Slika je simbolična.
Hrvaška turistka je ostala brez besed. Najprej jo je šokirala kava, nato astronomski račun. Prepričana je, da se je gostinec modro domislil, kako prevarati turiste.

Pritoževanje nad nerazumno visokimi računi na hrvaški obali ne razburja le Slovencev temveč tudi Hrvate.

Hrvaškim medijem domači turisti tako redno pošiljajo enormno visoke račune, ki jih prejemajo za popite kave, sokove, hrano.

Pri tem ne gre za neke ekskluzivne lokacije, ampak v običajni četrtni kavarnici.

Slobodna Dalmacija je te dni poročala o tem, kako je neka nosečnica, ki se je iz celinske Hrvaške odpravila na morje, naročila kavo v lokalu poleg pristanišča za trajekt v Biogradu. Najprej jo je šokirala kava, nato še račun.

»Po dolgi poti na morje, med čakanjem na trajekt, sva šla v bližnji bar, da bi popila ledeno kavo, ki jo pijeva običajno«, je pojasnila domača turistka.

A pozor, tu ne gre za kavo s sladoledom, kaj šele smetano. Na Hrvaškem je ledena kava pravzaprav bela kava z več ledu.

Gre za priljubljen napitek, predvsem v vročih poletnih dneh. V večini lokalov kot ledeno kavo postrežejo belo kavo v koktejl kozarcu ter dodajo led, pri tem pa zaračunajo običajno belo kavo.

Šok ob pogledu na račun

Toda v tem primeru gosta nista dobila tega, kar sta pričakovala. Namesto v večjem koktejl kozarcu, je bila kava postrežena v manjši skodelici, namesto kock ledu, pa je bila v kavi ledena kaša.

A pravi šok je sledil, ko je pogledala na račun, na katerem je pisalo dvakrat ledena kava, 5,50 evra.

Za dve ledeni kavi, ki nista bili to, kar je pričakovala, je znašal račun skupaj 11 evrov.

Ledene kave na ceniku sploh ni bilo

Poklicala je natakarja, da bi ga povprašala, zakaj so ji postregli ledeno kavo, ki ni enaka ledeni kavi v drugih lokalih in predvsem, zakaj so jo zaračunali po taki ceni.

Na ceniku so namreč imeli le belo kavo za 2,5 evra, ledene kave pa sploh ni bilo. Hrvaški gostinci ledeno kavo praviloma zaračunavajo kot belo kavo, led pa dodajo brezplačno, zato je pričakovala, da bo cena enaka beli kavi.

»Jaz samo delam tukaj«

Natakar je na njena vprašanja odgovoril, da imajo na terasi pri vhodu v kavarno med plakati številnih alkoholnih pijač izobešen tudi plakat s sliko ledene kave, na kateri je vidno, kako izgleda ta kava pri njih ter kolikšna je cena.

Na očitke o tem, da zavajajo goste je skomignil z rameni in odgovoril: »Jaz samo delam tukaj, jaz ne odločam«.

Gostinec se je domislil, kako do hitrega zaslužka

Hrvaška turistka je obupala nad prerekanjem z natakarjem ter zaključila, da se je hrvaški gostitelj pač modro domislil načina, kako prevarati tako tuje kot domače goste.

»Ker ni lepšega od hitrega zaslužka z malo porabljenih sestavin«, je še dodala.

Komentarji (31)

lepi (ni preverjeno)

hitro na hrvaško po hit kavo, živeli hrvati

Šumar (ni preverjeno)

Ja sami ste si krivi da vas hrvati lupajo... Kr še naprej uživajte na Hrvaškem... pa šparovček zraven vzet...

In reply to by lepi (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Hrvaška je po cenah Monte Carlo, sploh poleti bodo izkoristili na polno. No, kdor hoče dar, naj da. Tisti se verjetno ne pritožujejo.

Düplek (ni preverjeno)

Hrvaska obala je najlepsa!

HULK (ni preverjeno)

Kar je res je res....

In reply to by Düplek (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Drugič naj jo pije doma, pa bodo Hrvati še prosili turiste, da jih obiščejo.

orožnik (ni preverjeno)

Bedaki pač nasedajo, potem pa vik in krik. Tudi pri gostincih na Pohorju sem videl, 1l Tuševega jabolčnega soka, ki stane 0,85 centa, prodajajo po 11 evrov za liter...in potem zgražanje, kolesarji so najslabši potrošniki.

Tomaž 63 (ni preverjeno)

Pa še kar hodite na Hrvaško

Lon Wolf (ni preverjeno)

Nema tata od hrvata.
Moj i tvoj su dva tata.
Dva hrvata, četiri tata.
Alansko-iranski (temnolasi in temnooki)srbohrvati, so plenilsko pleme, ki je v 6.stoletju prišlo iz Kavkaza na Balkan. Na Kavkaz in obale Azovskega morja pa so prišli že pred našim štetjem iz Perzije. Čitajte Gajus Plinius Secondus-a 23-79 po Kristusu, kako jih je srečal tam in jih opisal v svoji enciklopediji Historica Naturalis šesta knjiga Geographica. Od tedaj naprej so tukaj vojne in nasilje.

Rvpilot (ni preverjeno)

Super kar tako naprej, pozimi pa noge v luft, je treba zdej zaslužit a, če debili plačujejo, fajn.

Nace (ni preverjeno)

Na Šobec ,bled ob jezeru mal cene objavte bo tudi kerga šokirala cena

HULK (ni preverjeno)

Je že Planica pokazala dovolj...

In reply to by Nace (ni preverjeno)

Tripton (ni preverjeno)

Pa kaj trobite mater za brez veze. Kdo še verjame tem lažem. Potem sigurno niste bili ne na hrvaški obali ne na slovenski obali. Poln kufer vas že imam s takimi bolanimi. V Ljubljani ledena kava 6€. Pa to je še poceni. V Piranu kava z mlekom 3€. Na hrvaškem na Cresu kava z mlekom 1.60€. komu še lažete.

Taraaa (ni preverjeno)

Daj nehaj lagat bili v Poreču piva 8 eurov v Izoli jo dobiš za 2.6e

In reply to by Tripton (ni preverjeno)

marF (ni preverjeno)

Z zeno ravno prisla iz vikend pobega na Hrvasko, kjer sva v lokalu za kavo placala 1,3€ in veliko toceno pivo 2,2€. Taksne cene, kot jih navajate, moras prav iskat, da jih njades.

sanoj (ni preverjeno)

Zakaj pa gre tja?

Doma si narediš odlično ledeno kavo.

55 (ni preverjeno)

Ne maram Hrvatov, njihovega napuha in samovšečnosti. Ne hodim dopustovat k njim....sem pa prejšnji teden preživel na hrvaškem na prošnjo prijatelja, ko sva postavljala prikolico v kampu kjer gostuje. Ker sva bila sama...dela pa veliko, nisva izgubljala časa s kuharijami in sva dan zaključila z obrokom v gostilni. Vedno in povsod (bližina Zadra) kjer sva jedla sva jedla dobro cene pa povsod nižje kot pri nas. Primer...1x polnjene paprike s pire krompirjem, 1x vampi(tripice) s kuhanim krompirjem, 1x zeljna solata, 1xmalo pivo točeno, 1x veliki (3dcl) špricer =22,30 eur. Pri nas težko prideš s to ceno skozi. Pa to ni bila neka zakotna oštarija. Zelo spodoben lokal s tradicijo in teraso s pogledom na morje. Ne rečem...ni še sezona in gotovo bodo navili cene julija in avgusta...ampak trenutno so takšni članki kot zgoraj eno samo podpihovanje in zavajanje....novinarsko "delo" pač.

: (ni preverjeno)

Če se greš turista boš plačal, če ne pa ostani doma. Eni se gredo turiste in pričakujejo cene kot v trgovini, ne bo šlo.

Taraaa (ni preverjeno)

Na Hrvaško še hodijo samo bedaki,ki jih gulijo do kože. Letos gremo v Albanijo v Ksamil zeloooo poceni in lepo. Pa še prijazni so,Hrvati pa zahrbtni

Brezcasni (ni preverjeno)

Vsi ki nikoli razen na dopustu ne hodite v lokale....ostanite doma na terasi pri turski kavi,malinovcu in piskotih.....bo najceneje....

Jole (ni preverjeno)

Danes zjutraj bila na kavi v kafiču pri Šparu, podaljšana kava 1.50€. Podaljšana kava, količinsko pa tako kot bi naročil normalno kavo.

HULK (ni preverjeno)

Nič bat, meni ne bodo nič zaračunali, ker me nikoli tam ne bodo videli. Zaenkrat hrčki merijo v svoje koleno, kmalu pa sledi tudi strel. Prej seveda poante ne bodo razumeli, kot jih ne bo bolelo...

Split (ni preverjeno)

Na Hvaru, Splitu stane ožujsko 4,5 do 5,50 €, edino v Dubrovniku stane 6,00, vukovarsko pa 10, ker plačaš tam tudi pogled, če pa greš par korakov stran, samo zaviješ levo ali desno, kjer živjo domačini, dobiš ugodne cene, tudi v trgovini, samo so tisti lokalčki in trgovine "skrite"

HULK (ni preverjeno)

Ker se zaradi cenzure tam ne sme bom zapisal tukaj: stroške za sojenje oproščenega Vladimirja Voduška naj nosi tisti, ki je postopek sprožil, ne pa proračun, torej nič krivi mi!

LeaPp (ni preverjeno)

Ubogi reveži, skuhajte si jo doma in ne se guzit po bifejih. Revčki, res.

Zvonimir (ni preverjeno)

"Slobodna Daljmacija"? Menda Dalmacija, a ne, novinarček!

Vescica (ni preverjeno)

poglejte si cene pri najbolj nezazeljenem zupanu v zgodovini maribora-gostilna koper-glavni trg-kreditojemalec-sarsenovic-CENE DA TE KAP-IN TO V CENTRU MARIBORA-ROZMARIN -ENAKA ZGODBA-IN VSI TIHO!!!!!

DENIS1234 (ni preverjeno)

Bil ta vikend v Crikvenici, 3 tedne nazaj na Krku, aprila v Opatiji, cene iste ali nižje (večinoma nižje) kot v Mariboru...Najdete tu in tam nek osamljen primer in delate iz tega slona.....Dajte malo objavit cene slovenskih turističnih destinacij, pol vas bo kap......

DENIS1234 (ni preverjeno)

Pa da ne bo pomote, ne zagovarjam Hrvatov, mi gredo večino časa na k....Imajo pa določene kotičke obale lepe, in pa, je zelo blizu, zato kar priročno za vikend izlet......

borko (ni preverjeno)

nije kriv kelner nego ovi kaj pejdaju tamo na piće...

Robert Leskošek (ni preverjeno)

Dajte se enkrat spravit na našo obalo, na Bled, Kranjsko goro in podobno in nam sporočite, kakšne cene ste pa tam srečali.

Starejše novice