V Mariboru so se domislili inovativnega načina, kako cepljenje približati občanom. Mobilno cepilno so organizirali kar na avtobusu. Avtobus cepilne akcije nadaljuje tudi v tem tednu, z zanimanjem so v zdravstvenem domu zadovoljni.

Marpromov avtobus od začetka julija obiskuje krajevne skupnosti, mestne četrti, nakupovalna središča in podjetja, z njim pa želijo zdravstveni delavci precepiti čim več Mariborčanov. 

Mobilna enota se pripelje na dogovorjeno lokacijo, ko je tam izkazan dovolj velik interes.

»Zaželeno je, da imamo podatek o približnem številu oseb, ki se želijo cepiti, saj si želimo maksimalno izkoristiti čas, ki ga namenjamo možnosti cepljenja,« pravijo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Poudarjajo, da je cepiva dovolj in da imajo občani možnost cepljenja z izbiro med cepivi Pfizer, Johnson&Johnson in AstraZeneca. Občanke in občani, ki se želijo cepiti, morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Z zanimanjem Mariborčanov zadovoljni, ob referendumu se je cepilo 236 ljudi

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so za Mariborinfo povedali, da so zadovoljni z zanimanjem občanov. 

V nedeljo, 11. julija, ko je potekal referendum za pitno vodo, je bila mobilna enota prisotna na štirih mariborskih voliščih. Skupaj se je na voliščih cepilo 236 občanov.

Ali v zdravstvenem domu razmišljajo o cepljenju na še kakšnem večjem dogodku?

»Pozvali smo podjetja, zavode, mestne četrti, da zberejo kandidate, razmišljamo tudi o cepljenju na dogodkih (športne prireditve, drugi večji dogodki), kjer se zbere večje število ljudi, da ponudimo možnost cepljenja,« so pojasnili v Zdravstvenem domu Maribor. 

Poklukar pohvalil inovativni pristop in pozval k cepljenju

Mobilno cepilno enoto si je v prejšnjem tednu ogledal tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je pohvalil inovativni pristop in še enkrat pozval k cepljenju. »Cepljenje je najučinkovitejši ukrep za preprečevanje covid-19. Samo dovolj visoka precepljenost prebivalstva vodi v tako imenovano 'kolektivno' imunost,« ob tem dodajajo v mariborskem zdravstvenem domu.

Kolikšna je precepljenost v Mariboru? 

V Sloveniji je bilo do današnjega dne z dvema odmerkoma cepljenih 36,5 odstotkov prebivalstva oziroma 769.877 ljudi. V Podravski regiji je precepljenost nekoliko nižja, cepljenih je 33 odstotkov prebivalstva. 

Največ ljudi v podravski regiji je cepljenih s cepivom Pfizer, cepljenih je več žensk kot moških. 

V Mariboru je s prvim odmerkom cepljenih 38,8 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa je zaenkrat cepljenih 35,3 odstotkov Mariborčanov. 

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor pojasnjujejo, da je precepljenost najmanjša v mlajši populaciji do 50 let. Največ cepljenih je v starostni skupini med 70 in 80 leti, sledi populacija med 60 in 70 leti.

Kje bo avtobus parkiran v tem tednu? 

Mobilna cepilna enota, ki na avtobusu izvaja cepljenje proti covid-19, svojo cepilno akcijo nadaljuje tudi v tem tednu: 

  • V sredo, 21. julija bo avtobus obiskal Pesnico pri Mariboru, in sicer bo na voljo na lokaciji Kulturni dom 41. Tam bo avtobus parkiran od 14.00 do 16.00. 
  • V četrtek, 22. julija se bo avtobus odpeljal v občino Hoče - Slivnica. Tam bo od 14.00 do 16.00 na lokaciji Kulturni dom Hoče. Od 17.00 do 19.00 pa bo mobilna enota prisotna v občini Rače - Fram na lokaciji Gasilski dom Rače.
  • V petek, 23. julija bo cepilna enota na lokaciji Ruše - Selnica - Lovrenc, natančneje ob Športnem parku Ruše. Čas postanka bo od 14.00 do 18.00.

Prijave preko elektronske pošte

Da bi cepljenje na terenu potekalo čim bolj organizirano, v zdravstvenem domu prosijo vse zainteresirane skupine, da zberejo prijave kandidatov za cepljenje in jim te posredujejo na elektronski naslov [email protected]

Za dodatne informacije lahko med 8.00 in 14.00 pokličete na telefonsko številko 070 533 796.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Ha,ha jaz se s tem ne bi hvalil ker števila je smešna'ajapa to ni nek aperitivček.

Vgou (nepreverjen)

Kaj lovite brezdomce po klopeh ?

Starejše novice