Maribor je bogatejši za javno plastiko Metke Kavčič – Metkino nabodalo.

Metka Kavčič je umetnica, rojena v Mariboru, ki je leta 1987 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku za kiparstvo pri profesorju Slavku Tihcu.

Specialko za konservatorstvo in restavratorstvo je leta 1990 zaključila pri profesorju Francu Kokalju na isti ustanovi in se leta 1998 strokovno izpopolnjevala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu.

Svetla točka degradiranega območja

Že 24 let ustvarja v ateljeju ob Vojašniškem trgu, kjer je s svojim delom zmeraj bila svetla točka tega nekoč degradiranega območja. 

Zaradi njenega doprinosa k oživljanju tega dela mesta in kot mednarodno priznani umetnici se ji kot mesto zahvaljujemo za doprinos s postavitvijo dela Metkino nabodalo, na primernem prostoru.

Njena plastika nastopa kot povezovalka lokalnih ponudnikov hrane in kulture pred vhodom v kulturno četrt Minoriti.

Območje Lenta z novo pridobitvijo

Na Mestni občini Maribor pravijo, da bo zdaj ta, nagrajeni del mesta še obogaten. Nedavno je bila namreč Mestna občina Maribor izglasovana za Naj EU projekt 2024

Izglasovan je bil največji sklop prenove degradiranega območja Lent z brvjo, del Dravske kolesarske poti in Vojašniški trg s pripadajočimi objekti.

Operacija Revitalizacija Vojašniškega trga z objekti je predstavljala celovito prenovo Vojašniškega trga v Mariboru, pri čemer je bil poudarjen zgodovinski in kulturni pomen trga, delno rekonstrukcijo srednjeveškega zidu ter obnovo stavbe na Vojašniškem trgu 3 'Pri treh babah', ki je bil saniran in preurejen za gostinsko in kulturno dejavnost – Lutkovni muzej LGM.

Obnova kulturnozgodovinskega objekta Sodni stolp, obnovo objekta Vojašniška 14 za potrebe vinogradniškega muzeja Najstarejše trte in obnove in rekonstrukcije površine Vojašniškega trga z obnovo komunalne infrastrukture, pojasnjujejo na mariborski občini.

Komentarji (14)

Inšpektor Goflja (ni preverjeno)

Odurno. Žali čustva poštenega Štajerca.

Surfeiter (ni preverjeno)

Plagiat!

Surfeiter (ni preverjeno)

"So, in the original, "the fork in the eye" refers to "the well known way of getting someone back by putting a fork in their eye". Whether it's well known in the real world is debatable, but it means something to Moe in Simpsonland."
Še prevod ...
"Torej, v izvirniku se "vilice v očesu" nanašajo na "dobro znan način, kako nekoga pridobiti nazaj tako, da mu zabijete vilice v oko". Ali je v resničnem svetu dobro poznan, je sporno, vendar Moeju v Simpsonlandu nekaj pomeni."
Imamo umetnico plagiatorko ...

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Za szlovensko … (ni preverjeno)

youtu.be/6320lbTwMKY

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Desna stavba super izgleda. Podobnega videza so stavbe malo višje na Koroški cesti. Upam da turisti ne pomislijo, da so v Ukrajini. Mariborski šerif gleda samo za svojo guzico!

orožnik (ni preverjeno)

Ni najbolj posrečeno, vsak, ki to pogleda, ga najbrž zaščemi v očesu, kot, da se ti nekdo približuje z "špičastimi" vilami proti obrazu.

Naga vesoljka (ni preverjeno)

To je čista umetnost, kaj bi brez nje....

Kurbinsin (ni preverjeno)

Bodo vsi nocni lent junkiji to hitro onesposobili

Koto (ni preverjeno)

Kul zadeva, zanimivo, posebno, atrakcija v vsakem primeru!

Ćubela (ni preverjeno)

Škoda ni ćevap.

Düplek (ni preverjeno)

Norosti

Haja (ni preverjeno)

Koliko smo za to "umetnost" prispevali Mariborčani? Da to ustvariš moraš biti akademsko izobražen? 🤣

Zjutraj (ni preverjeno)

Kaj samo jaz al še kdo drug tudi vidi na te vilce napičenega nekaj čisto drugega?

Innaaa1 (ni preverjeno)

Stavbo poleg te skulpture je potrebno čimprej obnoviti,ker izgleda KATASTROFALNO

Starejše novice