Namestnik predsednika sveta UKC Maribor Mitja Hojs je sklical dopisno sejo sveta zavoda, na kateri naj bi potrjevali razpis delovnega mesta direktorja kliničnega centra za naslednja štiri leta. Direktorju Vojku Flisu namreč junija poteče mandat.

Dopisna seja naj bi trajala od današnjega dne do petka popoldne in ima dve točki dnevnega redu. Prva je razpis delovnega mesta direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za obdobje od leta 2021 do leta 2025, druga pa imenovanje razpisne komisije za izvedbo tega razpisa.

Namestnik predsednika sveta Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Mitja Hojs vztraja, da je po poslani odstopni izjavi predsednika sveta zavoda Jožeta Šabedra 18. februarja jasno, da je ta nepreklicno odstopil in da do imenovanja novega predsednika opravlja njegovo delo namestnik predsednika.

Torej je Hojs tisti, ki sklicuje seje, in to je tudi storil, saj se mudi z objavo razpisa za direktorsko mesto. »Ob upoštevanju zgodovine preteklih razpisnih postopkov je čim prejšnji korespondenčni sklic seje za formalni začetek postopkov nujen,« je zapisal v gradivu za dopisno sejo.

Spomnil je, da so razpis pred štirimi leti potrjevali že na začetku marca. »Ker se ne načrtuje nobena redna seja in če hočemo ujeti to časovnico, je zdaj eden zadnjih rokov, da se lotimo zadeve, tako kot je treba,« je Hojs povedal danes za STA.

Na seji naj bi obravnavali tudi očitke o mobingu

Na začetku marca je Hojs že sklical nujno sejo sveta zavoda, a je bila ta v zadnjem trenutku preklicana. Po ugotovitvah pravne službe Univerzitetnega kliničnega centra Maribor naj ne bi bila sklicana zakonito, saj naj bi glavno besedo še vedno imel Šabeder.

Vlada se namreč še ni seznanila z njegovim odstopom in imenovala novega člana sveta zavoda.

Na omenjeni seji sveta zavoda naj bi obravnavali očitke o domnevnem mobingu, ki naj bi ga vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor izvajalo nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti. Ta razprava naj bi bila tudi v ozadju Šabedrovega odstopa. Po poročanju medijev naj bi Šabeder naredil vse, da do te razprave ne bi prišlo.

Šabeder je za današnjo izdajo časnika Delo povedal, da ga je k odstopu vodilo to, da so »določene strukture v svetu zavoda želele delovati v nasprotju z zakonodajo, poslovnikom o delu sveta zavoda in statutom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor«.

Tako naj bi nekateri želeli, da svet zavoda odloča o delovnopravnih zadevah oziroma domnevnih primerih mobinga, medtem ko je po njegovem mnenju naloga sveta zavoda, da skrbi za sistemsko urejenost, nima pa pristojnosti za odločanje v konkretnih delovnopravnih zadevah.

Kot je dejal Šabeder, je s svojim odstopom želel sporočiti, da tako ni mogoče delati in da bo treba prevetriti svet zavoda, da se bo lahko kaj premaknilo na bolje. Iz zapisanega po pisanju Dela izhaja, da utegne Šabeder ostati na položaju, če bo svet zavoda dobil nove člane.

Z očitki o mobingu so se na svet zavoda obrnili trije zaposleni

Da se obetajo večje spremembe v sestavi sveta Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, so za STA potrdili tudi na ministrstvu za zdravje.

»Skladno s predlogom sklepa o razrešitvi in imenovanju predstavnikov ustanovitelja v svet javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so načrtovane tudi druge spremembe v sestavi sveta zavoda,« so povedali. Omenjeni predlog sklepa so posredovali v odločanje vladi že 9. marca.

Z očitki o mobingu so se na svet zavoda po poročanju Televizije Slovenija obrnili trije zaposleni. Opozorili naj bi med drugim na domnevno izginjanje artiklov iz skladišča tehničnega materiala ter nezakonitosti pri zaposlovanju in urejanju višjih plačnih razredov za zdravnike, zatem pa bili premeščeni ali odpuščeni. Direktor Flis očitke zanika in pravi, da so ti delavci kršili pravila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice