Foto: Jure Banfi
Izbrana vrsta Slovenije je lov na nov nastop na velikem tekmovanju odprla z zmago v Kazahstanu. Preobrat Kekove čete je v 78. minuti dokončal reprezentančni debitant Žan Vipotnik in se tako vpisal med izbrano druščino.

Žan Vipotnik je še minulo pomlad kot posojeni član Maribora igral za drugoligaški Triglav, manj kot eno leto kasneje pa je v dresu članske reprezentance debitiral z golom.

Konjičan, ki je štiri dni pred novim mejnikom dopolnil 21 let, je z zadetkom dokončal preobrat naše izbrane vrste, Sloveniji priigral tri pomembne točke in se vpisal v izbrano druščino slovenskega nogometa.

Mladi napadalec Maribora je glede na podatke Nogometne zveze Slovenije postal 86. nogometaš z golom v dresu naše članske reprezentance. 

V uvodu drugega polčasa se je strelskega prvenca veselil tudi David Brekalo, ki pa ima že nekaj več reprezentančnih izkušenj, Vipotnik pa je postal naslednji, ki je v dresu Slovenije debitiral z zadetkom.

Zlatko Zahović prvič v sedmem nastopu

Zlatko Zahović je s 36 reprezentančnimi goli še vedno nedosegljiv na vrhu večne lestvice. Najboljši strelec v zgodovini slovenske izbrane vrste je prvič zadel v sedmem nastopu, 16. novembra 1994 je zatresel mrežo Litve.

Tudi Milivoje Novaković, ki se je z 32 goli najbolj približal Zahoviću, se širni javnosti ni predstavil z golom na debitantski tekmi proti Cipru, je pa na tretji reprezentančnih tekmi kar trikrat zatresel mrežo Trinidada in Tobaga.

Čeprav je reprezentanca Slovenije nekaj tekem odigrala že pred osamosvojitvijo države, za prvo uradno prijateljsko tekmo štejemo dvoboj z Estonijo. Novonastali državi sta se v Talinu pomerili 3. junija 1992, slovenski gol za remi 1:1 pa je tedaj dosegel Igor Benedejčič.

Kasnejšemu selektorju mlajših reprezentančnih selekcij se je na seznamu debitantov z zadetkom pridružilo še nekaj zvenečih imen slovenskega nogometa. Za vas smo pobrskali po bazi podatkov.

Nastja Čeh se je predstavil z dvema goloma

Sedmega novembra 1992 je na tekmi s Ciprom z golom debitiral Vlado Milošević, ki je v letih po slovenski osamosvojitvi zabijal v dresu Ljubljane in Beltincev. 

Točno pet mesecev kasneje, 7. aprila 1993, je krstni nastop z golom kronal Saša Udović. S 16 goli tretji strelec reprezentance je zadel na novi prijateljski tekmi z Estonijo, ki so jo Slovenci v Šiški dobili z 2:0.

Ivica Vulić, ki je dres z grbom Slovenije oblekel zgolj dvakrat, je 9. oktobra 1996 zadel na prijateljski tekmi z mlado izbrano vrsto Slovenije, član Primorja pa je dober mesec kasneje zaigral še kvalifikacijski tekmi z Bosno in Hercegovino.

Amir Karić je bil del slovenskih uspehov ob prelomu tisočletja, edina dva zadetka pa je dosegel na prvi in tretji reprezentančni tekmi. Zdaj trener ženske ekipe Mure je 21. maja 1996 debitiral z golom na prijateljski tekmi z Združenimi arabskimi emirati.

Šestega oktobra 2001, nekaj mesecev po prvem nastopu na evropskem prvenstvu, je za Bežigradom gostovala selekcija Ferskih otokov, gre pa za prvi kvalifikacijski obračun, na katerem je kateri od reprezentantov debitiral z golom. 

Pravzaprav sta bila kar dva, saj je zmago s 3:0 potrdil Senad Tiganj, Nastja Čeh pa je ob odsotnosti Zahovića oblekel dres s številko 10 in kar dvakrat zatresel mrežo gostov. Štajerec je še vedno edini Slovenec, ki je v izbrani vrsti debitiral z dvema goloma.

Vipotnik prvi po Kurtiću

Po Čehu in Tiganju je minilo pet let, ko se je Zlatan Ljubijankić z golom predstavil na prvem reprezentančnem nastopu, šlo pa je za prijateljski dvoboj s Ciprčani, ki ga je odločil prav Ljubljančan.

Dare Vršič bo v lepem spominu hranil 2. junij 2007, ko je na krstni reprezentančni preizkušnji zatresel mrežo Romunije. To sicer ni bilo dovolj za točke, balkanski Brazilci so spopad za evropsko prvenstvo 2008 dobili z 1:2.

Čeprav včeraj ni igral, v zasedbi Matjaža Keka najdemo še enega nogometaša, ki je v polno meril že v krstnih minutah v reprezentančni opravi. Jasmin Kurtić je 26. maja 2012 v avstrijskem Kufsteinu zadel v izdihljajih prijateljskega dvoboja z Grčijo in Slovencem priigral remi. Belokranjec je kasneje zatresel le še mrežo Kosova.

Vipotnik je po vezistu grškega PAOK-a naslednji nogometaš, ki se je v dresu Slovenije predstavil z zadetkom. Gre zgolj za enega od štirih debitantov, ki mu je ta podvig uspel na kvalifikacijski tekmi.

Bo mladi Konjičan novo priložnost dobil tudi v nedeljo, ko v Stožicah gostuje San Marino?

Starejše novice