Vir: X (Reuters World)
Na terminalu za zemeljski plin v bližini ruskega Sankt Peterburga je davi izbruhnil požar.

Po navedbah največjega ruskega izvoznika utekočinjenega plina Novatek je požar izbruhnil zaradi zunanjega vzroka, podrobnosti niso podali. Požar ni terjal smrtnih žrtev in je trenutno nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagoreli plinski terminal se nahaja v bližini naselja Ust-Luga na meji med Rusijo in Estonijo, od Sankt Peterburga je oddaljen približno 110 kilometrov. Vzroka požara po navedbah AFP niso sporočile niti ruske oblasti niti vodstvo podjetja Novatek.

Lokalne oblasti so bile sicer zadržane pri podajanju informacij glede požara. Medtem pa je na družbenih omrežjih že zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje, kako se iz plinskega terminala vijejo plameni in močan dim. Požar naj bi izbruhnil nekaj pred tretjo uro zjutraj.

Guverner Leningrajske oblasti Aleksandr Drozdenko je na družbenem omrežju Telegram potrdil požar in zapisal, da so iz terminala evakuirali osebje.

Drozdenko je dodal, da na širšem območju požara vlada stanje visoke pripravljenosti. Po njegovih besedah pri gašenju požara sodelujejo ekipe ruskega ministrstva za izredne razmere in lokalne gasilske brigade.

Po poročanju ruskih medijev vzrok nesreče še ni znan. Rusko obrambno ministrstvo pa kljub napadom, ki jih je Ukrajina izvedla ponoči, teh ni povezalo s požarom, poroča AFP. Ukrajina je ta teden sicer napadla dve ruski skladišči nafte, eno od teh pa se nahaja v bližini Ust-Luge.

V plinskem terminalu v bližini Ust-Luge so po podatkih, dostopnih na spletni strani podjetja Novatek, zemeljski plin predelovali v druge energente, kot je denimo kerozin. V Ust-Lugi se začne tudi plinovod Severni tok 2, ki poteka proti Nemčiji, a ga zaradi ruske invazije v Ukrajini nikoli niso zagnali.

Starejše novice