Slika je simbolična.
Saj ni res, pa je ...

Informatik Ivan Guštin iz Pazina v hrvaški Istri je s svojimi učenci in dijaki v enem dnevu razvil aplikacijo za preračunavanje kun v evre, podobno tisti, za katero je hrvaška centralna banka HNB odštela 275.000 kun (36.500 evrov), je poročal novičarski portal Index.hr.

Informatik je za spletni portal povedal, da na delavnicah v Radioklubu Pazin programirajo podobne aplikacije, za omenjeno pa se je odločil, potem ko je minuli teden slišal, da jo je na razpolago uporabnikom dala HNB.

»To je tako banalna in nepotrebna aplikacija, da sem sprva mislil, da nisem dobro slišal ali razumel,« je povedal. Kasneje se je seznanil z njenimi podrobnostmi in ugotovil, da »dejansko samo izvaja konverzijo kot vsak kalkulator in da poda nekaj informacij o prehodu na evro,« je še dejal.

Naslednji dan je zato članom kluba, učencem od 3. razreda osnovne šole do 3. razreda srednje šole, v dveh šolskih urah pokazal, kako lahko v brezplačnem programskem jeziku Scratch s pomočjo spletne storitve MIT App Inventor razvijejo podobno aplikacijo in jo preizkusijo na svojih pametnih telefonih.

Dodal je, da so navodila dejansko potrebovali novi in mlajši člani kluba, saj je del starejših članov postopek že poznal. Aplikacijo so naredili v enem dnevu in bi morala biti kmalu dostopna v Googlovi spletni trgovini za aplikacije Play, je dodal.

Ocenil je, da je aplikacija HNB popolnoma nepotrebna, saj ima vsak na svojem pametnem telefonu kalkulator, s katerim z lahkoto pretvori kune v evre, ob tem pa obstaja že vrsta brezplačnih aplikacij, ki počnejo enako.

Dodal je še, da je večina v branži mnenja, da je 275.000 kun izjemno pretirana cena za tako trivialno aplikacijo.

Hrvaški Jutarnji list je poročal, da je aplikacijo razvil konzorcij podjetij, v katerem je tudi podjetje Trotočka, ki je v lasti Ileane Filić, svakinje župana občine Voćina Predraga Filića, člana hrvaške vladajoče stranke HDZ.

Hrvaški mediji so ugotovili, da to podjetje v glavnem posluje z institucijami, mesti in občinami, ki jih vodijo člani HDZ.

HNB je konzorciju, v katerem so Trotočka, SM Studio Marketing Komunikacije in Printshop, posel dodelil v okviru velikega natečaja za »ustvarjanje in izvajanje informativne nacionalne kampanje pri uresničevanju nacionalnega načrta zamenjave kune z evrom« v vrednosti 27 milijonov kun, še navaja Jutarnji list.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Urška zabuhla (ni preverjeno)

kaj te bodo učenci
pa oni pojma nimajo
to so samo od banke skopirali original
program je na spletni strani
mi je povedal
Robert pernati

Surfeiter (ni preverjeno)

... zagorci, zagorci, zagorci ... babe vam treskajo Štajerci ...

44 (ni preverjeno)

tu ni provizij in ostalih bonitet

Slo (ni preverjeno)

Za Tako brezveno aplikacijo ti na en a4 papir napisem program

Neviden (ni preverjeno)

Ne banko,teleti,ampak naročene in podkuoljenw programerje,ki si jih je banka po vezah pridobila in od kateri'odločevalci so si tisčali v žep bajne vsote .Banda pač.Podobna zgodba tudi v Mariboru s tistimi marelami na trgu kjet so kar izbrali sorodnika arhitekta in se,in se.

.joj. (ni preverjeno)

Dober učitelj, ki ne gleda da samo pobere točke za napredovanje.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

to je kopija bančnega programa

In reply to by .joj. (ni preverjeno)

Starejše novice