Foto: Jure Banfi
Čeprav se je sezona alpskega smučanja šele pošteno končala, pa v zakulisju že potekajo priprave na prihajajočo zimo. Se bo Ilka Štuhec v novo sezono podala brez mame Darje Črnko, ki je bila dolga leta vodja ekipe?

Ilka Štuhec je sezono 2023/24 sklenila z uvrstitvijo na stopničke, konec marca, na finalni smukaški preizkušnji v Saalbachu, je zaostala zgolj za Cornelio Hütter.

Triintridesetletna Mariborčanka je sezono, v kateri sicer ni šlo vse v skladu z željami, sklenila s pozitivno popotnico za prihajajočo zimo. Le-ta pa naj bi znova prinesla precejšnje spremembe v njenem taboru.

Menjave trenerjev so v zadnjih letih postale že stalnica, a bo zdaj prišlo do precej večje spremembe. Sportklub je namreč že predvčeraj razkril, da se bo Ilka v nove izzive podala brez mame Darje Črnko, dolgoletne vodje njene ekipe.

Do uradne potrditve je prišlo danes, odločitev o Darjinem umiku pa je prav gotovo presenetljiva, saj je bila prav ona dolgoletna opora in kot serviserka smuči, vodja ekipe in glavna trenerka stalnica v ekipi, v kateri so se v zadnjih sezonah menjavali predvsem trenerji.

Novi trener bo Aleš Gorza

Do trenerske rošade bo sicer prišlo tudi letos, saj se po enem letu poslavlja Hrvat Natko Zrnčić Dim, Mariborčanka pa se po nekaj sezonah sodelovanja razhaja tudi s Tino Kobale, ki je v ekipi delovala kot fizioterapevtka in kondicijska trenerka.

Ilka bo po novem sodelovala s Korošcem Alešem Gorzo, ki bo v prihajajoči sezoni glavni trener Štajerke. Črnjana ljubiteljem smučanja ni potrebno predstavljati, saj gre tudi za nekdanjega olimpijca.

Triinštiridesetletnik je nazadnje deloval v slovenski moški ekipi za hitri disciplini, v pretekli sezoni je bil glavni trener, pred tem pa pomočnik Gregorja Koštomaja. Trenersko kariero je pričel v domačem klubu, v katerem je vodil ekipo programa FIS.

Gorza je smučarsko kariero sklenil leta 2021, pred tem pa se je 13-krat uvrstil med najboljšo deseterico svetovnega pokala. Leta 2008 je bil dvakrat tretji na superveleslalomih, čeprav je veljal za izrazitega veleslalomista. Leta 2006 in 2010 je nastopil tudi na olimpijskih igrah.

Foto: Jure Banfi

Razhajanje je preveliko

»Ko kot trener ali vodja ekipe izgubiš pozornost tekmovalca, je čas za spremembo. Z Ilko sva prišli do točke, ko se najina pogleda o tem, kako naprej, preveč razhajata. Ni se lahko posloviti. Doživeli smo marsikaj, osvojili skoraj vse, a kljub temu zdaj nimam občutka, da je delo opravljeno.

Ogromno je bilo izjemnih trenutkov za zgodovino in iskreno morda še več težkih trenutkov, ko se je bilo treba pobrati s tal. Vedno, v vseh vlogah, ki sem jih opravljala v ekipi, sem delovala sto- in večodstotno. V korist Ilke in njenih ciljev, ciljev ekipe.

Zgodijo pa se tudi stvari, na katere nimaš vpliva. Tak je šport na najvišji ravni. To je bila najina pot in zadovoljna sem, da sem ji ustvarila pogoje in možnosti za uspehe ter s tem pripomogla k njeni zgodbi in uspešni karieri,« je v izjavi, ki so jo posredovali iz tabora Ilke Štuhec, dejala Darja Črnko.

Ilka je dodala, da bo mami Darji za večno hvaležna, saj sta skupaj premikali meje in dokazali, da je vse mogoče. Njena strokovnost nikoli ni bila vprašljiva, a je tudi ona potrdila razhajanja v pogledih, kako naprej, in za to prevzela tudi odgovornost.

Zdaj 33-letna Mariborčanka je pod mamino taktirko osvojila dva kristalna globusa, dvakrat postala svetovna prvakinja v smuku. Enajstkrat je zmagala v svetovnem pokalu ter 22-krat stala na zmagovalnih stopničkah.

Kako uspešna bo brez nje? Kot je še dejala Ilka, bosta imeli zdaj več časa, da zgradita odnos mame in hčerke, ki se je v tem času izgubil.

Komentarji (4)

pohorskisvizec

Ena in druga sta verjetno konfliktne. Ali prevelik ego....Letos Ilkica ni ravno blestela!

Surfeiter (ni preverjeno)

Zadeva je vsakemu razumljiva. Meni je težje razumeti sodelovanje/soustvarjanja uspehov na tako dolgi rok, kot ga imata oni dve. Kapo dol, Mariborčanki, zaslužili sta si ...

Fischer (ni preverjeno)

V penzijo se naj spravi, mati pa samo drek meša že skozi.

HYPOKRAT (ni preverjeno)

Ta mati, Darja, je zlata vredna mati.

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

Starejše novice