Minuli konec tedna smo se mudili med dunajskimi stojnicami, tisočerimi prazničnimi lučmi in ob vročem punču ... pred dunajsko mestno hišo.

Dunaj slovi po prazničnem vzdušju, elegantnem božičnem slavju in kar dvajsetih adventnih sejmih, mi pa smo se odločili odpraviti na tistega največjega s 154 stojnicami, ki blešči v svojem soju pred mestno hišo in se imenuje Wiener Weihnachtstraum oziroma Dunajske božične sanje. No, pravzaprav njegov del: božični sejem Christkindlmarkt.

Na trgu Rathausplatz med množico tujih in domačih obiskovalcev se razprostirajo sejemske stojnice, katerih naj bi bilo na Dunaju kar 963. Na njih se tako bohotijo božični okraski, figure in spominki, pod prazničnimi lučmi pa se topi sladkor neštetih sladkarij, medtem ko diši po kuhanem vinu. Seveda ob tem ne manjka tudi sočnih klobas, pekovskih, dekorativnih in najrazličnejših ročnih izdelkov.

Na zimskem punču smo se ustavili tudi mi in za vroč napitek odšteli kar 4 evre, pred tem pa štiri založili še za skodelico

Pred dunajsko mestno hišo se razprostira tudi tri tisoč kvadratnih metrov drsališča, ki ga bodo januarja še razširili za pet tisoč kvadratnih metrov. Tako je poskrbljeno za vse generacije, da srkajo božični duh in se sprehajajo med čarobnimi stojnicami. Organizirane so tudi številne delavnice, ki privabljajo predvsem otroke.

'Oskubljen piščanec', 'škoda', 'pohabljena smreka … Toliko imen pa so Dunajčani nadeli božičnemu drevesu, ki se vzdiguje nad trgom. To namreč prihaja iz kraja Metnitz z Avstrijske Koroške, 300 kilometrov oddaljenim od Dunaja, s čimer so njegovo pohabljenost opravičili tudi v mestni hiši in poklicali mestne vrtnarje, da so 28-metrsko drevo »popravili« in »zgostili« njegove veje. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ZAGREB (nepreverjen)

Zagreb - ne Dunaj!

Starejše novice