Slika je simbolična.
Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo detomora storjenega v mesecu novembru leta 2022.

Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo detomora, potem ko so novembra lani v sortirnici odpadkov na deponiji Špaja dolina pri ločevanju odpadkov našli truplo novorojenčka.

Spomnimo. Po odkritju trupla novorojenčkamoškega spola v sortirnici odpadkov v Špaji dolini je stekla intenzivna kriminalistična preiskava, ki pa je z današnjim dnem zaključena.

O detomoru govorimo, ko je za smrt otroka odgovorna mati, neposredno med porodom ali takoj po porodu, in ne gre za mrtvorojenega otroka. Zagrožena kazen za detomor je zapor do treh let.

Detomora osumljena mati

Goran Novak z oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljane je danes dejal, da se je otrok rodil živ, detomora pa je osumljena 30-letna mati. 

»Z ogledom kraja dejanja, pri katerem je sodeloval tudi mrliški oglednik iz Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete iz Ljubljane in v nadaljnji preiskavi ter sodni obdukciji je bilo ugotovljeno, da je bil otrok moškega spola živorojen, njegova smrt pa je posledica kaznivega dejanja,« je danes pojasnil Novak.

Mati, ki je v preteklosti policija nikoli ni obravnavala zaradi kaznivih dejanj, v času preiskave ni bila v priporu.

Osumljenko čaka do tri leta zapora

Kriminalisti in polisti danes pojasnjujejo, da so z zbiranjem obvestil in forenzičnimi dokazi uspeli identificirati 30-letno mamo novorojenčka, ki je utemeljeno osumljena kaznivega dejanja detomora.

Zoper osumljenko so po zbranih obvestilih v tem mesecu podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, kjer je za tovrstno kaznivo dejanje čaka do tri leta zapora.

Na vprašanje, ali so policistom pri iskanju staršev pokojnega novorojenčka pomagali tudi občani, pa Novak ni podal konkretnega odgovora.

Dejal je le, da v večini primerov pri tovrstnih preiskavah najbolj pomagajo »ravno občani«. 

Starejše novice