Več kot štiri desetletja so bila potrebna, do začetka gradnje hitre ceste na Koroškem. Danes so namreč v Podgorju pri Slovenj Gradcu na sklopu Jenina, ki je del tretje razvojne osi, simbolično zasadili prvo lopato. Rok za dokončanje del je 30 mesecev.

 

Slovesni začetek gradnje težko pričakovanje hitre ceste na Koroškem je obeležilo njegovo visočanstvo Kralj Matjaž. Dela na sklopu Jenina obsegajo gradnjo 1,15 kilometra hitre ceste, priključne ceste, viaduktov, mostu in še druga dela. 

Za pogodbeno vrednost dobrih 37 milijonov evrov bo dela na sklopu Jenina izvedel konzorcij gradbenih podjetij Pomgrad, Garnol, GGD in VOC Celje, pogodbeni rok za dokončanje del pa je 30 mesecev.

Upanje za prihodnost

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler upa, da se bodo v začrtanem času navezali na avtocestni križ v Sloveniji. Za to, da je končno napočil ta zgodovinski dan na Koroškem, imajo veliko zaslug tudi v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os.

»Danes je za Koroško res lep, pomemben dan. Menim, da že dolgo ni bilo tako pomembnega trenutka, da se bo začela res investicija, ki Koroški lahko da upanje za prihodnost,« pravi Aljaž Verhovnik, Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.

Možnosti za razvoj

Minister za infrastrukturo se je zavzel za to, da se tudi Korošcem omogoči enake možnosti za razvoj, kot jih imajo drugi prebivalci Slovenije.

»Ta cesta je upravičena, tudi ekonomsko, kajti takrat, ko bomo mi pokazali ta razvojni potencial te ceste, da se lahko tukaj potem ustvarjajo nova delovna mesta, takrat bomo šele lahko rekli, da je ekonomsko upravičena,« pravi Jernej Vrtovec, Minister za infrastrukturo.

Najbolj zahteven del na slovenskem avtocestnem križu

Zaradi težavnosti terena gre za zelo zahteven projekt. Na 17-kilometrskem odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem bodo namreč trije predori, trije pokriti vkopi, 16 viaduktov, sedem mostov ter deset nadvozov in podvozov.

»Ta del je najbolj zahteven na slovenskem avtocestnem križu ravno zaradi toliko premostitvenih objektov,« razlaga Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Darsa.

Minister Vrtovec je dal danes jasno vedeti, da nagajanja različnih okoljevarstvenih organizacij in civilnih združenj ne bodo dopuščali.

Komentarji (1)

Jankec (ni preverjeno)

Zelo lepa novica.Upajmo,da KULci ne bodo, zaradi tega, "zaskrbljeni in prestrašeni".

Starejše novice