Foto: Miloš Vujinović
Univerzitetni klinični center Maribor je v prvih dveh mesecih letošnjega leta ustvaril skoraj 3,5 milijona evrov izgube, s čimer se je včeraj seznanil svet zavoda.

Vodstvo bolnišnice je ob tem članom sveta med drugim na seji predstavilo še aktualno stanje in potek nekaterih večjih investicij.

Svet zavoda je na predlog generalnega direktorja Vojka Flisa po kratki predstavitvi poslovanja bolnišnice v prvih dveh mesecih svojo razpravo pri tej točki zaprl za javnost. 

Še pred izključitvijo javnosti je sicer predsednik sveta zavoda Marjan Mačkošek izrazil pričakovanje, da jim bo vodstvo predstavilo tudi ukrepe za sanacijo razmer, ki so predvsem posledica zdravniške stavke.

Po skoraj uro dolgi razpravi za zaprtimi vrati je svet zavoda sprejel sklep, s katerim je ministrstvo za zdravje pozval, da v dogovoru z zdravstveno zavarovalnico uredi problematiko financiranja terciarne dejavnosti, od vodstva bolnišnice pa pričakuje ukrepe za sanacijo izgube.

Izguba predvsem posledica stavke

Iz gradiva za sejo je sicer razvidno, da v prvih dveh mesecih največji delež prihodkov predstavljajo prihodki iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki pa so za 6,6 odstotne točke nižji od tistih, ki so jih načrtovali v tem obdobju, ter za 2,5 odstotne točke višji v primerjavi z enakim obdobjem lani.

»Izpad delovnega programa zaradi stavke zdravnikov je kljub vsem prizadevanjem razlog, da nam ni uspelo zagotoviti uravnoteženega poslovnega rezultata,« so zapisali v kliničnem centru ter dodali, da se bo vodstvo bolnišnice tudi letos trudilo, da bi ob koncu leta beležili vsaj uravnotežen poslovni rezultat.

Razveljavili gradbeno dovoljenje

Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor se je ob tem seznanil tudi s potekom izvajanja nekaterih največjih investicij. Največ težav je trenutno z že trajajočo širitvijo onkologije, saj jim je drugostopenjski organ zaradi pritožbe stanovalcev stavbe na Masarykovi ulici razveljavil gradbeno dovoljenje za drugo fazo.

Flis je v zvezi s tem napovedal, da se bodo že v ponedeljek sestali s stanovalci in jim predlagali odkup stanovanj ali preselitev v ustrezna nadomestna stanovanja, pri tem pa bo potrebna tudi nova cenitev stavbe.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Nekaj večjih projektov še vedno na čakanju

Konec februarja so podpisali pogodbo z izvajalcem del za preureditev nekdanjega pljučnega oddelka na Pohorju v negovalno bolnišnico. 

Potekajo tudi priprave na začetek gradnje nove stavbe infekcijske klinike, za katero želijo še letos opraviti razpisni postopek za izvajalca gradbenih del, država pa je potrdila tudi gradnjo objekta za zmanjšanje vsebnosti usedljivih snovi v odpadnih vodah.

Za zdaj od večjih projektov brez finančnih zagotovil še vedno ostajajo obnova glavne kuhinje, nadomestni objekt oddelka za patologijo in ureditev prostorov centralne lekarne.

Komentarji (9)

SLO (ni preverjeno)

Zakaj izgube? Nesposobnost? ...

pohorskisvizec

Slo+

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Jaz ne bluzim na slepo oziroma, da me kdo vodi. Probaj tudi ti gledat z svojimi očmi pa ja valda nisi tak v dreku.

In reply to by pohorskisvizec

Brilliance (ni preverjeno)

Ha ha....nedelo.. Prejemat plačo, za njo pa nič naredit......od kod pa naj deluje pozitivno, če je prazna bolnica in oddelki..

In reply to by SLO (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Haha Flisek.Lepo si naredil luknjo. Svobodnjak pač!

Brilliance (ni preverjeno)

To že dolgo ni več UKC !!!!! Kaj to enim ni jasno. Ta naziv je treba umaknit. Ker sam notr delajo se edino avtomati za kavo in hladilniki za njihove pozrtije. Čw koga zanima kal delajo, se lahko sprehodi malo po stolpnici, kjer je pdakticno vsaka drhga etaža prazna...

CR (ni preverjeno)

določeni desničarski zdravilci ne delajo več nadur pa če tudi manj zaslužijo. joj sami butli.

orožnik (ni preverjeno)

Tudi to je Svoboda, kar še ni bilo zjebano so zjebali golobijeki, razloge pa iščejo vse drugje, samo pri sebi ne, pljučni oddelek na Pohorju že propada 3 leta, nobenih rešitev, na dvorišču le te pa večkrat opažam vozila BMW, Audi, mercedes in obrite glave, pa mislim, da niso gradbinci, nekaj se dogaja, jebe se Flisu......

Innaaa1 (ni preverjeno)

Seveda ,če med delovnim časom ne delajo paciente pa si naročajo za popoldan kdaj delajo privat. Pa še malo se naj pregleduje zaposlene ,ko grejo domov iz službe.

Starejše novice