V petek so odobrili izredno uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 za otroke, stare od pet do enajst let. Tak ukrep je ameriški upravi za hrano in zdravila v torek priporočil neodvisni panel strokovnjakov.

Cepivo mora sedaj potrditi še center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi, katerega raziskave so potrdile, da se lahko otroci prav tako okužijo z novim koronavirusom kot odrasli.

Za odobritev cepljenja otrok je v torek glasovalo 17 članov panela, eden pa se je vzdržal. Otroci bodo dobili tretjino odmerka, ki gre odraslim osebam.

Pfizer trdi, da so klinični testi pokazali, da cepivo zagotavlja več kot 90-odstotno zaščito pred obolelostjo pri otrocih tudi s tretjino odmerka, manjši odmerek pa naj bi zmanjšal tudi tveganja za stranske učinke.

Naslednji je na vrsti 2. novembra panel strokovnjakov pri centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi, nato pa bo odločitev sprejela še direktorica Rochelle Walensky.

Bela hiša ima že pripravljen načrt za distribucijo cepiva za otroke. Predvidevajo, da bodo lahko cepili okoli 28 milijonov otrok starih od pet do enajst let.

Koristi tudi pri otrocih večje kot tveganja

Strokovnjaki uprave za hrano in zdravila so v torek sporočili, da so koristi od cepljenja otrok veliko večje kot pa morebitna tveganja, kljub redkim primerom srčnega vnetja pri najstnikih.

Otroci so izpostavljeni manjšemu tveganju resnega obolenja s covidom-19, vendar pa so znanstveniki menili, da je treba staršem dati možnost za zaščito otrok, še posebej tistih, ki so izpostavljeni tveganjem okužb in bolezni, ker živijo tam, kjer na primer v šolah ni treba nositi zaščitnih mask.

V Združenih državah Amerike so doslej zaradi covida-19 hospitalizirali okoli 8300 otrok, starih od pet do enajst let. Tretjina jih je končala na intenzivni negi, skoraj sto pa jih je umrlo.

Komentarji (3)

madonca (ni preverjeno)

Tja jih bodo pripeljali le tisti starsi, ki svoje otroke vozijo cerkvenim pedofilom na posiljevanje.

Breza 22 (ni preverjeno)

Madonca se strinjam s tabo!
Debili, pustite otroke pri miru! Že brez cepiv je ogromno nevroloških bolezni! A zdaj bi pa radi naredili invalide še iz otrok, oz. jih celo pognali v smrt s tem cepljenjem. Cepite se sami,.. 10x če hočete!

Leka (ni preverjeno)

Kje so našli to populacijo med 5 in 11 leti ? Ali so zavrteli zdravstveni ruleto ?

Starejše novice