Policista naj bi se v gostilni izven delovnega časa verbalno lotila enega od gostov in ga zmerjala z 'gnusom'.

V soboto, 16. februarja zvečer, se je v gostinskem lokalu v Renkovcih zgodil neprijeten dogodek, ki se je končal s prijavo zaradi kršitve javnega reda in miru. Šlo je za verbalni obračun in spor med tremi udeleženci.

Po naših neuradnih informacijah sta se v renkovski gostilni policista zapletla v verbalni konflikt z enim od tamkajšnjih gostov. Moža postave – sicer izven delovnega časa – naj bi se v pogovoru z moškim posluževala žaljivk in ga zmerjanja z besedo gnus, prišlo pa naj bi tudi do zlivanja piva in izzivanja oziroma spodbujanja k udarcem.

Po naših virih je bila obveščena policija, ki je ob prihodu naredila zapisnik. 

Z vprašanji smo se obrnili na soboško policijsko upravo, kjer so zaenkrat potrdili le, da so na omenjeni večer prejeli prijavo, povezano s kršitvijo javnega reda in miru. A kot pravijo, elementi prekrška po zakonu o javnem redu in miru niso bili ugotovljeni:

»16. 2. 2019 ob 21.15 smo policisti Policijske uprave Murska Sobota prejeli prijavo kršitve javnega reda in miru na javnem kraju v Renkovcih. Elementi prekrška po ZJRM-1 na javnem kraju niso bili ugotovljeni. Vse okoliščine dogodka policisti PP Lendava še preverjajo,« pojasnjujejo v Policijski upravi Murska Sobota.

Verjetno nam tudi zaradi tega s policije še niso sporočili, ali je zoper zaposlena bil sprožen kakšen notranjevarnostni postopek.

Možje v modrem se morajo kodeksa držati, tudi ko niso v uniformi

Odpira pa omenjeni dogodek znova tudi debato, ki jo je v slovenski javnosti nedavno načel incident z vodjo mariborskih kriminalistov. Spomnimo, da so Roberta Mundo možje v modrem ujeli med vožnjo pod vplivom alkohola. Na Policijski upravi Maribor pa so po desetih dneh v okviru notranjevarnostnega postopka ocenili, da je ravnanje zaposlenega, četudi v prostem času, škodilo ugledu policije.

Direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek je posredoval predlog za uvedbo disciplinskega postopka na kadrovsko službo ministrstva za notranje zadeve, ki bo pripravila sklepa o imenovanju disciplinske komisije in o uvedbi disciplinskega postopka. 

V Policijskem sindikatu so medtem poudarjali pomen kodeksa, ki se ga policisti morajo držati, tudi ko niso v uniformi.

»Gre za ravnanja, ki so v kodeksu zapisana. Strinjam se, da se je teh ravnanj, ki bi lahko škodila ugledu policista ali poklicu policista, treba izogibati,« meni Andrej Kocbek, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije in predsednik murskosoboškega območnega sindikata. V Sindikatu policistov Slovenije o Kodeksu policijske etike medtem niso želeli govoriti.

Sicer pa v sindikatu opozarjajo še na kočljiv položaj policistov, ki vodijo medijsko odmevne postopke. 

»Ves čas izpostavljamo v sindikatih posebnost v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci. To smo dokazovali tudi v stavki. Ravnanja v prostem času so lahko medijsko izstopajoča in tu se razlikujemo z drugimi javnimi uslužbenci. To dokazuje tudi veliko število postopkov zoper policiste oziroma zaposlene v policiji in na Ministrstvu za notranje zadeve v prostem času. Ta specifika ni dovolj ovrednotena, da bi se policisti zavedali vsega tega,« dodaja Kocbek.

»Vsekakor je to breme za policista, ki obravnava tak postopek. Policisti se trudijo, da vsak postopek, ne samo z odmevnimi zadevami, izpeljejo strokovno in zakonito. V medijih se pojavljajo razni pritiski, ne konkretno na policista. To vpliva na policista v okolju, kjer živi in s temi mediji je verjetno obremenjen. Tudi to je specifika policijskega poklica. Verjamem, da se dostikrat policist uspe upreti pritiskom, pri tem v policijskem sindikatu nudimo tudi pomoč,« še izpostavljajo v Policijskem sindikatu Slovenije.

Starejše novice