Slika je simbolična.
Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge je opozoril, da se bo pandemija covida-19 končala šele, ko bo cepljenih najmanj 70 odstotkov vseh ljudi.

Pri tem je bil Hans Kluge kritičen do kampanje cepljenja v Evropi, češ da je prepočasna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Pandemija se bo končala, ko dosežemo najmanj 70 odstotkov precepljenosti,« je povedal Kluge.

Glavno skrb predstavljajo vse bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Pri Svetovni zravstveni organizaciji že imajo podatke, da je indijska različica bolj nalezljiva od britanske, ki je že sicer veljala za bolj nalezljivo od prejšnjih različic, je povedal.

Kluge je poudaril, da je v pandemiji najbolj pomembna hitrost. »Celo ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo, je veliko držav čakalo. Takrat smo izgubili dragocen čas,« je dejal.

Najbolj pomembno je trenutno hitro cepljenje prebivalstva. »Naš najboljši prijatelj je hitrost, čas dela proti nam, kampanje cepljenja so še vedno prepočasne,« je povedal. »Moramo pospešiti, moramo povečati število cepljenj,« je poudaril.

V 53 državah in območjih, ki so del Svetovne zravstvene organizacije, je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 26 odstotkov ljudi. V Evropski uniji znaša ta delež 57,5 odstotka.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Pandemije je že zdavnaj konec, jesen pa bo pokazala ali bodo bolj prehlajeni cepljeni ali necepljeni, saj vemo, da so kužni lahko oboji. Le zakaj taka prisila s cepljenjem, če vemo da nikogar ne varuje pred okužbo in, da bi bilo smiselno za starejše, ki bi morda potem bolezen lažje preboleli. A tudi to, kako bo pri kom v resnici bomo videli šele v sezoni prehladov in ne sedaj, ko smo večina kot vsa leta doslej zdravi in nas napadajo le zares hude bolezni, ki ne poznajo letnih časov.

Koncajte novin… (nepreverjen)

Dovolj cepljenih ne bo nikoli, cepiti 2mio slovencev a 7 milijard nikoli, a je to res rešitev za svet? Ne se hecat

PuklastiVanč (nepreverjen)

Trdijo, da ko si cepljen si varen! Zakaj potem druge siliti v cepljenje, saj po teh trditvah necepljeni ne morejo škodovati ...

Starejše novice