Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke o prihodih in prenočitvah turistov v mesecu oktobru. Največji delež prenočitev je bil v občini Moravske Toplice.

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo oktobra skupno kar 399.000 prihodov turistov in več kot milijon njihovih prenočitev, od tega je bilo približno tretjina domačih gostov.

Povprečna doba bivanja, tako domačih kot tujih turistov, je bila najdaljša v zdraviliških občinah, in sicer 3,3 prenočitve, navaja statistični urad. 

Vse več tujih turistov

Glede na statistične podatke, je bilo v mesecu oktobru tudi več tujih turistov. Teh je bilo v turističnih nastanitvenih obratih kar 269.000, ustvarili pa so približno 666.000 prenočitev, kar je za 62 odstotkov več kot leto prej.

Največ tujcev je bilo sicer v občini Ljubljana, tuji turisti so tam v povprečju ustvarili 2,5 prenočitve.

Od tujih turistov so v Sloveniji največkrat prenočili Avstrijci, teh prenočitev je bilo nekaj več kot 94.000 oziroma 14 odstotkov. Na 2. mestu so bili s 13 odstotki Nemci, sledili pa so še turisti iz Italije, Hrvaške, Srbije in Združenih držav Amerike.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Slovenci najpogosteje prenočili v Piranu

Domači turisti so medtem ustvarili 34 odstotkov vseh prenočitev, največ v občini Piran. Turistični nastanitveni obrati so poročali o približno 130.000 njihovih prihodih in nekaj več kot 346.000 prenočitvah.

To je bilo sicer za dobro polovico manj kot v istem mesecu prejšnjega leta, vendar za pet odstotkov več kot v letu 2019. Povprečna doba bivanja pa je znašala 2,7 prenočitve, še navaja Statistični urad Republike Slovenije. 

Skupno največ prenočitev v občini Moravske Toplice

Skoraj četrtina prenočitev je bila sicer v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah.

Največji delež med njimi je imela občina Moravske Toplice. Sledile pa so obmorske občine, ki so zabeležile 21 odstotkov vseh prenočitev ter gorske občine z 20 odstotki in Ljubljana z 16 odstotki.

Več kot polovica turistov prenočilo v hotelih 

Kot še navajajo statistike, so domači in tuji turisti največ prenočitev ustvarili v hotelih.

Takšnih prenočitev je bilo približno 538.000 oziroma 53 odstotkov, sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše, teh prenočitev je bilo 17 odstotkov, osem odstotkov prenočitev pa je bilo ustvarjenih v kampih.  

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Do novembra zabeležili kar 14,2 milijona prenočitev turistov

Od začetka januarja do konca oktobra je Slovenijo sicer skupno obiskalo 5,3 milijona turistov. Njihovih prenočitev je bilo nekaj več kot 14,2 milijona, kar je 46 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Domači turisti so ustvarili 4,9 milijona prenočitev oziroma 35 odstotkov vseh, tuji pa skoraj 9,3 milijona oziroma 65 odstotkov, še navajajo statistike.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Remi (nepreverjen)

Bodimo pošteni kaj ima tujec v Mariboru za videti ? Hišo stare trte ? Pohorje so uničili s posekom in kolesi .....kaj naj si ogledajo ?

Surfeiter (nepreverjen)

Primerjajte Maribor s Krapino ... nekdo, že zdavnaj, je pogruntal: "turizem s(m)o ljudje" ... kdo bi iz ostalih delov Slovenije in sploh iz tujine hodil gledat kmetavze iz zagorja, ki so s prihodom v Maribor dobili sposobnost srati med in scati kolonjsko ... "može seljak iz sela, ali selo iz seljaka nikada" ...

PureŠtajarac (nepreverjen)

Ja sam od dole, ali ti nisi Slovenac. Ja da sam oni, razbio bi te ko pičku. Govno!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Pure ... stas ti je ko bure!
V poskusu pisanja v srbo/hrvaškem jeziku, ne postavljaš prav vejic, zato sklepam, da ti je le srčna želja biti Balkanac ... razbio si ti svoju kitu ... i levankom i desankom ...

In reply to by PureŠtajarac (nepreverjen)

pohorskisvizec

Zagorec spelji se domov!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Bravo Svizni! Še ti ga naderi! Spizdi zagorac že enkrat domov ...

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice