Slika je simbolična.
Na ta problem so opozarjali že lani, a se ni storilo nič.

Čeprav je Jadransko morje v skladu z mednarodnimi konvencijami uvrščeno med posebna ekološka območja in se sezona šele začenja, se katastrofa z izpuščanjem fekalnih in drugih odpadnih voda z izletniških ladij dogaja tudi letos.

Posebej na udaru je turistom in ladjarjem privlačni otok Hvar, konkretno območje občine Jelsa. O onesnaženju morja in obale za Slobodno Dalmacijo priča turistični delavec Veljko Drinković iz Jelse.

»Na ta problem smo opozarjali že lani večkrat, vendar se vmes ni storilo prav nič. Resnici na ljubo, izletniške ladje te fekalije, pa tudi kuhinjsko odpadno olje in nekaj odpadkov hrane, spuščajo dlje od obale v Hvarskem kanalu. Vendar vse to pod vplivom juga in morskih tokov prispe do obale Hvara. 

Če piha maestral, je v večji meri ogroženo območje Prapatne in Makarca. Zjutraj imamo kristalno modro morje, popoldne pa je vse rjavo – ni treba posebej razlagati, zakaj,« pravi Drinković.

Nihče ne preverja 

Gre za madeže, ki imajo lahko premer tudi do 150 metrov, morda še večje, ki se pojavijo v popoldanskih urah, ko se ladje vračajo s Hvara proti kopnemu. Lani je Drinković postavljal pregrade in tako varoval plažo, na kateri se kopajo gosti.

»Naj oblasti preverijo in od posadk izvedo, kje in kako praznijo fekalije in druge odpadne vode s svojih ladij. Očitno tega nihče ni preverjal lani, vendar bom zdaj storil vse, da se to končno spremeni in da ljudje ne bodo več živeli v takšnem okolju. 

Absurd je še toliko večji, ker se v gradnjo vodno-komunalne infrastrukture na območju Jelse, Vrboske in Starega Grada vlaga skoraj pol milijarde kun, da bi se doma rešili fekalij, zdaj pa nam jih prinašajo iz Makarske, Brela, Tučepa in kdo ve, od kod vse prihajajo te ladje.«

Sedanje stanje označuje kot nekakšen »kriminalni optimizem«, ki bo iz najlepšega morja na svetu dobesedno naredil veliko »septično jamo«.

Pritožil se bo na pristojne institucije in želi si, da bi se s situacijo začele ukvarjati inšpekcije, še piše Slobodna Dalmacija.  

Komentarji (3)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Vse Kar se slabega zgodi ustasima je zame v veliko veselje.

Domov (ni preverjeno)

mynovohrad sme sk/c/23334416/oblubene-kupalisko-na-juhu-slovenska-po-siestich-rokoch-opat-otvoria-vynoveny-bazen-plnia-vodou-z-morskeho-oka

Šumar (ni preverjeno)

Evo vam turizem!!!

Starejše novice