Slika je simbolična.
Od konca julija veljajo na hrvaških cestah nove kazni.

Po poročanje spletnega portala 24.sata so se na Hvraškem med poletnimi počitnicami odločili za prevetritev nekaterih pravil in predpisov v prometu.

Zvišali in digitalizirali so plačevanje kazni, uvedli reševalni pas, električnim vozilom pa dali večjo veljavo.

Kazni so bile po mnenju policije prenizke

Na Hrvaškem so določili višje kazni za tiste, ki bodo prekoračili omejitev hitrosti. Namesto 500 kun boste za prehitro vožnjo plačali 1000 kun oziroma 133 evrov.

Na hrvaški policiji pravijo, da so bile prejšnje kazni prenizke, saj se večina voznikov omejitev ni držala in je praviloma vozila prehitro. Upajo, da se bo sedaj to spremenilo.

Krizne situacije so v zadnjih dveh letih prav tako pokazale, na premajhno poznavanje učinkovitih reakcij udeležencev v prometu, da bi čim hitreje in varneje zagotovili prosto pot interventnim vozilom do kraja nesreče.

Novi zakon zato jasno opredeljuje koridor prehoda vozil interventnih služb na cestah z več kot dvema prometnima pasovoma. Z zakonom določen koridor je enakovreden ostalim državam Evropske unije.

Adijo gotovinsko plačevanje

24.sata še poroča, da je od prvega julija na Hrvaškem, prometne kazni mogoče plačati samo še s kreditno kartico in ne več z gotovino.

Iz hrvaške policije sporočajo, da je ta način plačevanja bolj praktičen tako za voznike kot tudi za njih. V ta namen so na Hrvaškem policistom že razdelili 600 POS treminalov.

V primeru, da občan ne bo želel plačati globe na kraju prekrška, se mu izda obvezni prekrškovni nalog. Za v celoti plačano globo se sicer šteje, če občan v roku osmih dni, od dneva storjenega prekrška, plača dve tretjini izrečene globe.

V veljavi še nekatera ostala nova pravila

Po poročanju 24.sata je strogo prepovedano parkirati na mestih, ki označujejo polnjenje električnih vozil. Kršitelje bo doletela visoka denarna kazen, lahko pa jim vozilo tudi odpeljejo.

Po novem je lastnik vozila poliiji prav tako dolžan dati verodostojne podatke o osebi, ki je vozila njegovo vozilo v času prekrška. V primeru prekrivanja ali ponarejanja podatkov se lahko kaznuje tako lastnika vozila, kot tudi voznika v času prekrška. 

Ukinjajo se tudi regitrske tablice z rdečimi in zelenimi črkami ter številkami, medtam, ko lahko dela nadzornika na tehničnem pregledu in priprave dokumentacij opravljajo le osebe, ki imajo zaključen vsaj dodiplomski univerzitetni študij ali dodiplomski strokovni študij iz prometne smeri.

Starejše novice