Foto: Jure Banfi
Futsal reprezentanca Slovenije si je proti Kazahstanu priigrala nastop v elitnem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, na katerem še ni nastopila. Žiga Čeh je poudaril, da je v drugem polčasu odločil ekipni duh.

Čeprav takoj po tekmi s Kazahstanom še ni bilo jasno, če bo remi zagotovo dovolj za preboj v elitni del kvalifikacij, je bilo po obračunu Nizozemske in Ukrajine jasno, da je Slovencem uspelo.

Slovenska futsal reprezentanca si je kot ena od štirih najbolje drugouvrščenih ekip zagotovila neposredno uvrstitev v elitni del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024. Slovenci lovijo prvi nastop na svetovnem prvenstvu. 

Medtem ko gostitelj prvenstva še ni znan, je jasno, da bo pot do preboja na zaključni turnir izjemno zahtevna, saj se bodo tja prebili zgolj zmagovalci petih skupin elitnega dela kvalifikacij in dve najboljši drugouvrščeni reprezentanci.

V drugem polčasu prišli do prave energije

V elitni del kvalifikacij so se ob Sloveniji in Kazahstanu uvrstile še reprezentance Španije, Gruzije, Armenije, Portugalske, Poljske, Hrvaške, Romunije, Francije, Italije, Ukrajine in Slovaške kot prvouvrščene ekipe ter Azerbajdžan, Finska in Srbija kot drugouvrščene ekipe.

Kaj lahko bi se končalo tudi drugače, brez neposrednega napredovanja, saj so Kazahstanci ob polčasu vodili z 1:3. Gostitelji dvoboja so pred domačo publiko v Dvorani Tabor v drugem polčasu izničili zaostanek in osvojili pomembno točko.

Kazahstan, polfinalist zadnjega svetovnega prvenstva, ostaja trn v slovenski peti, saj naša zasedba še čaka na prvo zmago. Kljub vsemu je bil selektor Tomislav Horvat zadovoljen tudi z remijem:

»Drugi polčas smo začeli dobro, dobili smo potreben nalet. A še vedno prva menjava drugega polčasa ni bila prava. 

Ko so na igrišče prišli Žiga, Matej, Klemen in Jeremy, so prav oni naredili energetski preobrat, stisnili Kazahstan in potem smo leteli na krilih te dobre energije in skupaj nam je uspelo narediti preobrat.«

Niso dovolili, da bi v nekaj minutah uničili sedem dni dela

»V prvem polčasu smo pokazali boljšo igro, kot pa je to kazal rezultat. Vedeti moramo, da smo igrali proti vrhunski reprezentanci Kazahstana. To je ekipa, ki kaznuje vsako najmanjšo napako. Tako je bilo tudi v prvem polčasu. 

Ob polčasu je presodil naš ekipni duh, to dobro vzdušje, ki vlada v reprezentanci. Nismo dovolili, da bi v nekaj minutah uničil sedem dni kakovostnega dela in druženja.

V prvem polčasu smo si otežili situacijo, a si med polčasom zbistrili glave in skupaj kot ekipa obrnili rezultat ter pokazali pravi kolektivni duh!« je po dvoboju dejal Žiga Čeh, ki je v deveti minuti tekme dosegel prvi zadetek Slovenije.

Po odmoru sta kazahstansko vodstvo izničila kapetan Igor Osredkar in Teo Turk, le malo pa je manjkalo, da bi se Slovenci veselili tudi zmage, saj je Denis Totošković štiri minute pred koncem tekme zatresel okvir gola.

Žreb elitnega dela kvalifikacij bo opravljen 5. julija 2023.

Starejše novice