Slika je simbolična.
Papež Frančišek je pozval k prepovedi nadomestnega materinstva po vsem svetu, prakso, ko ženska nosi in rodi tujega otroka, pa označil za obžalovanja vredno.

V nagovoru diplomatom v Vatikanu je papež Frančišek še dejal, da je nadomestno materinstvo huda kršitev dostojanstva ženske in otroka, poročajo tuje tiskovne agencije.

V govoru, v katerem so prevladovali pozivi h končanju konfliktov po svetu, je papež poudaril, da pot do miru zahteva spoštovanje življenja. To se po njegovih besedah začne z življenjem nerojenega otroka v maternici, ki ga ni mogoče zatreti ali spremeniti v predmet trgovanja.

»V zvezi s tem se mi zdi obžalovanja vredna praksa t. i. nadomestnega materinstva, ki predstavlja hudo kršitev dostojanstva ženske in otroka ter temelji na izkoriščanju razmer materialnih potreb matere,« je poudaril Frančišek.

Izpostavil je, da je otrok vedno darilo in ne predmet pogodbe. Ob tem je izrazil upanje, da si bo mednarodna skupnost prizadevala za splošno prepoved te prakse.

Nadomestno materinstvo kritiziral že v preteklosti

Papež je bil do nadomestnega materinstva kritičen že junija 2022, ko ga je obsodil kot nečloveško prakso.

V številnih državah je nadomestno materinstvo prepovedano. V Sloveniji nadomestno materinstvo prepoveduje zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Ponekod, med drugim v Belgiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Kanadi, Braziliji in Kolumbiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dovoljeno altruistično nadomestno materinstvo, pri katerem ženska rodi otroka v imenu druge ženske ali para brez plačila, medtem ko je komercialno nadomestno materinstvo dovoljeno v nekaterih ameriških zveznih državah.

Komentarji (6)

gost377383 (ni preverjeno)

koga boli k kaj papak pravi

Zaprimo crkven… (ni preverjeno)

youtu.be/l2Smv3PspAY
youtu.be/BEUdrmi4Agc
youtu.be/eExpe2cy7H4

In reply to by gost377383 (ni preverjeno)

Proti kraji otrok (ni preverjeno)

youtu.be/fZNc7AN01fw
youtu.be/uNAClfD63qA
youtu.be/MvA-zZe0a5o

Ma ste pucal u… (ni preverjeno)

youtu.be/_MAz-gOjeb0

Snezic (ni preverjeno)

Najhujša kršitev dostojanstva je vaša pedofilija v rkc. Tam naj prvo porihta!

Surfeiter (ni preverjeno)

Papak ritodržni že ve ...

Starejše novice