Na delovnem mestu najbolj sprejete matere z majhnimi otroci, najmanj pa pripadniki LGBTI skupnosti in drugih manjših.

Raziskava, ki so jo naredili pri mednarodnem plačnem portalu Paylab, je pokazala, da so med spremljanimi skupinami zaposlenih matere z majhnimi otroci sprejete najbolj pozitivno, medtem ko imajo sodelujoči največ zadržkov do ljudi, ki so se opredelili kot LGBTI ali pripadniki druge manjšine.

Tudi v Sloveniji se samo 8 odstotkov zaposlenih srečuje s sodelavci, ki se identificirajo kot LGBTI, medtem ko se največ srečujejo prav z materami majhnih otrok. 

Kaj je raznoliko delovno okolje?

Mednarodna raziskava o primerjavi plač Paylab, v okviru katere v Sloveniji deluje Plača.si, je pokazala, da štirje od desetih zaposlenih na delovnem mestu ne delajo v raznolikem okolju. Raznolikost tu pomeni sestavo zaposlenih z več vidikov, pri čemer se je Paylab osredotočil na 6 ključnih vidikov: starost, materinstvo, izvor, etničnost oziroma nacionalnost, fizična invalidnost in spolna identiteta/usmerjenost. 

Prehod s porodniške na delo ni enostaven

Matere, ki se vračajo na delovno mesto, se soočajo s številnimi izzivi. Potreba po uravnoteženju družinskih in delovnih obveznosti pogosto prisili ženske, da si poiščejo zaposlitev za manj kot polni delovni čas, poleg tega pa se manj ženejo za vodstvenimi položaji kot njihovi moški sodelavci. Raziskava tudi kaže, da izmed vseh spremljanih skupin zaposleni najbolje sprejemajo svoje sodelavke, ki skrbijo za majhne otroke, stare do deset let.

Raven odprtosti sodelavcev do te skupine je največja. Do 32 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so zadovoljni, da imajo na delovnem mestu tako sodelavko. Nadaljnjih 45 odstotkov je odgovorilo, da jih sprejema na delovnem mestu.

Zgolj 2 odstotka vprašanih sta dejala, da je njihova prisotnost na delovnem mestu dejansko ovira.

Pri tem sta se Finska in Hrvaška izkazali za državi, ki imata najbolj odprt odnos do mater na delovnem mestu, medtem ko beležijo na Slovaškem najnižjo stopnjo sprejemanja mater. Zaposleni imajo najmanj stika z materami na delovnem mestu na Slovaškem in Češkem. 

Največ mamic zaposlujeta Hrvaška in Finska

V raziskavi narejeni v drugi polovici leta 2018 v devetih evropskih državah je bilo ugotovljeno, da se 37 odstotkov zaposlenih na delovnem mestu sreča z mamicami otrok pod 10. letom starosti. Večina teh zaposlenih dela v tekstilni industriji, bančništvu, vladnih službah in podpori strankam. Raziskava je ugotovila, da največ mamic zaposlujeta Hrvaška in Finska. Zaposleni največ mamic na delovnem mestu srečajo v velikih podjetjih v tujem lastništvu.

Zaposlene mame v Sloveniji

V podjetju Hofer so nam povedali, da skrbijo za uravnoteženo razmerje med delom in prostim časom in tako skrbijo za boljše zdravje in zadovoljstvo na delovnem mestu. Podpirajo ga s prilagodljivimi zaposlitvenimi modeli in možnostjo zaposlitve za krajši delovni čas. 

Poleg tega skrbijo za zdravje na delovnem mestu tudi s pomočjo rednih zdravniških pregledov in prostovoljnim cepljenjem proti gripi. Vsak zaposleni v podjetju Hofer, ki pričakuje otroka, prejme mapo za bodoče starše, v kateri so zbrani vsi podatki in obrazci, ki so potrebni v času nosečnosti in po rojstvu ter majhno darilce. Po zaključku porodniške odsotnosti se lahko izkoristi možnost neplačane odsotnosti z dela, in sicer za obdobje do enega leta.

V podjetju Studio Moderna se zavedajo, da je v tempu sodobnega življenja usklajevanje družinskega in zasebnega življenja obremenjujoče, zato se jim zdi toliko bolj pomembno, da imajo delodajalci razumevanje za potrebe staršev, še posebej pri starših najmlajših. Staršem gredo naproti z organizacijo delovnega časa, ki je v podjetju fleksibilne narave. Staršem, pa tudi ostalim zaposlenim, omogočajo, da si po potrebi prilagodijo delovni čas in opravijo zasebne obveznosti med delovnikom. 

»Z usmerjenostjo na rezultate in ne na prisotnost, je to mogoče, pomeni pa nujno zaupanje podjetja v odgovornost zaposlenih kot tudi obratno, nujno odgovornost zaposlenih do svojega dela in do sodelavcev. Hkrati je še toliko bolj pomembno, da prilagodljiv delovni čas postane del kulture v timih, med zaposlenimi in nadrejenimi, ter da imajo ti do starševstva pozitiven odnos. Za organizacijo timskega dela, prenosa aktivnosti in medsebojne pomoči, je potrebno razumevanje, skrb in empatija sodelavcev do staršev,« so povedali pri Studiu Moderna.

Menijo še, da je izjemnega pomena ponuditi podporo predvsem v tranzicijskem obdobju, ko se starši po porodniški odsotnosti vračajo nazaj v delovno okolje. Le sodelavci lahko poskrbijo, da starši ne razvijejo občutka krivde, ker gredo prej iz pisarne ali pa izkažejo tolerantnost, ko ima starš za seboj neprespano noč. 

»Kot vodja oddelka se mi zdi izjemnega pomena, da sodelavci razumemo potrebe drug drugega in tako vedno najdemo rešitev, ki zagotavlja da je delo narejeno, družinske obveznosti pa pri tem ne trpijo. S tovrstno utečeno prakso zagotavljam, da nihče od mojih sodelavcev ni v stresu, ko se zjutraj otrok zbudi z vročino.

Mnogo sodelavcev se odloča tudi za koriščenje skrajšanega delovnega časa iz naslova starševskega varstva. Zaposlenim staršem prvošolčkov v Studiu Moderna omogočajo tudi dodaten prost plačan dan.  Z organizacijo različnih dogodkov poskrbijo, da so otroci vključeni v raznovrstne aktivnosti skupaj s starši, kot so športne aktivnosti, novoletno obdarovanje otrok z organizacijo srečanja, učenje peke prazničnih piškotov, izdelovanje medenih hišk, dan odprtih vrat za družinske člane in podobne aktivnosti, ki se letno spreminjajo in dopolnjujejo. 
S spodbujanjem razumevanja in sodelovanja med vsemi deležniki v podjetju, negujemo vrednote in kulturo, kjer je lahko odličen zaposleni tudi odličen starš, ne glede na vodstveno ali strokovno vlogo, ki jo ima v podjetju,« zagotavlja vodja Eva Brunova.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice