Foto: Dušan Zagorc
Kip generala Maistra v rumeni barvi. Poškropljenih še sedem drugih kipov. V fontani pa so pristale knjige iz tamkajšnje manjše izposojevalnice knjig.

Osem kipov v Aleji velikih v Gornji Radgoni so neznanci poškropili z rumeno barvo.

Kot je na družbenem omrežju Facebook zapisal Dušan Zagorc, upokojeni ravnatelj Osnovne Gornja Radgona in znani Radgončan, so bili kipi z rumenim sprejem pomazani v noči iz sobote na nedeljo, policija pa je že obveščena. 

»Prosim za delitev in za morebitno vedenje o tej mazaški akciji,« je še zapisal ob objavljenih fotografijah. Kot nam je dejal v telefonskem pogovoru, so vandali z uničevanjem začeli pri kipu generala Rudolfa Maistra in nato nadaljevali, dokler jim ni zmanjkalo barve.

Knjige pristale v fontani

Za več informacij smo se obrnili na občino Gornja Radgona, kjer smo izvedeli, da škode čez minuli konec tedna niso utrpeli le spomeniki, ampak tudi Turistično športni center Trate, prenosne sanitarije, knjige iz manjše izposojevalnice knjig pa so pristale v fontani.

Škoda, povzročena z barvom, je bila storjena z enaki rumenim pršilom, so dodali in izpostavili, da so vandalizem prijavili na policiji.

»Dejanje obsojamo, gre čez meje vsakršnega razuma,« so jasni na občini, kjer sicer ocene škode še nimajo, a je jasno, da bo visoka. Kot so dejali, čakajo na strokovno mnenje murskosoboškega muzeja o čiščenju kipov. 

Na odziv Policijske uprave Murska Sobota še čakamo.

Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc

Aleja velikih

Z Alejo velikih so se v Gornji Radgoni poklonili ustvarjalcem, učenjakom, umetnikom in drugim za te kraje pomembnim osebam.

Tako v Aleji velikih stojijo kipi generala Rudolfa Maistra, Antona Trstenjaka, Petra Dajnka, Antona Krempla, Jožeta Veršiča, Manka Golarja, Franca Simoniča, Janka Šlebingerja, Franceta Vebra in Janeza Akvile.

Kar osem od teh kipov so vandali posprejali z rumeno barvo.

Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc
Foto: Dušan Zagorc

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Vzgoja, vzgoja, (ne)vzgoja....
Upokojenci tega ne počnemo, torej je nekaj narobe z mladino, oziroma njihovo vzgojo. Kdo je odgovoren? Starši? Šola? Represivni organi? Vsi, vsak po svoje.

Heh (nepreverjen)

Upokojenci se obnašajo neizmerno nekulturno do vseh vrst prodajalk v trgovinah. Ne govori neumnosti, najbolj necivilizirani ljudje v javnosti so upokojenci. Rajši vidim zamazan kip, kot pa neko punco na robu joka zaradi ene starke, ki se dere nanjo, ker je sama narobe prebrala kdaj se akcija začne/konča. Da ne govorim, da kradejo kot srake - narkomani in "čistokrvni slovenci" sta edini skupini, ki kradeta več kot oni.

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

Refošk (nepreverjen)

Ma to je pijana mladina bila,morda otroci. Bo se že spucalo z 99% alkoholom. Pa taka gužva ha ha!

SLO (nepreverjen)

To je zagotovo maslo domobrancev. Ti se veliko zanimajo za zgodovino a kaj to pomaga, če ničesar ne razumejo.

Surfeiter (nepreverjen)

Rumena je vendar barva Slovenske Domobranske Stranke ... ne rabiš glih biti neki Sherlock, da v Radgoni ne bi vedel, kdo ima danes rumene prste ...

hohoho (nepreverjen)

JANEZOVI FASISTI, ne vandali.

Matejko (nepreverjen)

SDS je praznoval praznik zmage nad komunizmom ?

In reply to by hohoho (nepreverjen)

pohorskisvizec

Hahaha..se vidi kdo ni vzel tablet..Dr surf v vrsto!Vandali...

Starejše novice