Slika je simbolična.
Kuna je prijazna žival, ki spada med zveri, predstavlja pa lahko tudi veliko težavo za avtomobile. Preverili smo, kako lahko nadležnega glodavca odženete.

Kune so mali glodavci s košatimi repi in velikim tacami, ki vas lahko oškodujejo za več tisoč evrov. Krzno se razlikuje od rumenkaste do temno rjave barve, so vitke in okretne živali, ki pa lahko predstavljajo veliko zmešnjavo.

V številnih primerih lahko kune na vašem avtomobilu povzročijo precejšnjo materialno škodo. Pregriznjeni kabli, cevi in neprijeten vonj lahko pomenijo, da se je pod motorni pokrov avtomobila naselila kuna.

V številni primerih povzročijo tudi do 1500 evrov škode na vozilo, največjo težavo pa predstavljajo v hladnih dneh, ko prostor pod pokrovom pomeni prijeten brlog.

Kune najraje grizejo kable, najbolj so dejavne jeseni

V hladnih zimskih dneh ne škodi, če dvignete pokrov svojega jeklenega konjička, saj lahko kaj hitro naletite na pogrizene kable. Ker je pod pokrovom vozila prijetno in toplo, se kune in drugi glodavci tja zelo radi naselijo.

Kabli po pokrovom zelo pogosto postanejo poslastica za male glodavce, saj si z obgrizevanjem naredijo več prostora

Kune so sicer najbolj dejavne jeseni, vendar pa se zelo pogosto v okolici avtomobilov znajdejo tudi pozimi. 

Stroški popravil lahko sežejo krepko čet 1000 evrov

Pogrizeni kabli lahko povzročijo različne težave v delovanju motorja. Če se težav ne odpravi, pa lahko vodi do poškodb katalizatorja. 

Pride lahko tudi do vdora vode in umazanije v sklope, kar lahko vodi do obrabe pogonskega ali krmilnega sklopa, možna pa je tudi izguba hladilne tekočine in pregretja motorja.

Posledice so lahko v vsakem primeru visoke, stroški tovrstnih popravil pa se navadno pričnejo pri 100 evrih, segajo pa lahko tudi krepko čez 1000 evrov.

Kako se lahko znebite nadležnih glodavcev?

S kunami in ostalimi glodavci se ljudje spopadajo na različne načine. Na trgu je na voljo večje število elektronskih naprav, ki naj bi z zvokom določenih frekvenc nadležne glodavce odganjale, a delovanje teh naprav še ni potrjeno.

En izmed načinov, kako se ljudje spopadajo s kunami, so tudi močni ali neprijetni vonji. Kune naj bi odganjale citrusne dišave, eterična olja, naftalin, nageljnove žbice, kis, nafta in dizel.

Ker se dišave hitro razblinijo, je priporočljivo, da vonje obnavljate na dva do tri dni.

Kune so posebej občutljive tudi na hrup. Ustvarjanje hrupa naj bi bilo zelo uspešno pri odganjanju kun, zato prostor, kjer imate parkiran avtomobil postavite radio in ga pustite prižganega čez noč.

Pomagala naj bi tudi pasja dlaka ali osvežilec za WC školjko

Če vam kune že dlje časa povzročajo težave okoli avtomobila, lahko v pod pokrov motorja obesite osvežilec za WC školjko. Močan vonj osvežilca bi lahko kune za nekaj časa odgnal.

Pri odganjanju glodavcev se je v preteklosti že izkazala tudi pasja ali mačja dlaka. Pod pokrov avtomobila ali pa v njegovo okolico lahko nastavite odpadlo dlako vašega hišnega ljubljenčka, kar bi lahko kuno zaradi strahu pred večjimi živali odgnalo.

Nekateri se s kunami soočijo tudi s pastmi. Kupite lahko železno past, v njo postavite kurje jajce in kuno ujamete. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ovi (nepreverjen)

Glodavci ?...ccc....bk- mrš v OŠ...

Krup (nepreverjen)

Odganja jih nafta 😂🤣🤦 potem pa na dizlu preglodalo vse, kar je možno. Mimogrede to so zveri 😁😂😂 Učinkovito jih preženejo samo električne plošče v avtu. Ko stopi nanjo jo pošteno strese. Slišati je kot, da ti mašino ven jemlje. No ne ubije je samo blizu pa je tudi ni več.

Starejše novice