Vir: zajem zaslona videa, Facebook Julia Zlattinger
Silovita neurja nad avstrijsko Koroško nekatere kraje popolnoma odrezale od sveta. Takšnega neurja in poplav ne pomnijo od leta 1946. Ljudi naprošajo, naj ne zapuščajo hiš.

Kot poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung je območje Kärnten oziroma avstrijske Koroške močno prizadeto zaradi včerajšnjega neurja. Posebej hude posledice so na osrednjem koroškem območju, v okolici Beljaka. 

Nekatere stavbe so po poročanju časnika zakopane do prvega nadstropja. Na delu so gasilci, reševalci, policija in civilna zaščita. 

Prebivalce prosijo, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Nevarnost zaradi blatnih plazov in hudourniških potokov je prevelika. Zaradi plazov, poplav in toče so ceste in poti neprevozne, ogromno dreves je podrtih. 

Od 2. ure zjutraj je na terenu tudi tamkajšnji župan Klaus Glanznig: »Česa takega še nisem videl v življenju. Mostove je odneslo. Poplave so neverjetne.«

»Kaj takega ne pomnimo od leta 1946«

Ljudje sedijo v svojih hišah brez elektrike ali vode in so popolnoma odrezani od zunanjega sveta in čakajo na pomoč, poroča Kronen Zeitung. Nad dolino kroži helikopter. Avtomobile je odneslo, most je bil odtrgan. 

»Zadnjič se je kaj takega zgodilo julija 1946, moj oče je pogosto govoril o tem,« je za Kronen Zeitung povedal Heinz Rauter, prebivalec Treffena.

Poplavilo je tudi Zgornjo Avstrijo in avstrijsko Štajersko – za danes so napovedane še hujše nevihte.

Starejše novice