Slika je simbolična.
V začetku avgusta so začela veljati nova pravila, v skladu s katerimi bo morala biti vsaka posamezna cigareta opremljena z zdravstvenim opozorilom.

Pravila so uvedli v Kanadi, cigarete z natisnjenimi opozorili pa bodo v prodajo postopoma vpeljali do leta 2025. Kanada pa je s tem postala prva država na svetu, ki je uvedla takšna pravila.

»Opozorilne oznake bodo postale praktično neizogibne in bodo skupaj s posodobljenimi grafičnimi podobami na embalaži resnično opozarjale na zdravstvene posledice kajenja,« je junija ob prvi napovedi ukrepa vlade dejala tedanja kanadska ministrica za duševno zdravje in zasvojenost Carolyn Bennett.

Kanadska vlada je opozorila, da mlade, ki so še posebej dovzetni za tveganje odvisnosti od tobaka, lahko h kajenju spodbudi že ena sama cigareta, brez da bi kupili celo škatlico.

Slednje so sicer v Kanadi že dlje časa označene z zdravstvenimi opozorili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število kadilcev se v Kanadi zmanjšuje

Kanada tiskanje opozorilnih nalepk na cigaretne škatlice zahteva od leta 1989, leta 2000 pa je postala prva država na svetu, ki je škatlice poleg besedilnih opremila z grafičnimi zdravstvenimi opozorili, kot so fotografije močno poškodovanih pljuč in drugih organov.

Temu zgledu so kasneje sledile tudi številne druge države.

V zadnjih dveh desetletjih se število kadilcev v Kanadi zmanjšuje, vendar pa po podatkih vlade zaradi uporabe tobaka vsako leto umre 48.000 Kanadčanov.

Vlada v Ottawi želi doseči, da bi do leta 2035 tobačne izdelke uporabljalo le še pet odstotkov prebivalstva Kanade, kar znaša približno dva milijona ljudi.

Komentarji (6)

Monnnika (ni preverjeno)

Ko bi bili tako natancni pri izpusnih plinih in industrijskih onesnazevalcih

Wololo (ni preverjeno)

Poglej kitajsko - pa nikogar ne moti ekologija ali to da ne plačujejo dajatev:
- 1,118 premogovnih elektrarn (nas EU zajebava z to 1 kaj imamo)
- Ilegalen ribolov (več kilometrske mreže vlečejo kar po dnu morja, potegnejo ven vse kar miga)
- Vodotoki, morje: ni prečiščevalnih naprav ali regulacije izpustov v vode (441500 tovarn).
- Ozračje: - Ni prečiščevalnih naprav ali regulacije izpustov v zrak (441500 tovarn).
- Reciklaža (praktično neobstoječa).

Enako velja za Indijo, imaš reke plastike in kem. odpadkov ki se izlivajo v morje.

Podobno velja za ZDA - 200,000 sodov radioaktivnega materiala v atlantik med 1946 in 1993 (uživajte na morju), jedrska testiranja, ni filtrov na fabrikah za ozračje.

itd itd itd itd itd.

Nobenega ne zajebavajo, mi tu pa delamo za 1050€ pa nas lupijo EU elite z kvazi dajatvami na vsakem koraku (dejansko samo za to da si polnijo žepe), z tem denarjem pa niso v zadnjih 30 letih napravili popolnoma nič za okolje... Moraš biti bedak da nasedeš na te eko propagande.

Poglejte si statistike na internetu prosim - mednarodne in ne te od RTV šapcev

In reply to by Monnnika (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Saj Canada je tudi gejevske poroke uvedla... Zdaj pa se jim ti toplovodarji delajo norca iz navadnih NORMALNIH ljudi...

orožnik (ni preverjeno)

He, he, mi Evropejci bomo rešili svet, sem pred kratkim gledal potopisno oddajo neke angležinje v Indiji, neko mesto ob Gangesu vsak dan skuri od 80 do sto mrličev, in ta kurčev pičkin dim pa ne zastruplja ozračja ali?

Robi27 (ni preverjeno)

Pravilno. Obdavčit ta kurčev cigaretni smrad za 200% in podražit to svinjarijo, tako da bo škatla čikov najmanj 10 EUR. Pa sami naj si usrani kadilci plačujejo zdravljenje raka, ne pa da celo zdravstveno blagajno obremenjujejo zaradi lastne izbire.

Wololo (ni preverjeno)

Naj se ljudjem izplača bruto plače v kuvertah pa si bomo sami vplačevali v sklade in zavarovalnice po želji. Vse s čem upravlja država je tako že popolnoma izropano. Potem pa da se izognejo prevzemu krivde, raje zmanipulirajo rajo da se krega med sabo. Kot da je dejansko tak finančni problem zdravljenje kadilcev.
...
Dajemo 100x več denarja za raznorazna ministrstva, občine, kulturnike, ukrajino, NATO, članstvo v UN, za borčevske penzije, za migrante, za rome, za eko dajatve, za 50x preplačane državne projekte, za vse s čemer se polnijo žepi je denar... Za Slovenca, ker kadi, pa kao ni denarja, naj crkne. Za delavca in plače, ni denarja. Za penzioniste ni denarja. Za vrtce in šolska kosila, ni denarja. za inštrukcije otrok, ni denarja.
...
V nedogled lahko naštevam pa ne pridem do konca. Nima smisla se pogovarjat z vami, navadno rajo. Ste navadne dvolične sprane kapitalistične ovce brez lastne identitete ali hrbtenice.
--
PS @ Robi27: meni imajo starejši ljudje bolj neprijeten vonj kot cigaretni dim. Jih gremo obdavčit ker mi smrdi na avtobusih? Pusti ljudi na miru, kajti kmalu se bodo našli pametni politiki in tudi tebi obdavčili nekaj kar imaš rad (recimo meso) ker "kao povzroča holesterol ali whatever". In ovce bodo nasedle. Pa LP

In reply to by Robi27 (ni preverjeno)

Starejše novice