Maribor ponuja kar tri fitnese na prostem, ki postajajo vse bolj priljubljeno središče za druženje in športanje na svežem zraku.

Fitnesi na prostem so se začeli razvijati v 60-tih letih prejšnjega stoletja, sprva so bili podobni otroškim igralom. Do 70-tih let so se že izoblikovali in dobili današnjo podobo. Prvi fitnesi so bili postavljeni v javnih parkih. Najprej so se uveljavili v ZDA in Evropi. Na Kitajskem so leta 2008 pred poletnimi olimpijskimi igrami postavili 20.000 kvadratnih metrov fitnes naprav na prostem po vsej državi z namenom nacionalne kampanje. Zadnja leta pa postaja športna vadba na prostem na svežem zraku še kako priljubljena. Tudi v Mariboru.

Eden na levem, dva na desnem bregu Drave

V Mariboru so v zadnjih dveh letih zrasli kar trije fitnesi na prostem. Led so prebili Študentski domovi Univerze v Mariboru v študentskem naselju Gosposvetska. Dobri odzivi in veliko število vadeč so jih spodbudili, da so v naslednjem letu fitnes razširili in opremili z dodatnimi napravami, prilagojenimi za gibalno ovirane osebe. Decembra 2016 pa je štajerska prestolnica postala bogatejša še za dva fitnesa na prostem, in sicer najprej v Magdalenskem parku, le nekaj dni kasneje pa je otvoritev dočakal tudi fitnes v Športnem parku Železničar na Taboru. 

V vseh vremenskih razmerah

Fitnesi na prostem predstavljajo tako rekoč revolucionarno telovadnico na prostem, ki je primerna za ljudi vseh starosti ne glede na njihovo fizično kondicijo. Prav vsi trije mariborski fitnesi so brezplačni, vadba pa je na lastno odgovornost vsakega posameznika.

»Naprave so ekološke, ne potrebujejo energije, zaščitene so pred korozijo in so zgrajene tako, da imajo dolgo življenjsko dobo. Izdelane so iz visokokvalitetnega nerjavečega jekla,« pojasnjujejo na MO Maribor.

Upoštevajte navodila

Pred samo vadbo se ustrezno segrejte in raztegnite. Vsaj pred prvo uporabo fitnesa natančno preberite navodila o pravilni izvedbi vaje. Preverite, katere mišice krepite pri izvajanju vaj na posamezni napravi. Vaje, ki jih izberete, morajo biti primerne vašim trenutnim telesnim zmožnostim in predznanju. Pazite na zaporedje vaj in poslušajte svoje telo ter pijte dovolj tekočine. Trenažerji so zelo varen način vadbe, pojasnjuje Bojan Drakšič, osebni trener, ki je pomagal pri zasnovi in postavitvi mariborskih fitnesov na prostem:

»Ker so naprave izdelane iz nerjavečega jekla inox, jutranja rosa ne predstavlja nobenega problema, vadeči oprijemalni del obrišejo z brisačo in že lahko pričnejo z vadbo. Kjer je le bilo mogoče, smo fitnes park opremili z razsvetljavo za vadbo v večernih urah ali po mraku.«

Prilagojeni tudi invalidom

Vsi trije fitnesi v mestu so prilagojeni invalidom oziroma paraplegikov. Trener Drakšič pojasnjuje, da so naprave nižje in oprijemalno primernejše za vadbo paraplegikov. Omogočajo lažji oziroma nivojski dostop do same izvedbe posamezne vaje. Društvu študentov invalidov Slovenije koristi fitnes na prostem na Gosposvetski, kjer ob strokovnem vodenju usposobljenega vaditelja telovadijo. 

Tudi na prostem velja bonton

Tako kot v fitnes centih moramo tudi v fitnesih na prostem upoštevati osnova pravila in navodila vadbe. Kot pravi Drakšič, je zaželeno da vadeči uporabljajo brisačo, še posebej na sedalnih in naslonjalnih površinah naprav in tako vzdržujejo red in čistočo. 

»Če gre za uporabo naprav na javnem prostoru, naj vadeči upoštevajo javni red in mir ter pravila obnašanja na javnih površinah. Le tako bodo naprave še dolgo služile svojemu namenu čim širšemu krogu uporabnikov.«

Ulična vadba je atraktivna

Vse daljši in toplejši dnevi vabijo v naravo, na svež zrak. Polni pa so tudi fitnesi na prostem. Na MO Maribor so prepričani, da fitnesi na prostem dobro služijo svojemu namenu, saj se je povpraševanje meščanov po »ulični vadbi« (ang. street workout) precej povečalo.

»Odzivi številnih uporabnikov športnega parka Študentskih domov so pozitivni, zato smo prepričani, da je bila umeščenost zunanjega fitnesa v študentsko naselje pravilna odločitev in kvalitetna dopolnitev ponudbe za stanovalce Študentskih domov Univerze v Mariboru,« zaključi mag. Darja Kukovičič.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice