Slika je simbolična.
Dijaki se končno vračajo v šole, a po modelu C, kar pomeni, da se jih vrača le polovica.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je razveselila večino dijakov, saj se ti 8. marca vračajo nazaj v šole. 

Pouk v osnovnih šolah se bo za vse razrede nadaljeval po modelu B, srednješolci pa se v šole vračajo po modelu C. 

Vračanje v šole po modelu C pomeni, da je v šoli prisotna le polovica dijakov, druga polovica pa ima pouk na daljavo. Ministrstvo pri tem daje avtonomijo ravnatelju, ki bo določil oddelke ki bodo doma in v šoli. 

Učitelji bodo pouk izvajali v razredu, za dijake na domu pa na daljavo. Dijaki se bodo, glede na epidemiološko sliko, izmenjevali tedensko. 

Odprti tudi dijaški domovi

Kustečeva je sporočila, da so odprti tudi dijaški domovi, na kar so na vladi posebno ponosni, saj je epidemiološka slika še vedno zahtevna.  

Šole in domovi so tako s protokoli pripravljeni, za kar je bila potrebna velika mera razumevanja in predanosti. 

Kustečeva se je posebno zahvalila tudi dijakom in dijakinjam, ki so potrpežljivo čakali na začetek šole. To opominja tudi na nedavne proteste, zaradi katerih so dijaki dobili po 400 evrov kazni. 

Kustečeva na to odgovarja, da »gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjamem, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja«. 

Kateri dijaki doma, kateri v šolah?

Kustečeva je razložila, da imajo določanja teh protokolov vračanja v šole v rokah ravnatelji, a je ministrstvo dalo priporočilo, da prioritetno v šole vračajo prve letnike. 

Tako so maske obvezne za vse od šestega razreda osnovne šole naprej, obvezne pa so tudi za učitelje. V veljavi ostaja tudi tedensko testiranje učiteljev in profesorjev s hitrimi testi. 

Kustečeva poudarja, da se dijaki vračajo nazaj v šole prav zaradi preventivnega ukrepa mask. 

Prednostno cepljenje zaposlenih

Z naslednjim tednom se bo tako pričelo cepljenje učiteljev, pri čemer bodo imeli prednost zaposleni od 50 let, nato bodo postopoma sledili še ostali zaposleni. 

Protokoli cepljenja bodo sledili protokolom testiranja. Vsa navodila bodo dorekli med vodstvi vzgojno izobraževalnih zavodov in zdravstvenih zavodov, župani pa so bili poprošeni za pomoč pri koordinaciji. 

Glede mature nespremenjeno, nacionalna preverjanja znanja še nedorečena

Vse priprave na maturo potekajo skladno s trenutnimi pravili, zato glede mature ostaja vse nespremenjeno. 

Problematika nacionalnih preverjanj znanj pa zaenkrat ostaja še nedorečena. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Ja zdaj pa po pameti, da ne bomo v aprilu zopet vse zapirali. Takrat bo tudi naš dopust ogrožen saj se zmeraj z ukrepi kroti ta nadležni virus vsaj tri mesece.

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

nadležen je zgolj za vas ki ste se pustili oprati, eni ne upoštevamo ničesar več ker nam je kristalno jasno da s tem nategom nebojo nehali pred letom 2040 in v trenutku ko se neha upoštevat ukrepe in se vse odpre bo spet virus to zato nima smisla, pač ve ovčke se skrivajte pred ljudmi do konc življenja eni se ne bomo, vsaj ne dokler bo ta kašelj imel smešno majhno smrtnost (0,6%), ko pa bo tako kot pri španski grupi kjer je vsak peti okuženi umrl takrat pa bo zadevo dejansko resna, ne pa ta vaša kugica ki ubija 85 letnike.

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Tudi ti boš mogoče kdaj star 85+ pa se spomni na te svoje besede.

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice