Po zadnjih podatkih je koronavirus na Kitajskem zahteval že več kot 2000 smrtnih žrtev, okuženih je več kot 74.000 ljudi. S križarke Diamond Princess, ki je zasidrana ob japonski obali, so danes začeli izkrcavati prve potnike.

Po dveh tednih karantene je ladjo Diamond Princess zapustilo okoli 500 potnikov, pri katerih so bili testi za okužbo negativni. Zanje naj ne bi uvedli omejitve gibanja. Izkrcanje naj bi se nadaljevalo v prihodnjih dneh, ko naj bi še preostali potniki dobili rezultate testov. Na ladji so zaenkrat potrdili najmanj 542 okužb s koronavirusom. 

Šest Slovencev bo ladjo zapustilo do konca tedna

Med potniki na ladji, ki prihajajo iz skupno 56. držav, je tudi šest Slovencev. Pri dveh potnikih so bili testi za okužbo negativni, za ostale štiri zaenkrat ni znanih podatkov. Slovenski potniki, med katerimi so štirje iz Slovenj Gradca, naj bi se iz ladje predvidoma izkrcali do konca tedna. 

Že izkrcani potniki so izrazili svojo hvaležnost

»Globoka hvaležnost posadki in kapitanu za izjemno skrb med to epsko krizo. Komaj čakamo, da se spet vidimo na krovu,« je na Twitterju zapisala potnica, ki je bila v karanteni s svojim šestletnim sinom. 

Kentaro Iwata, japonski strokovnjak za nalezljive bolezni, je dejal, da je bila uvedba karantene na ladji velika napaka: »Križarka je bila popolnoma neprimerna, kar se tiče nadzora okužb.« Dodal je, da je bilo stanje na križarki kaotično in ni bilo nobene razlike med zeleno cono, kjer ni okužb, in rdečo cono, ki je morda okužena z virusom.

Svetovna zdravstvena organizacija svari proti prekomernim ukrepom

Tako kitajske oblasti kot Svetovna zdravstvena organizacija medtem pozivajo proti prekomernim ukrepom za zajezitev epidemije. Kitajska oblasti so objavile raziskavo, iz katere je razvidno, da ima večina bolnikov milo obliko okužbe s koronavirusom, ki so ga poimenovali sars-cov2. Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije pa ob tem opozarjajo, da je smrtnost kljub vsemu relativno nizka. 

Dodali so, da je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, »manj smrtonosna« kot sorodni sindrom akutnega oteženega dihanja, imenovan sars, in bližnjevzhodni respiratorni sindromom, oziroma mers.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice