V Mariboru so se domislili inovativnega načina, kako cepljenje približati občanom. Mobilno cepilno so organizirali kar na avtobusu. Avtobus cepilne akcije nadaljuje tudi v tem tednu, z zanimanjem so v zdravstvenem domu zadovoljni.

Marpromov avtobus od začetka julija obiskuje krajevne skupnosti, mestne četrti, nakupovalna središča in podjetja, z njim pa želijo zdravstveni delavci precepiti čim več Mariborčanov. 

Mobilna enota se pripelje na dogovorjeno lokacijo, ko je tam izkazan dovolj velik interes.

»Zaželeno je, da imamo podatek o približnem številu oseb, ki se želijo cepiti, saj si želimo maksimalno izkoristiti čas, ki ga namenjamo možnosti cepljenja,« pravijo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Poudarjajo, da je cepiva dovolj in da imajo občani možnost cepljenja z izbiro med cepivi Pfizer, Johnson&Johnson in AstraZeneca. Občanke in občani, ki se želijo cepiti, morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Z zanimanjem Mariborčanov zadovoljni, ob referendumu se je cepilo 236 ljudi

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so za Mariborinfo povedali, da so zadovoljni z zanimanjem občanov. 

V nedeljo, 11. julija, ko je potekal referendum za pitno vodo, je bila mobilna enota prisotna na štirih mariborskih voliščih. Skupaj se je na voliščih cepilo 236 občanov.

Ali v zdravstvenem domu razmišljajo o cepljenju na še kakšnem večjem dogodku?

»Pozvali smo podjetja, zavode, mestne četrti, da zberejo kandidate, razmišljamo tudi o cepljenju na dogodkih (športne prireditve, drugi večji dogodki), kjer se zbere večje število ljudi, da ponudimo možnost cepljenja,« so pojasnili v Zdravstvenem domu Maribor. 

Poklukar pohvalil inovativni pristop in pozval k cepljenju

Mobilno cepilno enoto si je v prejšnjem tednu ogledal tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je pohvalil inovativni pristop in še enkrat pozval k cepljenju. »Cepljenje je najučinkovitejši ukrep za preprečevanje covid-19. Samo dovolj visoka precepljenost prebivalstva vodi v tako imenovano 'kolektivno' imunost,« ob tem dodajajo v mariborskem zdravstvenem domu.

Kolikšna je precepljenost v Mariboru? 

V Sloveniji je bilo do današnjega dne z dvema odmerkoma cepljenih 36,5 odstotkov prebivalstva oziroma 769.877 ljudi. V Podravski regiji je precepljenost nekoliko nižja, cepljenih je 33 odstotkov prebivalstva. 

Največ ljudi v podravski regiji je cepljenih s cepivom Pfizer, cepljenih je več žensk kot moških. 

V Mariboru je s prvim odmerkom cepljenih 38,8 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa je zaenkrat cepljenih 35,3 odstotkov Mariborčanov. 

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor pojasnjujejo, da je precepljenost najmanjša v mlajši populaciji do 50 let. Največ cepljenih je v starostni skupini med 70 in 80 leti, sledi populacija med 60 in 70 leti.

Kje bo avtobus parkiran v tem tednu? 

Mobilna cepilna enota, ki na avtobusu izvaja cepljenje proti covid-19, svojo cepilno akcijo nadaljuje tudi v tem tednu: 

  • V sredo, 21. julija bo avtobus obiskal Pesnico pri Mariboru, in sicer bo na voljo na lokaciji Kulturni dom 41. Tam bo avtobus parkiran od 14.00 do 16.00. 
  • V četrtek, 22. julija se bo avtobus odpeljal v občino Hoče - Slivnica. Tam bo od 14.00 do 16.00 na lokaciji Kulturni dom Hoče. Od 17.00 do 19.00 pa bo mobilna enota prisotna v občini Rače - Fram na lokaciji Gasilski dom Rače.
  • V petek, 23. julija bo cepilna enota na lokaciji Ruše - Selnica - Lovrenc, natančneje ob Športnem parku Ruše. Čas postanka bo od 14.00 do 18.00.

Prijave preko elektronske pošte

Da bi cepljenje na terenu potekalo čim bolj organizirano, v zdravstvenem domu prosijo vse zainteresirane skupine, da zberejo prijave kandidatov za cepljenje in jim te posredujejo na elektronski naslov [email protected]

Za dodatne informacije lahko med 8.00 in 14.00 pokličete na telefonsko številko 070 533 796.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Ha,ha jaz se s tem ne bi hvalil ker števila je smešna'ajapa to ni nek aperitivček.

tanja flaškon (nepreverjen)

tudi jaz se nisem cepila
in poglejte kakšno zdravo kmečko dekle sem
moj dojebač Dejan svinskoglavi pa se je cepil
pa mu je lulek cepnil
Ja ne vstane se mu več po cepljenju

Vgou (nepreverjen)

Kaj lovite brezdomce po klopeh ?

Starejše novice