V torek je v razgretem avtomobilu pred stanovanjsko hišo v Sv. Lovrencu umrl otrok. Mama in njen partner sta se znašla v policijskem pridržanju, pozneje pa se je izkazalo, da sta stara znanca policije.

Kot smo poročali, je mama umrlega otroka »znanka Centra za socialno delo v Žalcu«, v preteklosti pa naj bi že bila vpletena v primere zanemarjanja svojih otrok.

Kot je pojasnil Marko Verdev, direktor Centra za socialno delo Savinjsko-Šaleška, se je na center oglašala v zvezi z urejanjem zadev glede svojih otrok in pa glede urejanja denarne socialne pomoči in otroškega dodatka.

So bili obveščeni?

Zdaj pa smo preverili navedbe, ki so se pojavile na družabnih omrežjih, da naj bi bil omenjeni center za socialno delo večkrat obveščen o domnevnem zanemarjanju otrok. 

»Naš center za socialno delo do včeraj ni prejel nobene anonimne prijave. Včerajšnjo prejeto anonimno prijavo, smo takoj posredovali krajevno pristojnemu centru za socialno delo v reševanje. Smo pa s strani policije bili obveščeni o anonimni prijavi, ko so jo prejeli.

O konkretnem primeru ne moremo govoriti, lahko pa pojasnimo, da v takih primerih center za socialno delo proučuje ogroženost takrat, ko zazna, da starši te pravice in obveznosti ne izvajajo v otrokovo korist,« so nam povedali.

Ogroženost otrok sicer ugotavljajo z vidika otrokovih razvojnih potreb, zmožnosti staršev, da se ustrezno odzovejo na otrokove potrebe in jih ustrezno zadovoljujejo, ter dejavnikov širšega okolja.

»CSD ugotavlja in ocenjuje dejavnike tveganja, ki vplivajo na oškodovanje otroka, in varovalne dejavnike, ki ga pred oškodovanjem varujejo oziroma tveganja zmanjšujejo,« so nam pojasnili.

Pri tem se povezujejo z institucijami, ki družino oziroma otroka poznajo, obravnavajo in spremljajo. To so šole, vrtci, zdravstveni domovi, policija.

Kje so?

Kaj pa se zdaj dogaja s sorojenci pokojnega otroka?

»Za sorojence je poskrbljeno v okviru sorodstvene mreže. Z njimi sodelujejo krajevno pristojni centi za socialno delo v okviru izvajanja razbremenilnih pogovorov in nudenja psihološke pomoči v kolikor bi jo potrebovali,« so nam še povedali na Centru za socialno delo Savinjsko-Šaleška.

Komentarji (2)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

mamica je rodila 4 otroke
na žalost je sedaj eden preminil
Sožalje staršem

Joske (ni preverjeno)

Baba si je tisti dan dala popravit joske

Starejše novice