FOTO: Jure Banfi
Člani slovenske nogometne reprezentance do 21 let so na vodstvo nogometne zveze naslovili pismo, v katerem zahtevajo odstop selektorja Primože Glihe.

Vzdušje v taboru mlade reprezentance je vse prej kot dobro. Nogometni portal Nogomania je objavil pritožbeno pismo mladih reprezentantov, ki je naslovljeno na direktorja reprezentanc Mirana Pavlina in generalnega sekretarja Nogometne zveze Slovenije Martina Koželja, s katerim sporočajo, da si več ne bodo nadeli dresa izbrane vrste dokler bo na njenem čelu selektor Primož Gliha.

Očitki, ki letijo na račun Glihe so resni, mladi nogometaši naj bi bili deležni žaljenja, bizarnih prepovedi in pravil, pa tudi neustrezne priprave in ogrožanja zdravja. 

Muraša in ekonom okuženi, Gliha užival na recepciji

Ob tem so mladi reprezentanti, katerih del so tudi nogometaši Mure Jan Gorenc, Tomi Horvat in Kevin Žižek, izpostavili med drugim dogajanje ob nedavnih testiranjih, ko je ravno Murina dvojica dobila pozitiven rezultat na okužbo s koronavirusom.  

Selektor Gliha, ki je pred leti bil tudi trener Mure, naj bi imel skupaj s svojim strokovnim štabom do jutranjih ur v hotelu glasno zabavo pospremljeno z alkoholom na dan, ko so izvedeli za okužbe dveh Murašev in ekonoma. Skupno druženje z alkoholom naj bi celo organiziral tudi naslednji dan in tako še dodatno ogrozil njihovo zdravje s potencialnim širjenjem virusa.

Kaplja čez rob pa naj bi bilo dogajanje povezano z izgonom mariborskega napadalca in kapetana čete do 21 let Jana Mlakarja iz reprezentance.  Tudi nekdanji Muraš in mladi reprezentant Nik Lorbek je na družbenem omrežju izrazil podporo članom reprezentance do 21 let ter dejal, da se »podobne stvari dogajajo že dolgo«.

Primož Gliha je sicer selektor mlade reprezentance od leta 2015, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017 je Slovenija pod njegovim vodstvom pristala na tretjem mestu, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2019 pa je bila mlada četa druga v skupini. 

Gliha se je z Muro 05 zapletel v spor, ko mu je ta pokazala vrata leta 2009. Spor so nato razrešili v prijateljskem duhu.
Tako je Nik Lorbek pospremil objavo pritožbenega pisma mladih reprezentantov.

Pritožbeno pismo, ki ga je na svoji spletni strani objavil portal Nogomania, objavljamo v nadaljevanju v celoti.

»Spoštovani,

spodaj podpisani člani slovenske nogometne reprezentance do 21 let (v nadaljevanju: ekipa/igralci) skupaj sporočamo, da pred začetkom Evropskega prvenstva do 21 let, ki bo prihodnje leto v Sloveniji, na katerem želimo našo reprezentanco in posledično državo kot gostitelji zastopati na najboljši možen način, predlagamo spremembe za uresničitev skupnih ciljev. Seznaniti vas želimo z nevšečnostmi, ki se že dlje časa dogajajo na zborih naše reprezentance. Zaradi teh dlje trajajočih problemov smo igralci skupnega mnenja, da se selektorja slovenske mlade reprezentance g. Primoža Gliho (v nadaljevanju: selektor) zamenja. Spodaj navajamo razloge za našo odločitev.

Naši razlogi so sledeči:

• Žaljenje na osebni ravni brez spoštovanja osebne integritete posameznika, v večini primerov brez pravega razloga,
• treninge začenjamo brez ogrevanja, kar nam povečuje možnosti za poškodbe,
• nasprotnikov ne analiziramo in se na njih primerno ne pripravimo,
• na dolgih potovanjih z letalom ali avtobusom igralci ne smemo spati in moramo delati razne raztezne vaje,
• ob doseganju zadetkov na tekmah le teh ne smemo slaviti,
• ogrevanje pred tekmo (3. 9. 2020 prijateljska tekma proti Italiji) je bilo kar v garderobi, vodil ga je g. Silvo Vrhovec, čigar funkcija v tej reprezentanci ni nobenemu znana in razložena,
• pred tekmo (7. 9. 2020 prijateljska tekma proti Madžarski), ki je bila delegirana ob 15:00, smo po navodilih selektorja namesto normalnega kosila štiri ure in pol pred tekmo morali jesti mueslije in jogurt ob 10:30,
• selektor ukazuje odvzem mobilnih naprav kadarkoli si to zaželi,
• v času popoldanskega počitka igralcem ni dovoljeno gledati televizije oziroma uporabljati pametnih naprav,
• po določeni uri za spanje igralcem ni dovoljeno gledati televizije oziroma uporabljati pametnih naprav ne glede na posameznikov bioritem,
• vrata sobe moramo imeti odprta ves dan, včasih tudi vso noč (s tem nam je odvzeta vsa zasebnost),
• vdiranje v zaprto sobo v času spanja z univerzalnim ključem (s tem nam je odvzeta vsa zasebnost),
• prepovedano nam je igranje družabnih iger oziroma so le te dovoljene samo, če se igra za denar.

Povod za pismo je bil upor celotne ekipe na zadnji reprezentančni akciji, kjer se je dogajalo sledeče. Ekipa in strokovni štab je imela dne 5. 10. 2020 testiranje na novi virus COVID-19. V večernih urah smo prejeli rezultate in imeli 3 pozitivne osebe (dva igralca in ekonom), selektor in strokovni štab pa so kljub temu na recepciji hotela pili alkohol in poslušali glasno glasbo do jutranjih ur. S tem so ogrožali varnost in zdravje vseh nas ter povečali možnost širjenja virusa. Naslednjega dne, 6. 10. 2020, je selektor ob 22:23 najavil sestanek na recepciji, kjer nas je spet čakalo skupno druženje in alkoholne pijače, kar je še dodatno pripomoglo k širjenju virusa in ogrožanju našega zdravja.

V sredo, dne 7. 10. 2020, nam je selektor po kosilu odvzel mobilne naprave. Razlog naj bi bil, da ponoči nismo spali. Še isti večer je ponovno zahteval mobilne naprave, vendar smo se igralci odločili, da jih ne bomo dajali več (razen dan pred tekmo). Odločili smo se tudi, da bomo vrata, ko bo čas za spanje, zapirali. Na odgovor smo čakali do naslednjega jutra, ko je bil kapetan ekipe Jan Mlakar poklican s strani selektorja. Selektor mu je dejal: »Ti lahko imaš telefon vedno, ostali igralci pa mi ga bodo dali. Povej to ostalim.« Igralci smo bili še zmeraj istega mnenja, da mobilnih naprav ne bomo dajali več. Zvečer je selektor ponovno ukazal, da moramo ob 23:00 dati mobilne naprave. Ker jih nismo dali, je začel hoditi po sobah in spraševati, čigava ideja je bila to. Vsi, ki smo bili vprašani, smo odgovorili, da smo se odločili kot ekipa. Nato je ob 23:17 selektor z univerzalno kartico vdrl v zaprto sobo Janu Mlakarju in Jakobu Novaku in Mlakarju rekel: »Ti greš jutri domov.« Razloga za svojo odločitev ni navedel.

Naslednje jutro okrog 8:30 sta Jana Mlakarja na vratih pričakala g. Silvo Vrhovec in receptorka hotela Arena. Rekla sta mu, da mora vrniti vso opremo in zapustiti hotel do 11:00, kasneje naj bi vse stroške hotela kril sam. Nato je selektor sklical sestanek na recepciji ob 9:30. Na sestanku je kot razlog Mlakarjevega odhoda navedel, da je kršil pravila, ker je po 23:00 uporabljal tablični računalnik. Selektor je torej Jana Mlakarja poslal domov kljub temu, da mu je dan prej dovolil uporabo mobilne naprave kadarkoli. Po sestanku smo se igralci skupaj sestali in prišli do zaključka, da je bil Mlakar poslan domov, ker je kot kapetan zastopal želje vseh. Preoblekli smo se v civilna oblačila in zahtevali, da se naš kapetan vrne. V nasprotnem primeru smo bili vsi pripravljeni zapustiti reprezentančno akcijo. Sledil je še en sestanek. Selektor nam je dal nalogo, da sami napišemo nova pravila. Povedal nam je, da lahko Jana Mlakarja pokličemo nazaj, vendar nam je dal jasno vedeti, da on ni več kapetan te ekipe. Nova pravila smo morali sporočiti do začetka treninga. Pred treningom smo se s selektorjem želeli pogovoriti o novih pravilih, a je ta želel, da se pravila napišejo, da jih bo lahko pokazal predsedniku NZS.

Napisana pravila:

• Telefonov se ne odvzema,
• vrata sobe so lahko zaprta, razen kadar strokovni štab določi »noge v zrak,«
• med počitkom je vsak v svoji sobi brez razgrajanja (razen po dogovoru s fizioterapevtom, doktorjem, trenerjem…), mobilne naprave, televizija, računalniki so dovoljeni,
• selektor določi uro, ko moramo biti v sobi, vsak posameznik zaspi, kot je navajen, odvisno od posameznikovega bioritma,
• v sobe se ne vdira.

Nam se sicer to zdijo popolnoma normalne in razumljive stvari in jih sami ne bi jemali kot neka pravila, kot temu pravi selektor. Smo odrasli ljudje, profesionalci in se nam razmere, ki so v reprezentanci vladale do sedaj, zdijo nedopustne in zelo neprofesionalne. Vsak igralec ima drugačne potrebe in ni normalno, da moramo vsi jesti enako hrano ter spati in počivati enako dolgo.

Menimo, da sta bila odnos in delo v mlajših selekcijah na veliko bolj profesionalnem nivoju kot sedaj. Ker smo svoje mnenje že večkrat predstavili selektorju in ostalemu vodstvu, pa se do sedaj nič ni spremenilo, smo se odločili, da svoje težave naslovimo na Nogometno zvezo Slovenije.

Še enkrat, smo profesionalci in vsak pri sebi najbolje ve, kako se mora pripraviti na trening/tekmo, da bo v najboljši možni luči zastopal našo državo. Igranje v slovenskem dresu je za nas največja možna nagrada, a žal je prišlo do tega, da pod vodstvom g. Primoža Glihe igralci ne čutimo več prave želje do igre.

Dokler g. Primož Gliha ostaja na mestu selektorja naše reprezentance, spodaj podpisani igralci ne bomo nastopali za Slovensko nogometno reprezentanco do 21 let.

Lep pozdrav,

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let« 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jože Kržič (nepreverjen)

Brco v rit in Gliho nagnati! Čim prej. Tak tip tam nima kaj početi.

Starejše novice