Slika je simbolična.
Evropska agencija za varnost hrane v 18 državah po Evropi, tudi v Sloveniji, začenja s kampanjo za zajezitev širjenja afriške prašičje kuge.

Afriška prašičja kuga je virusna bolezen, ki prizadene domače in divje prašiče. 

Virus je neškodljiv za zdravje ljudi, vendar je v mnogih državah že povzročil obsežno gospodarsko škodo. Ker cepiva ni, lahko izbruh zahteva pokončanje velikega števila domačih prašičev na prizadetih območjih. 

Pojav afriške prašičje kuge ima velik ekonomski pomen, saj škode, ki nastanejo zaradi pojava bolezni, prizadenejo predvsem prašičerejo in gospodarstvo ter divje živali in lov.

Bolezen v Sloveniji zaenkrat še ni prisotna, vendar pa ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarjata o bolezni, zaradi bližine državam, ki se že soočajo z afriško prašičjo kugo – smo del tako imenovane »zaskrbljujoče regije«. 

Evropska agencija za varnost hrane je zato že lansko poletje v sodelovanju z lokalnimi pristojnimi organi v regiji začela s kampanjo ozaveščanja, letos pa jo je razširila na dodatnih devet držav.

Kampanja, ki je namenjena predvsem rejcem, letos poleg Slovenije poteka še v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Grčiji, Hrvaški, Kosovu, Severni Makedoniji, Srbiji, Bolgariji, Češki, Estoniji, Latviji, Litvi, Madžarski, Poljski, Romuniji in Slovaški.

Prepoznajte znake bolezni, preprečite širjenje in prijavite sumljive primere

Zgodnje prepoznavanje znakov bolezni, preprečevanje širjenja in prijava sumljivih primerov so ključnega pomena za obvladovanje afriške prašičje gripe. 

Kampanja je namenjena ozaveščanju in razumevanju znakov bolezni in ukrepov za preprečevanje širjenja v vseh 18 državah. Ciljna skupina so tisti, ki so v rednem stiku z domačimi in divjimi prašiči, zlasti prašičerejci.

Kampanja se bo izvajala s pomočjo lokalnih veterinarskih organizacij, kmetijskih organizacij, lovskih društev, mejne policije in drugih ustreznih organov.

Nikolaus Kriz, vodja enote za zdravje živali in rastlin Evropske agencije za varnost hrane, je dejal.

»Evropska agencija za varnost hrane je znanstvena organizacija, odgovorna za pripravo ocen stanja in priporočil državam, ki jih ogroža afriška prašičja kuga, da lahko pravočasno zaščitijo živali in gospodarstvo. V lanskem letu smo se odločili, da znanost prenesemo na teren in pokažemo, da se Evropska agencija za varnost hrane res zavzema za rejce in druge, ki živijo v senci te grozne bolezni. Kampanja je bila v prvi skupini držav dobro sprejeta, zdaj pa nadaljujemo pot po terenu z našim sporočilom: Odkrivajte, preprečujte in poročajte,« pojasnjuje.

Kampanja dopolnjuje ukrepe, ki jih za izkoreninjenje afriške prašičje gripe v Evropi že izvajajo Evropska komisija in druge mednarodne organizacije ter države same.

Starejše novice