Slika je simbolična.
Prišel je črni petek, ki je dandanes skorajda pravi 'nakupovalni praznik'. Številni trgovci namreč na ta dan za svoje zveste stranke pripravijo ugodne ponudbe in visoke popuste. Pa so te ponudbe res tako odlične?

Black Friday ali črni petek je dan velikih popustov, ki smo ga prevzeli iz Združenih držav Amerike. Gre za tako imenovan nakupovalni praznik, ki v Ameriki naznanja začetek božično-novoletnih nakupov.

Črni petek: Najbolj obremenjen nakupovalni dan v letu

Obeležujejo ga na petek po zahvalnem dnevu, ki ga praznujejo četrti četrtek v novembru. S tem razlogom se datum črnega petka vsako leto spreminja, letos bo tako dan velikih popustov 25. novembra.

Kljub temu, da bo črni petek torej komaj čez dober teden dni, pa nas trgovci o neverjetnih popustih obveščajo že praktično od začetka novembra. 

Nekateri so se celo odločili, da ponudijo svojim strankam popuste že pred uradnim nakupovalnim dnevom. Črni petek tako ni več le 24-urna razprodaja, temveč je postal kar črni november, mesec razprodaj in ugodnih ponudb. 

Kako pa v množici izdelkov in ponudb najti tiste najbolj ugodne?

Le še en dan, ko želijo prodajalci prepričati kupce o najcenejših izdelkih?

Kot opozarja Zveza potrošnikov Slovenije je treba biti pri takšnih popustih previden, črni petek namreč ni nujno najboljši dan za nakupe

Velikokrat se namreč zgodi, da je črni petek le še en dan, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj, posledično pa se potem dogaja prava 'nakupovalna mrzlica'.

Četudi je norija nakupovanja na črni petek pri Američanih povezana z nakupovanjem prav vsega, je torej vredno premisliti, ali se nakup določenega izdelka na ta dan res splača

Določeni izdelki cenejši, ko ni črnega petka

Zaradi marketinških potez je nekatere stvari morda bolje kupiti v kateri drugi akciji, kjer lahko privarčujemo še več, kot pa ravno 25. novembra, a se mnogi tega ne zavedajo, še poudarjajo na zvezi potrošnikov. 

Na britanski potrošniški organizaciji Which so namreč ugotovili, da 60 odstotkov cen, ki jih trgovci ponujajo v okviru razprodaj na črni petek, ni najnižjih v celem letu, saj so bile v približno polovici primerov cene v okviru decembrskih spletnih razprodaj še nižje.

Zato je pomembno, da potrošniki za izbran izdelek, sploh če gre za večji nakup, ceno spremljajo vsaj nekaj tednov ali mesecev, da bodo vedeli, ali je ponudba na črni petek v resnici dobra. 

Za številne trgovce je ta dan tudi idealna priložnost, da se počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali jih kupci vračajo, ker z njimi niso zadovoljni, zato velja, da dodatna pozornost manj znanim znamkam ne škodi, še opozarjajo na zvezi.

Kupujte, kar potrebujete in toliko, kot potrebujete!

Tistim, ki so se vendarle odločili, da bodo izkoristili popuste ob črnem petku, pa Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da se na razprodaje dobro pripravijo. 

Kupujte, kar potrebujete, toliko, kot potrebujete, predvsem pa naj vas ti nakupi ne pahnejo v rdeče številke. Določite si proračun, koliko lahko zapravite, če se impulzivnim nakupom ne morete odpovedati, poudarjajo.

Hkrati svetujejo, da če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno začnejo veljati takoj po polnoči, najboljše ponudbe pa so hitro razprodane.

Koristni nasveti, ki jih je dobro upoštevati pred črnim petkom

Ob nakupovanju na takšne 'nakupovalne praznike', je dobro upoštevati tudi naslednje koristne nasvete:

  • Načrtovanje je pomembno: Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov že kakšen dan pred 'uradnim' črnim petkom.

  • Preverite ponudbo pri drugih trgovcih: Naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena! In to ne le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci. Nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu odkrijete še nižjo ceno, jo nato izenačijo. Uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih.
  • Prijavite se na spletno stran in položite izdelke v košarico: Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na spletnih straneh, zato te delujejo počasneje, občasno pa sploh ne. Že predčasno se prijavite na stran in v košarico položite izdelke, ki jih želite kupiti. Nakup boste tako lahko opravili veliko hitreje. 
  • O izdelku poiščite čim več informacij: Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja? Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke. Na voljo imate bolj ali manj zanesljive vire informacij.
  • Ne čisto zadnji model, a še vedno dobra alternativa: Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Kot kažejo naši testi, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, so pa občutno cenejši. Če vam torej ne pomeni veliko, da v žepu ali torbi nosite zadnji model telefona ali tablice, ali da na zidu visi zadnji model televizorja (tako ali tako bodo čez eno leto na voljo novi modeli), lahko prihranite tudi tako, da ne kupite zadnjega modela.
  • Ste si premislili? Ponudba le ni tako dobra, kot ste pričakovali? Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali, imate pri spletnem nakupu možnost, da izdelek v 14 dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, vendar preverite, ali to velja tudi na črni petek. Če ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka, s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso.

Sicer pa brez skrbi, tudi če ne boste izkoristili odmevnega črnega petka, bodo še priložnosti za ugodne nakupe. Dandanes, v potrošniški družbi, namreč trgovci izkoristijo skorajda vse praznike za znižanje cen.

Veliki popusti bodo tako tudi na ponedeljek 28. novembra, ki pride po črnem petku oziroma tako imenovan 'Cyber Monday', potem pa se bližajo še decembrski in novoletni popusti. Časa za nakupe bo tako več kot dovolj!

Komentarji (2)

Crni imetak (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=PNiSidA9Fyg

Katom (ni preverjeno)

V Sloveniji predvsem zavajanje.Črni petek v Zda pomeni da trgovci za polovico ali več spustijo cene določenim artiklom,da jim ne ostanejo v skladiščih pred novejšimi artikli.Pri nas pa mogoče nekateri ki so vezani na velike družbe spustijo 10-20% ostali pa predvsem zavajajo ali pa pred tem dnem še malo dvignejo ceno in jo nato spustijo pa prodajo po isti ceni kot je bila pred tem.V Sloveniji v glavnem ni velikih korporacijskih družb da bi vsako leto imeli najnovejše izdelke na policah,zato jim je vseeno če prodajajo staro robo se pravi stare modele.Smo premajhna država za velike firme in veliko nesposobnih potnikov imamo ki ne znajo gledati malo širše od svojega nosa.

Starejše novice