Romana Lesjak med avgustovskimi poplavami (vir: Foto Bobo).
Tokratna gostja Marjana Dore v oddaji Dora - nedeljski pogovori na televiziji Idea je bila aktualna županja Črne na Koroškem ter Delova osebnost leta 2023 Romana Lesjak.

Romana Lesjak je županja Črne na Koroškem, ki je s svojo neuklonljivo voljo zajezila obup po avgustovskih poplavah, ki so zalile polovico države. Ko se je pobesnela voda umaknila, je zavihala rokave in se s kolesom podala na muljaste ceste, kjer je ljudem, odrezanim od sveta, prinesla pomoč in upanje.

Priljubljena županja je bila na slavnostni prireditvi v Narodni galeriji v Ljubljani pred kratkim izbrana tudi za Delovo osebnost leta 2023

V pogovoru z Marjanom Doro je spregovorila o dolgoletnem županovanju, raznih uspehih, ki jih žanje Črna na Koroškem, o zgodovini kraja, njenem osebnem življenju, avgustovskih poplavah ter prejetem nazivu osebnosti leta. 

Ni jih veliko, a so zato toliko bolj povezani

Lesjakova je sprva spregovorila o tem, zakaj je med občani Črne na Koroškem tako priljubljena in zakaj ji ti vedno znova, sedaj že četrtič po vrsti, zaupajo županski stolček.

»Krajanom je treba ustreči v tem, kar želijo, hkrati pa dokazati, da si sposoben program, ki si ga zastaviš, tudi izpolniti. Obljube je treba držati, ne pa zgolj 'govoriti v prazno'. Vsakič, ko nekaj obljubiš, moraš to tudi znati uresničiti.

S tem pri ljudeh vzbudiš zaupanje. To je tisto glavno, kar te pripelje do večkratnega števila mandatov.« 

Čeprav mala občina, s statusom trškega jedra in s približno 3200 prebivalci, pa je slednja predvsem na račun legendarne Tine Maze postala prepoznavna tudi širše. 

Tamkajšnjih prebivalcev res ni veliko, a da so po besedah Lesjak ti na svoj kraj neizmerno ponosni, naklonjenosti do njih pa ne skriva niti sama.  

»Na vsakega Črnjana sem neizmerno ponosna, predvsem pa vesela, da lahko živim v takšnem kraju,« pravi Delova Slovenka leta.

Prednost pri vodenju ji dajejo izkušnje 

Preden je Romana Lesjak postala županja, je magistrirala iz upravnih znanosti, diplomirala kot upravna organizatorka in pravnica, pridobila pa tudi izobrazbo ekonomskega tehnika in administratorja ter končala šolo za računovodje.

Ima tudi bogate delovne izkušnje s področja delovanja javnih podjetij, občin in gospodarskih javnih služb. Dolgo časa je delovala kot vodja kadrovsko-pravnega sektorja javnega komunalnega podjetja Log.

»To delovno mesto mi je dalo veliko širine. Spoznala sem se z delovanjem kanalizacije, vodovoda ter vsemogočimi gradbenimi deli. Tam sem se naučila ogromno, kar mi je nato nadaljnje pomagalo tudi na področju politike.

Tako me zdaj težko kdo pretenta. Imam namreč toliko izkušenj, da ljudem brez zadržkov povem, ko stvari niso narejene, kot morajo biti,« pravi Lesjak. 

Aktualna županja poudarja še, da je izjemno vesela, da so volivci ponovno prepoznali potencial njene liste, pri čemer poudarja, da je ključ do uspeha predvsem v dejanjih, ne pa besedah. 

»Naša lista je bila ponovna zmagovalka teh volitev ne zato, ker bi se obnašali kot zmagovalci, temveč zato, ker smo dejavno usmerjeni v razvoj Črne na Koroškem.«

Foto: Bobo

V ospredju občine kljub poplavam njen turistični preboj 

Županja je dejala, da je eden glavnih dosežkov občine v zadnjih letih predvsem njen napredek na področju turizma

»Zgradili smo Olimpline, eno najdaljših jeklenic v Evropi, zavarovano plezalno pot Ferata ter čistilno napravo, ki je pred tem nismo imeli. Zgrajeni so bili tudi mnogi prenočitveni objekti, vključno s hotelom.  

V prihodnje pa želimo Črno na Koroškem spremeniti v gorsko turistično destinacijo, saj imamo tudi smučišče. Naše kraje obišče kar precejšnje število turistov, zato menim, da smo na področju prepoznavnosti Črne kot turistične destinacije, storili veliko,« pravi Lesjak. 

Dejala je tudi, da so lanske poletne poplave v občini prizadele okoli 160 objektov, od tega le enega, ki ga bo treba odstraniti v celoti. 

Pri nastalih nezgodah pa so iskreno in nesebično s številnimi sredstvi ter trdim delom pomagali tako Evropska unija, vlada kot številni prostovoljci, gasilci, gorski reševalci, pripadniki vojske ter zdravstveni delavci. 

»Ko zgodi takšna katastrofa, se s tem pač moraš sprijazniti. Bolj kot to, kako boš stvari reševal, te skrbi, kaj bo, če se takšna situacija ponovi v prihodnosti. Pomoči je bilo v teh poplavah z vseh strani dovolj. Tako da se ni zgodilo, da kaj ne bi bilo storjeno, k večjemu je bilo storjeno malo prepozno.«

Naziv Delove osebnosti leta zanjo velika čast 

Županja prejetega naziva Delove Osebnosti leta 2023 ne doživlja zgolj kot osebno nagrado, temveč kot priznanje za celotno občino ter za prevečkrat spregledano Koroško regijo nasploh. 

»Ko sem izvedela za nominacijo, sem bila zelo hvaležna. Poznala sem vse ostale nominirance in področja, na katerih delujejo. Tako da sem že samo ob uvrstitvi med tako imenitne ljudi, pozneje pa celo nagradi, občutila neizmerno čast.«

Lesjak dodaja, da je nagrada odraz tega, da so bralci prepoznali njeno uporništvo, zavzetost in neomajnost, ki ne ponehajo tudi, če nasproti stoji še tako pomemben funkcionar. 

»Zmeraj bom povedala, kaj je prav in kaj je narobe,« dodaja Lesjak. 

Romana Lesjak na podelitvi Osebnosti leta 2023 (foto: Bobo).

Komentarji (4)

44 (ni preverjeno)

pravilno

Kitajc (ni preverjeno)

https://youtu.be/3f-Txpm7w2s
https://youtube.com/watch?v=d-aWExPsfMg&pp=ygUeTW9uZ29saWEgbW9uZ29saWFu…
24ur/novice/slovenija/tanja-fajon-z-globoko-jezo-opazujem-porast-skrajne-desnice

In reply to by 44 (ni preverjeno)

Neresnice (ni preverjeno)

Ma su naci

sarikaz (ni preverjeno)

Zakaj ima baba gor majico civilne zaščite?

Starejše novice