Slika je simbolična.
Avstrijski mediji poročajo, da bodo specializirane lekarne po vsej državi kmalu ponujale še brezplačne PCR-teste.

Že nekaj časa približno 900 lekarn v Avstriji ponuja brezplačne hitre teste, za tiste, ki so vključeni v državno socialno zavarovanje.

Za naročilo na testiranje se je potrebno registrirati na spletni strani in s seboj prinesti elektronsko kartico.

Po poročanju avstrijskih medijev pa bodo že kmalu iste lekarne ponujale še brezplačne PCR teste po istem postopku.

Avstrijci namreč zaradi širjenja delta različice koronavirusa uvajajo strožje pogoje, tako bodo PCR testi obvezni denimo za necepljene pri vstopu v diskoteke. 

Hitri testi bodo plačljivi, kako pa je s cenami PCR testov?

Pri nas, kot vemo, bodo od 23. avgusta plačljivi tudi hitri testi, ki so bili doslej brezplačni. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo najvišja možna cena hitrega testa 12 evrov, brezplačni pa bodo ostali le za nekaj izjem. Poleg tega se obeta tudi strožje preverjanje pogoja PCT.

Ob izpolnjevanju pogoja se sicer priznavajo tudi hitri testi, če pa bi za necepljene veljali zgolj PCR testi, pa bi ti morali precej poseči v žep. Samoplačniško testiranje po PCR metodi je namreč bistveno dražje od samoplačniških hitrih antigenskih testov.

V soboškem zdravstvenem domu je tako cena za odvzem brisa in PCR testiranje 90 evrov, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru pa celo nekaj evrov višja, in sicer 93 evrov.

Ptujski zdravstveni dom ponuja storitev PCR testiranja za 80 evrov, še najcenejša opcija pa je Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer vam bodo za samoplačniško PCR testiranje zaračunali 68 evrov. 

Še naprej bo, seveda, testiranje ostalo brezplačno za tiste, ki jih bodo na testiranje zaradi simptomov napotili osebni zdravniki. Velik izziv pa bo seveda, kako se bodo preprečevale zlorabe z lažnimi simptomi v izogib plačilu. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zmago (nepreverjen)

Za osle, ki so pripravljeni placevati dvojni davek, tudi testi morajo placljivi, ovce so za strizenje.

Starejše novice