Izbruh opičjih koz v več kot 50 državah še vedno predstavlja resno grožnjo, so danes sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije. Ob tem so pri organizaciji vse bolj zaskrbljeni zaradi širjenja okužb med nosečnicami in otroki.

»Zaskrbljen sem zaradi trajnega prenosa, saj to pomeni, da se virus uveljavlja in bi se lahko prenesel na visokorizične skupine, vključno z otroki, imunsko oslabljenimi in nosečnicami,« je danes v Ženevi dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prejšnji teden je večina odbora strokovnjakov pri Svetovni zdravstveni organizaciji glasovala proti razglasitvi opičjih koz za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

To sicer nima neposrednih praktičnih posledic, vendar pa vlade po svetu poziva k povečanju prizadevanj za obvladovanje bolezni. Po besedah Tedrosa odbor navkljub odločitvi ni pustil nobenega dvoma, da so razmere resne.

»Svetovali so mi, naj jih odbor čim prej ponovno skličem glede na razvoj razmer, kar bom tudi storil,« je po navedbah še dejal generalni direktor.

Starejše novice