8. marec je mednarodni dan žena.
8. marca praznujemo mendarodni dan žensk, tokrat je izpostavljena vodilna vloga žensk v času epidemije covida-19.

Covid-19 je prisilil ženske, da so nase prevzele breme uskladitve kariere z družinskim življenjem. Gre za večno dilemo, zakaj pade ta obremenitev na pleča žensk.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v letu 2019 v Sloveniji število moških živečih na tem ozemlju, prvič po dolgem času prehitelo žensko populacijo. V veliki večini ostalih držav Evropske unije ženske ostajajo na prvem mestu.

Trg dela

Ženske na trgu dela predstavljajo malo manj kot polovico delovno aktivnega prebivalstva. V preteklem letu jih je bilo okrog 90 odstotkov zaposlenih, deset odstotkov pa samozaposlenih. Približno polovica jih je imela terciarno izobrazbo.

Na vodilnih položajih se delež žensk počasi dviga. 

Odsotnost in delo od doma

V Evropski uniji je delalo od doma 16 odstotkov žensk. V Sloveniji je ta odstotek nekoliko višji, in sicer 20 odstoten. To nas uvršča nekoliko nad evropsko povprečje. V lanskem letu je bila odsotnost z dela pričakovano največkrat povezana z epidemijo.

Delovna aktivnost in brezposelnost

Stopnja delovne aktivnosti med ženskami z enim, tremi in več otroki, Slovenijo uvršča med prve tri države članice Evropske unije. Največjo oviro ženskam predstavlja nepredvidljiv urnik, ki je glavni razlog za težave pri usklajevanju družinskih obveznosti z zahtevami kariere.

Stopnja brezposelnosti je med ženskami še vedno višja napram moškim. Statistični urad navaja, da je bila brezposelnost žensk v četrtem četrtletju 2020, 5,7 odstotna pri aktivnih ženskah in 4,6 odstotna pri delovno aktivnih moških.

Slika je simbolična.

Ženske in družbena omrežja

Digitalizacija in uporaba interneta sta v lanskem letu dobila še večji pomen, tudi zaradi dejstva, da smo obtičali doma. Pred epidemijo je internet redno uporabljalo 86 odstotkov žensk in le odstotek več moških, v starostni skupini od 16 do 74 let.

Zelo se je povečalo tudi spletno nakupovanje, ki je v času karanten postalo praktično nepogrešljivo. V letu 2020 je vsaj en spletni nakup opravilo 69 odstotkov moških in 67 odstotkov žensk, poroča Statistični urad Republike Slovenije.

Ženske v Sloveniji

V državi Sloveniji živi več kot milijon žensk in njihova povprečna starost je 45 let kot ugotovljeno prvega julija 2020. Povprečna življenjska doba je 84,2 leti, kar je 5,7 let več kot pri moških. Največ žensk ima srednješolsko izobrazbo. Vseeno je delež diplomiranih študent večji od deleža študentov, ki uspejo pridi do diplome.

Tveganju revščine so ženske bolj izpostavjene. Povprečna ženska plača znaša 111 evrov manj od povrečne moške plače. Kar se tiče dohodka, se največje razlike kažejo v starosti nad 60 let in pri tistih, ki živijo same.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dan žena (nepreverjen)

Spoštujem vsakogar,ki spostuje mene !
Ženske kot so posameznice iz politike si ne zaslužijo tega praznika . Naj si nastavijo ogledalo in povedo zakaj so se prodale ?
To je tipična politična prostitucija .

SLO (nepreverjen)

Vse najboljše za 8. marec vsem poštenim ženskam!

Heh (nepreverjen)

jaz dvigujem na šihti 111 kg kar naprej in zaslužim 1110 Evrov na mesec
Zraven mene dela ena baba ki pa lahko dvigne samo 100 kil in zasluži na mesac 1000 evri
Ja kam bi pa prišli če bi imela baba enako plačo kot jaz ki imam večjo storilnost

In reply to by SLO (nepreverjen)

8.marec (nepreverjen)

Nekaterim rozico ,drugim koprivo .

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

v času jugoslavije je na ta dan sperma v potokih tekla

In reply to by 8.marec (nepreverjen)

Rival (nepreverjen)

Ja grozni cajti so sedaj. Stari več ne morejo a mladi pa igrajo raje igerce a 'fontane' zasušene in zarostane.

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

febo iz limbuša (nepreverjen)

padale so ko smreke

In reply to by Rival (nepreverjen)

Starejše novice