Slika je simbolična.
Gre za prevaro, ki jo poznamo pod imenom »fake sextortion«. Če ste tudi vi prejeli spodnje sporočilo, ga preprosto izbrišite.

Ponovno so na delu nepridipravi, ki tokrat izsiljujejo z lažnimi grožnjami o vdoru v računalnik. Prevaro, ki je znana pod imenom »fake sextortion«, preprosto ignorirajte in sporočilo seveda izbrišite.  

Kako poteka izsiljevanje

Neznanec iz neke tuje države trdi, da je vaš računalnik okužil z virusom, ki vas je preko kamere posnel pri masturbiranju. Zdaj zahteva nakazilo določenega zneska v eni izmed kriptovalut, drugače bo posnetek poslal vsem kontaktom na družbenih omrežjih. 

V določenih primerih pa sporočilo vsebuje tudi geslo, ki so ga pošiljatelji najverjetneje pridobili v eni izmed javno objavljenih ukradenih baz podatkov različnih spletnih storitev.

V največ primerih je šlo za geslo, ki so ga uporabniki uporabljali za LinkedIn. Geslo seveda takoj zamenjajte, prav tako tudi pri drugih socialnih omrežjih, če uporabljate morebiti enako geslo.

Ponarejen vdor v elektronsko pošto

V nekaterih primerih goljufi tudi ponaredijo elektronski naslov pošiljatelja, tako da na prvi pogled izgleda, kot da je bilo sporočilo poslano iz prejemnikovega elektronskega naslova. Navajanje, da gre za dokaz, je vsekakor lažno. 

Primer sporočila z vključenim geslom.

Psihološki efekt 

Gre za enostavno spletno prevaro, kjer goljufi računajo na to, da se bo določen delež prejemnikov tako prestrašil, da bodo takoj pripravljeni plačati.

Ker pri tem uporabijo znano geslo, grožnja na prvi pogled zgleda realna, vendar temu ni tako. Vse, kar lahko naredite je, da pošto izbrišete, tako kot vsako drugo nezaželeno pošto. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice