Slika je simbolična.
Na Hrvaškem predvidoma z julijem omejitev nedeljskega obratovanja trgovin.

Hrvaška vlada je v sabor poslala predlog zakona o trgovini, po katerem bodo trgovine lahko odprte le 16 nedelj na leto. Predlog med izjemami določa pekarne ter trgovine ob prometnicah, v hotelih in kulturnih ustanovah. Predlog se bo po načrtih uveljavil z julijem, je danes dejal gospodarski minister Davor Filipović.

»Mislim, da je 16 nedelj dobro ravnovesje in da bo to prispevalo k večjim pravicam delavcem in k boljšemu družinskemu življenju,« je izjavil hrvaški premier Andrej Plenković.

Trgovci bodo lahko sami določili, kdaj bodo imeli odprte trgovine. V tednih, ko bo nedelja delovni dan, bo največje tedensko število delovnih ur lahko znašalo 105 ur, namesto 90 ur, kolikor jih dovoljujejo za delo od ponedeljka do sobote.

Za letošnje leto se 16 dovoljenih nedelj ne bo štelo v nedelje, ki so bile delovne do začetka veljavnosti zakona.

Predlog zakona določa izjeme. Ob nedeljah bodo lahko med drugim odprte trgovine na železniških in avtobusnih postajah ter na letališčih, v pristaniščih, na ladjah, bencinskih postajah, v bolnišnicah, hotelih in kulturnih objektih. Med izjemami bodo po predlogu tudi tržnice in pekarne.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice