Slika je simbolična.
Na Hrvaško je že mogoče z enim odmerkom cepiva ali negativnim testom, ki ni starejši od 72 ur.

Na Hrvaško je poslej mogoče vstopiti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva proti covidu-19 ali z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom, ki ni bo starejši od 72 ur, je danes sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ko je obiskal mejni prehod Bregana (Obrežje) na meji s Slovenijo.

Božinović je še dejal, da od danes veljajo nekatere spremembe ukrepov za vstop na Hrvaško tudi za potnike, ki niso preboleli covida-19 ali niso cepljeni. 

Mogoče je vstopiti z negativnim testom, ki ni starejši od 72 ur, medtem ko je doslej veljajo pravilo 48 ur.

Za prehod hrvaške meje po novem za državljane Evropske unije zadostuje, da so prejeli samo en odmerek cepiva proti covidu-19, če je od prvega cepljenja minilo najmanj 22 dni, je ob tem na spletni strani objavilo hrvaško ministrstvo za turizem.

Odločitev velja tudi za rusko cepivo Sputnik V, medtem ko tisti, ki so se cepili s kitajskim cepivom proti covidu-19 še zmeraj potrebujejo oba odmerka.

Božinović je danes ponovil, da bodo do digitalnih covidnih potrdil, ki so jih na Hrvaškem začeli izdajati v torek in bodo ljudem olajšali čezmejna potovanja, upravičeni tudi državljani, ki so v zadnjih 180 dni preboleli covid-19.

Po njegovih besedah sta Italija in Avstrija prav tako pripravljeni na izdajanje digitalnih potrdil. Za Slovenijo pa je dejal, da najverjetneje ni sodelovala v pilotnem projektu uvajanja teh potrdil, v katerem je sodelovala Hrvaška. Izrazil je upanje, da bodo do 1. julija vse države članice Evropske unije uveljavile tovrstna potrdila.

Poudaril je tudi, da postopek preverjanja posameznega digitalnega evropskega potrdila na hrvaški meji poteka približno 20 sekund ter da ga je mogoče dodatno skrajšati v primerih, če bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško, napovedali svoj obisk na spletni strani, kot je to veljalo tudi lani. Ob napovedi prihoda bo na spletni strani mogoče predložiti tudi digitalno potrdilo.

Minister je še povedal, da je od torka, ko je Hrvaška vpeljala sistem za izdajanje digitalnih covidnih potrdil, več kot 40.000 hrvaških državljanov to potrdilo tudi prevzelo, večinoma prek hrvaške spletne strani e-Građani.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Default (ni preverjeno)

Mati Ustasolandija sprejema svoje otroke cefure z odprtimi rokami

Koncajte novin… (ni preverjeno)

Pametna država, saj ve, da smo v bistvu vsi zdravi, saj bolan res ne rineš na dopust. Evforija s cepljenjem in zezanjem , apartheidom -razlikovanjem med ljudmi se bo prej ali slej končala.

Starejše novice