Starosta slovenskega smučanja je navdušen nad najnovejšimi dosežki Ilke Štuhec. To, kar je dosegla včeraj, je zanj nekaj, o čemer pred leti nismo mogli niti sanjati.

Ilka Štuhec to sezono pripravlja neverjetne predstave na belih strminah, z včerajšnjo zmago v smuku v Aspnu pa je postala prva Slovenka, ki je osvojila smukaški mali kristalni globus. Kot je za Mariborinfo priznal starosta slovenskega smučanja Tone Vogrinec, že dolgo ni bil tako nervozen med ogledom smučarske tekme:

»To je noro, to je enostavno noro, že dolgo nisem bil tako nervozen … To me spominja na čase Bojana Križaja, ko me je ravno tako ščipalo v trebuhu kakor danes. In neverjetno, kakšna jajca je imela danes!«

»Pred njo je še velika karijera«

Če bi bil sam na njenem mestu, bi Vogrinec zagotovo ubral bolj sigurno pot, pravi. Navsezadnje bi ji za smukaški kristalni globus zadostovalo tudi 15. mesto. Kljub temu pa je Ilka včeraj šla na vse ali nič.

»Za to zmago je dejansko pokazala, da imamo tudi Slovenci nekaj v sebi, da ne popustimo takrat, ko je najbolj pomembno. To je nekakšna ameriška mentaliteta in tudi Ilka jo ima, pred njo je še velika kariera,« meni Vogrinec.

Kaj mora imeti športnik za dosežke njenega kalibra?

Po besedah Vogrinca je pomembnih kar nekaj kvalitet za tovrstne dosežke: »Športnik mora biti dober, v formi pa tudi v glavi mora imeti porihtano.« Seveda pa to ni dovolj, za Ilko je navsezadnje 20 let trdega dela, ki se šele zdaj obrestuje.

»To kar dela letos, tega nihče ne more niti verjeti. Tudi komentatorji na avstrijski televiziji sprašuejo: Od kod se je le vzela, saj je do zdaj od nikoder ni bilo,« komentira Vogrinec.

Nenavadno je tudi dejstvo, da v Sloveniji nimamo niti samega metra smukaške proge, pa vendar naša mala državica premore kar dva smukača, ki se uvrščata v sam svetovni vrh.

»A je to kdo pred leti lahko sploh sanjal o takšnih dosežkih? Uresničujejo se naše sanje,« je vzhičeno dodal Vogrinec.

 

Starejše novice