Italija je Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo.

O uvedbi nadzora na slovensko-italijanski meji je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi slovenskega kolega Boštjana Poklukarja obvestil v telefonskem pogovoru v torek zvečer.

Preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala

Italija nadzor uvaja zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu, bistvo tega začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala, je, kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, povedal Piantedosi.

Ministra sta se strinjala, da je lahko zahodnobalkanska pot, ki jo tesno spremljajo tako slovenske kot italijanske varnostne službe, privlačen koridor za potencialno radikalizacijo.

Ukrepi sorazmerni in prijazni državljanom Slovenije

Poklukar je ob tem poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa.

Italijanskega kolega je pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni državljanom Slovenije, da »ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji«.

Nadzor tudi na meji s Hrvaško in Madžarsko?

Ministra sta se tudi dogovorila, da se v kratkem slišita generalna direktorja policij in se dogovorita, kako in kje se bo ukrep izvajal, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Pri tem poudarjajo še, da slovenska policija razmere intenzivno spremlja in z namenom zagotavljanja varnosti vseh prebivalcev Slovenije ustrezno prilagaja ukrepe.

Slovenija po tej napovedi Italije po neuradnih informacijah STA pripravlja obvestilo Evropski komisiji o uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Komentarji (2)

Surfeiter (ni preverjeno)

Za hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni ...
... če so razmere spremenjene in je to verodostojen razlog, zakaj ne uvedejo isto na meji z Avstrijo in/ali Francijo?
... odgovor se skriva v prvem stavku ...
... Tito!, dovolj zajebancije!, zbudi se že enkrat!

orožnik (ni preverjeno)

Tudi če ga uvedejo, oškodeovani bodo tisti, ki se dnevno prevažajo preko meje in turisti, horde pa bodo še naprej prihajale iz gozdov in vpile "azil", kar bo policistom vzelo ogromno časa.

Starejše novice