Slovenija je na letošnjih olimpijskih igrah osvojila kar dve kolesarski odličji. Primož Roglič je olimpijski prvak v kronometru, Tadej Pogačar je zgolj nekaj dni po zmagi na Dirki po Franciji osvojil bron v cestni dirki.

Številni uspehi slovenskih kolesarjev predstavljajo veter v hrbet tudi Kolesarskemu klubu Perutnina Ptuj. To je v pogovoru za Ptujinfo potrdil tudi Marjan Kelner, direktor kluba z bogato tradicijo.

Kolesarstvo ima v najstarejšem slovenskem mestu že dolgo brado. Prav na Ptuju so konec 19. stoletja ustanovili prvo kolesarsko društvo na slovenskih tleh. 

Klub je bil sicer ustanovljen leta 1985, sprva je deloval na rekreativni ravni, dve leti kasneje pa so v mestu ob Dravi pričeli s tekmovalnim udejstvovanjem. Dolga leta so na Ptuju tekmovali na članski ravni, tudi v kontinentalnem razredu.

Kolesarski klub Perutnina Ptuj je v zadnjem desetletju usmerjen v delo in vzgojo mladih kolesarskih upov, nad razvojem katerih bdi tudi Marjan Kelner.

Tudi Kelner navdušen nad uspehi najboljših Slovencev

Nekdanji kolesar, danes pa direktor Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj, z veseljem spremlja številne uspehe slovenskega kolesarstva v zadnjem obdobju.

Ob tem se spomni olimpijskih iger, ki so jih leta 2004 gostile Atene.

»Medalje z velikih prvenstev so bile nekaj let nazaj sanje, zdaj so že skoraj stalnica. Spomnim se olimpijskih iger leta 2004, ko se je zdajšnji selektor Andrej Hauptman boril za najvišja mesta in bil takrat peti. 

Kljub temu, da mu tedaj ni uspelo osvojiti olimpijske medalje, se zdaj lahko kot selektor pohvali kar z dvema. To je nekaj neverjetnega za slovensko kolesarstvo,« pravi.

Uspehi višajo vpis v klubske vrste

Tudi na Ptuju opažajo, da uspehi slovenskih kolesarjev, ne zgolj Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ampak tudi ostalih, v kolesarstvo pritegnejo nove mlade športnike.

»V lanskem letu, ko je Tadej Pogačar prvič zmagal na dirki po Franciji, Primož Roglič pa je osvojil drugo mesto, se je tudi pri nas povečalo zanimanje za kolesarstvo. Lahko se pohvalimo, da v klubu premoremo nekaj zelo obetavnega pomladka,« dodaja.

Kelner dodaja, da ne gre za takšen porast kot ob uspehih v kolektivnih panogah. V vsakem športu, še posebej pa v kolesarstvu je potrebnega izjemno veliko odrekanja, priznava Ptujčan, ki prihaja iz kolesarske družine.

»Kolesarstvo je šport, za katerega se odločajo posamezniki, ki so pripravljeni garati. V kolesarstvu ni minute odmora, ni polčasa, šteje zgolj to, kdo najprej pride od začetka do cilja dirke.

Gre za zahtevno športno panogo, zato tudi ni tako masovnega vpisa, kot bi morda bilo v kakšnem kolektivnem športu,« je jasen.

Hvaležni za podporo Perutnine Ptuj

Uspehi športnikov na cestah se vsaj za zdaj še ne poznajo pri večji odzivnosti novih sponzorjev, so pa v ptujskem klubu hvaležni za dolgoletno podporo Perutnine Ptuj. 

Klub in podjetje sta listino o trajnem sodelovanju podpisala že davnega leta 1992, že skoraj tri desetletja nazaj.

»V klubu smo lahko hvaležni, da imamo podporo Perutnine Ptuj, ki ima posluh za kolesarstvo. Na tem mestu se jim iskreno zahvaljujem, da nas podpirajo že dolga leta in nam stojijo ob strani,« pripoveduje.

Mladi upi opozarjajo nase

V ptujskem klubu so leta 2011 zadnjič nastopali s člansko ekipo, v zadnjem desetletju pa vzgajajo mlade kolesarske upe.

Ti dosegajo številne uspehe, omenimo zgolj zadnji uspeh Nika Muršeca, ki je konec julija v sklopu tradicionalne Velike nagrade Kranja dobil kriterij v kategoriji dečkov B.

Ptujčani pa se lahko pohvalijo tudi z mladimi kolesarkami. Na kranjski dirki sta se odlično odrezali Kaja Adam (deklice C) in Hana Jeromel (deklice B).

Je dekliško kolesarstvo priložnost, v katerem lahko Slovenija stori še korak dlje?

»V Kolesarskem klubu Perutnina Ptuj trenira nekaj deklet. Res je, da se za kolesarstvo ne odloča veliko deklet, je pa tudi v Sloveniji v porastu. 

Včasih dekleta niso imele svojih tekmovalnih kategorij, zdaj je to drugače. Tako kot fantje, v različnih starostnih kategorijah tekmujejo za naslove državnih prvakinj. Podobno je na najvišjem nivoju, kjer se kolesarke borijo tudi za olimpijske kolajne,« odgovarja.

Prilagodili so se trenutnim razmeram

Epidemija koronavirusa je vplivala tudi na delovanje Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj. V najstarejšem slovenskem mestu so se na nove izzive uspeli prilagoditi. 

To potrjuje tudi tradicionalni Polimaraton, ki so ga letos izpeljali še devetnajstič in drugič v virtualni obliki. Lani se ga je udeležilo okrog 4000, letos pa že več kot 5100 kolesarjev iz več kot dvajsetih držav.

Bi lahko dres Perutnine Ptuj v prihodnosti znova videvali tudi na članskih dirkah?

»V trenutnih časih in razmerah je težko razvijati ali pa nadgrajevati zgodbo, da bi bili na nivoju kot v preteklosti. Tudi delo z mladimi je izjemno intenzivno in glede na rezultate lahko rečemo, da nam to v klubu odlično uspeva,« odgovarja Kelner.

Želijo biti na vrhu

Klub ostaja usmerjen v delu z mladimi, ki jih v naslednjih tednih čaka še nekaj izzivov. Tako na domačih tleh, kot tudi v tujini.

»Čeprav so še vedno prisotne posledice epidemije koronavirusa, smo letos precej dirkali tudi v tujini. Pri nas je bilo to nekaj časa dokaj omejeno. 

V drugem delu sezone nas čaka še državno prvenstvo, predvsem Pokal Slovenije želimo dokončati na najvišjih mestih oziroma čimbližje vrhu. Seveda pa je eden od ciljev tudi ta, da vsi kolesarji in kolesarke sezono dokončajo zdravi in nepoškodovani,« še dodaja.

Nikoli ne vemo, morda pa tudi v mladinskih kategorijah Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj rastejo novi Pogačarji in Rogliči.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice