizu pa so bili Milan Žurman, ki je navduševal v 80. letih prejšnjega stoletja, Dejan Mezga in Josip Iličić, ki je za Maribor odigral le nekaj tekem, a pustil velik pečat.

Napad Tavares – Horjak

Najboljša napadalca NK Maribor vseh časov sta po vašem mnenju Marcos Tavares in Branko Horjak. 33-letni Brazilec je živa legenda ne le mariborskega, temveč tudi slovenskega nogometa. Z 175 zadetki je najboljši strelec NK Maribor vseh časov, z 456 nastopi pa tudi igralec z največ nastopi v vijoličastem dresu. Sodeč po letošnji sezoni ne kaže, da bi se Tavares zaustavljal, še več, v prvem delu letošnje sezone je zabil toliko zadetkov, kot jih je v lanski celotni sezoni.

Njegov partner v napadu najboljše enajsterice NK Maribor vseh časov je še en legendarni napadalec Branko Horjak, ki je bil strelski rekorder Maribora pred ero Marcosa Tavaresa. Zanimivo, ob prihodu Tavaresa v NK Maribor je bil trener prav Branko Horjak. Horjak je v vijol'čnem zabil 117 zadetkov.

V glasovanju sta si status »rezervistov« izborila Ante Šimundža in Kliton Bozgo.

Najboljša enajsterica NK Maribor vseh časov po izboru bralcev Mariborinfo:

Jasmin Handanović; Amir Karić, Marko Šuler, Marinko Galić, Martin Milec; Stipe Balajić, Dejan Djuranović, Nastja Čeh, Tomislav Prosen; Marcos Tavares, Branko Horjak.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice