Preminul je škotski igralec Sean Connery, najbolj znan kot James Bond iz istoimenske filmske franšize. Avgusta letos je Connery praznoval okroglih devetdeset let.

Škotski igralec je bil najbolj znan kot James Bond iz istoimenske filmske franšize. Bil je prvi igralec, s katerim je produkcijska hiša EON Productions leta 1962 začela uspešno serijo po predlogi britanskega avtorja Iana Fleminga.

Prvič je upodobil Jamesa Bonda leta 1962 in naredil lik ikoničen. V vlogi britanskega vohuna, ki je deloval pod šifro 007, je nastopil sedemkrat. Prejel je tudi oskarja za stransko vlogo v mafijskem filmu Nedotakljivi Briana De Palme. Po filmu Liga pravih gospodov leta 2003 se je pri 73. letih upokojil.

Connery je med drugim igral tudi v Robin Hoodu iz leta 1991, med bolj znanimi vlogami je tudi vloga kralja Arthurja v filmu "First Knight", pa "The Hunt for Red October" in "Indiana Jones and the Last Crusade".

Kraljica Elizabeta je Conneryju leta 2000 podelili vitežki naziv. Nekdanji prvi škotski minister Alex Salmond je ob njegovi smrti dejal, da je bil "največji Škot na svetu in zadnja resničnih hollywoodskih zvezd, pravi Bond".

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pomoč in finan… (nepreverjen)

Finance in kredit
Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5.000 do 10.000.000 EUR. E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Čergoli (nepreverjen)

Legenda!!!

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

majmon

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

obcan554 (nepreverjen)

Nisem vedel, da je bil mariborcan.

Starejše novice